A te kutyád is ki tudja szagolni a koronavírus-fertőzöttséget?

A Covid-kereső kutyák gyorsabbak a PCR-teszteknél és pontosabbak, mint a gyorstesztek.

Amikor több mint egy évvel ezelőtt a koronavírus átvette az irányítást az életünk felett, sokféle megoldásban bíztunk: például abban, hogy segít a távolságtartás, a PCR-tesztelés, és előbb-utóbb lesz védőoltás. Aztán a felmentősereg egy újabb – és nagyon szerethető – taggal bővült, a Covid-kereső kutyával.

Bizony, nem csak eltűnt embereket és drogot kereső kutyák vannak! Egy pár nappal ezelőtti kutatás arra az eredményre jutott, hogy a koronavírussal fertőzött személyek kipárolgását az ebek képesek kiszagolni – és ami ennél is döbbenetesebb, hogy

gyorsabban, mint a PCR-tesztek, és precízebben, mint a tesztcsíkkal működő gyorstesztek.

Adódik a kérdés, vajon a mi kis kedvencünk is bír ezzel a szuperképességgel, vagy csak a Covid-kereső kutyák tudják kiszagolni a Covid–19-et? Vajon a kutyánk azért szagolgatta hétvégén megállás nélkül a melegítőnket, mert megfertőződtünk a koronavírussal, vagy csak az ebédre fogyasztott rántott hús illatát érezte rajta?

A kutatás szerint a vizsálatban részt vevő kutyusokat nyolc-tíz hétig tréningezték, mielőtt Covid-keresőkké váltak volna. A spánieleket, a golden retrievereket és a labradorokat különösen jól lehet alkalmazni erre a célra, hiszen (vízi)vadászkutyaként a felderítés a vérükben van. Sajnos ez azt is jelenti, hogy a házi kedvenceink alapvetően nem tudják kiszagolni, ha koronavírusosak vagyunk – szóval igen, csak a rántott hús miatt volt a szaglászás –, ám a kiképzés után bámulatos pontosságra képesek. A kutatás eredménye szerint a kutyák 94,3%-os pontossággal tudták felismeri a koronavírust a Covid–19-cel fertőzött személyt a ruhája alapján. Ez azért is szenzációs, mert a jelenlegi laterális gyorstesztek 58-77%-os érzékenységűek. Igaz, a PCR-tesztek pontosabbak a kutyáknál (97,2%), de jóval lassabbak is.

Fotó: Getty Images

A kutyák képesek voltak kiszagolni a fertőzöttséget akkor is, ha azt valamelyik koronavírus-variáns okozta, ha a fertőzött személynek semmilyen tünete nem volt, és ha a vírus elenyésző szinten volt jelen a szervezetében. Claire Guest, a Medical Detection Dogs munkatársa és a kutyák kiképzője szerint a kutatás eredményei

„további bizonyítékok arra, hogy a kutyák az egyik legmegbízhatóbb bioszenzorok az emberi betegségek kimutatására”.

A vizsgálatok során nagy ritkán, de előfordult, hogy a kutyák tévesen jeleztek, ezért a szakemberek nem javasolják, hogy kizárólag a Covid-kereső kutyákra bízzuk a fertőzöttség megállapítását, a hagyományos tesztelésekkel azonban minden további nélkül kombinálhatóak. „Most már biztosan állíthatjuk, hogy a kutyák ezen képességét úgy lehetne legjobban kihasználni, ha a gyorstesztek helyett vetnénk be őket, pozitivitás esetén pedig PCR-teszttel kellene megerősíteni a fertőzöttség tényét” – áll a közleményben.

És akkor mostantól mindenütt Covid-kereső kutyákat vetnek majd be?

Finnország repterein már dolgoznak is, továbbá Franciaország és Libanon is tervezi, hogy alkalmazza ezeket a speciális kiképzést kapott kutyusokat. Az azonban nem valószínű, hogy lépten-nyomon Covid-kereső kutyákba fogunk botlani, hiszen a tréningelésük nemcsak időigényes, de rendkívül költséges is.

(Kiemelt kép: Getty Images)