Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új kutatása szerint a heti 55 óra munka növeli a korai halálozás kockázatát.

A kutatás, amelyet az Egészségügyi Világszervezet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel közösen folytatott, az első globális vizsgálat, amely a túlórázás egészségügyi kockázatait veszi górcső alá. A kutatók számításai szerint 2016-ban világszerte 745 194 olyan személy hunyt el stroke-ban vagy szívbetegségben, aki legalább heti 55 órát dolgozott – ez a szám 29 százalékkal magasabb, mint 2000-ben volt. Az elhunytak nagy része (72 százaléka) nyugat-csendes-óceáni és délkelet-ázsiai férfi volt.

„Aki 55 órát vagy még annál is többet dolgozik hetente, az egészségével hazárdírozik” – mondta dr. Marie Neira, a WHO környezeti, klímaváltozási és egészségügyi részlegének vezetője.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a legalább 55 órás munkahét – a 35-40 óráshoz képest – 35 százalékkal megnöveli a stroke kockázatát és 17 százalékkal az ischaemiás szívbetegség miatt bekövetkező elhalálozást.

Fotó: Getty Images

A vizsgálat során nem tértek ki a koronavírus-járvány miatt megváltozott munkakörülményekre, pedig dr. Tedros Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerint a home office felerősítheti ezt a trendet. „Sok ágazatban vált új normává a távmunka, gyakran összemosva így a határt a magánélet és a munka között. És mivel sok cég a fennmaradás érdekében kénytelen volt megszorításokat végrehajtani és munkavállalókat elbocsájtani, azoknak, akiknek megmaradt a munkájuk, most sokkal többet kell dolgozniuk.”

Jöhet a négynapos munkahét?

Dr. Marie Neira a kutatási eredmények tükrében a munkahelyi reformok bevezetését sürgeti. „Itt az ideje, hogy mi mindannyian – kormányok, munkáltatók és munkavállalók – ráébredjünk: a túlórázás korai halálozáshoz vezethet.” Az egyik megoldás a négynapos munkahét lehetne, amely néhány cégnél már a gyakorlatban is működik, és a tapasztalatok szerint a csökkentett munkaidő boldogabbá és produktívabbá is teszi az alkalmazottakat.

Dr. Tedros Ghebreyesus szerint is rövidebb munkaidőre lenne szükség. „A kormányoknak, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak együttesen kellene azon dolgozni, hogy döntés születhessen a munkaórák számának korlátozásában – az alkalmazottak egészségének érdekében.”

(Kiemelt kép: Getty Images)