„Kate Winsletnek rosszul kell kinéznie” – a színésznő remekel az új sorozatában

Az Easttowni rejtélyekben direkt nem néz ki túl jól senki, és Kate Winslet szerint ez nagyon is jól van így. Szerintünk is.

Április 19-én indult az HBO legújabb nyomozós sorozata, a Kate Winslet főszereplésével készült hétrészes Easttowni rejtélyek (Mare of Easttown), ami nemcsak amiatt érdekes, hogy Kate Winslet irtó slamposan néz ki benne. A sorozatban direkt nincsen semmi glamúr – a színésznő ennek nagyon is örül, és ennek kapcsán azt is elárulta, hogy milyen szerepet nem fog soha többé elvállalni.

Az Easttowni rejélyek felállása hozza a sötét krimik cselekményét (leginkább a skandináv krimikét): adott a negyvenes nyomozónő, akiről már az első pillanatban lerí, hogy a múltjában feldolgozatlan traumák vannak. Adott egy gyilkosság, amit fel kell deríteni, egy távoli idegen, egy kicsit furcsa közösség és mindenféle sötét családi titkok. De mégsem a megszokott nyomozós sorozat ez, így annak is érdemes próbát tennie Easttownban, aki általában nem szereti az amerikai krimiket, mert a tipikus karakterek ellenére is egészen üdítő dolgot láthatunk a tévéképernyőn. Mármint olyan értelemben vett üdítőt, hogy nagyon őszintét, már-már európait, mert magában a sztoriban nincs semmi üdítő: egy lehúzó dráma, amit egy brutális gyilkosság tesz még sötétebbé. 

legjobb nyomozos sorozatok krimi

Fotó: HBO

Miről szól a sorozat?

A minisorozat főszerepében Kate Winsletet láthatjuk mint Mare Sheehant, egy pennsylvaniai rendőrt, aki egy helyi gyilkosság ügyében nyomoz, miközben saját élete összeomlik. Az Easttowni rejtélyek egy összetartó közösség sötét oldalát tárja fel, és hitelesen mutatja be, hogy a családunk és múltbeli tragédiák hogyan határozhatják meg a jelenünket. Már az első néhány percben nyilvánvalóvá válik, hogy valami nagyon erős dolognak leszünk szemtanúi, olyan atmoszférája van a sorozatnak, ami egyértelműen az utóbbi időszak televíziós termése fölé emeli – semmiképp sem a mostanában megszokott darálós, szupergyors sorozatra számítsunk, az Easttowni rejtélyek lassan hömpölyög, és mint ilyen, közben egyre több hordalékot visz magával (hogy a folyó metaforánál maradjunk).

Kate Winslet pedig egyszerűen fantasztikus a cinikus nyomozónő, Mare szerepében. Olyan sok rétegét hámozza le a karakternek, hogy nehéz elképzelni, más színésznő mit kezdett volna a szereppel.

Amitől viszont olyan kimagaslóan jó ez a sorozat, hogy nemcsak Winslet mutat benne valami nagyon igazit: egy közösség látleletét is megismerhetjük, méghozzá alaposan, miközben a pszichológiai dráma és a krimiszál remekül egyensúlyban marad.

A sorozat, noha Mare a főszereplője, valójában egy finoman árnyalt portré egy helyről, traumákról, a bánatról, egy közösség kusza kapcsolatrendszeréről.

Egy közösségéről, ahol mindenki névről ismeri a másikat, ahol szinte mindenki szenved valamiért, és a főhős, noha neki is megvan a saját keresztje, mindent megtesz érdekében, hogy segítsen a város lakóin. 

Le a fals képekkel!

Ami szintén azonnal feltűnik, hogy megnyugtatóan rosszul néz ki mindenki. Mintha nem is lenne styling, senkinek nincs csodásan belőve a frizurája – pedig ezek általában még egy gyilkossági nyomozást is glamúros fényben tüntetnek fel a tévében –, ez pedig egy amerikai sorozattól teljesen szokatlan hozzáállás. A show esztétikájának egyik legfontosabb alakítója a sorozat fodrásza, Lawrence Davis, aki az Insidernek beszélt arról, hogy mennyire tudatos volt a rendező részéről, hogy teljesen átlagos haja legyen a szereplőknek. „Amikor képbe kerültem, az volt az utasítás, hogy mindenkinek olyan frizurája legyen, mintha most kelt volna ki az ágyból” – mondta Davis. Mivel a sorozat egy kisvárosban játszódik, az alkotók nem akarták, hogy bármelyik karakter is túlságosan nagyviláginak tűnjön. 

Fotó: HBO

Kate Winslet már beszélt róla egy interjúban, hogy mennyire fontos volt számára is, hogy karaktere reális legyen. A londoni The Timesnak mesélt a beszélgetésről is, amit először folytatott a forgalmazó embereivel a sorozatról.

„Valaki megkérdezte az HBO-tól, hogy muszáj Kate-nek ennyire…«, én pedig rávágtam: »ennyire szarul kinéznie? Igen, Kate-nek szarul kell kinéznie.«”

– mondta a színésznő, akinek egyébként is elege van már a hamis képből, amit a filmek és a közösségi média közvetítenek, és ennek egyre többször hangot is ad. Legutóbbi mozifilmje az úttorő geológusnőről és ifjú szerelméről szóló kosztümös dráma, az Ammonite volt, amelyben hasonlóan nyers, minden glamúrtól (és fűzőtől) mentes karaktert alakított – ebben a szerepben is szinte lubickolt. Kate Winslet egyébként a magyar Marie Claire-nek is nyilatkozott: a nemrég megjelent 3. lapszámban Köves Gábor készített vele interjút. A színésznő ebben az interjúban is azt hangsúlyozta, hogy Mare karakterének megformálása közben maximálisan a természetességre törekedett.

„Mare nem az a fajta tévésorozatos rendőr, aki akkor is teljes sminkben ragyog, ha épp aludni készül. Semmiféle sminket nem használtam. Mare-t nem érdekli, hogy néz ki. Vizet is alig iszik, inkább csak sört vagy kávét, de főleg sört.

Szeretem ezt egy nőben. Volt, hogy úgy éreztem, Mare az alteregómmá vált” – mesélte az interjúban.

Fotó: HBO

A The Timesnak pedig azt is elmondta, hogy miért aggasztják annyira a manapság jellemző trendek, és hogy milyen szerepet nem fog soha többé elvállalni: „Igen, öregszem. Néha nagyon rosszul nézek ki. Megfigyeltem, hogy az emberek mennyi időt töltenek a külsejük miatt szorongva, hogy milyen filtert használjanak a képeiken. Aggódom, amikor látom a fotókat például a hihetelenül fényűző nyaralásokról –

aggódom a fiatalabb generációk miatt. Ezek elérhetetlen ideálok. És én nem akarok soha többé olyan szerepet játszani, ami ezt az elérhetetlenség képzetet táplálja. Ezzel én végeztem.”

Kiemelt kép: HBO