Az anyaság lendítette át Kate Winsletet a testszégyenítő megjegyzéseken

A színésznő már nem foglalkozik a kritikákkal, de nem felejt, és örül annak, hogy Hollywood is változik.

Kate Winslet legújabb filmjének közelgő bemutatója kapcsán adott interjút a Guardiannak, amiben a tőle megszokott őszinteséggel beszélt arról, hogyan látja ma az őt ért múltbéli sérelmeket, melyek azok a filmek, amiket szerinte hiba volt elvállalnia, illetve arról is, hogy a #MeToo után miben változott, és miben nem változott az iparág.
Winslet 19 éves volt, amikor a Titanicban eljátszotta a női főhős, Rose DeWitt Bukater szerepét, amelyért rögtön be is zsebelt egy Oscar-jelölést. Ám ha ma felidézi a filmet, a filmmel kapcsolatos érzései vegyesek. Az interjúban bevallotta, hogy néhanapján előszedi a film bemutatója után született bulvárcikkeket, és újra és újra elolvassa azokat a kifejezetten kegyetlen megjegyzéseket, amelyek akkoriban az alakjára vonatkozóan születtek. „Folyamatosan a méreteimet kritizálták, találgatták a súlyomat, az állítólagos diétáimról cikkeztek – kritikusak voltak, borzalmasak, kiborító volt olvasni őket.” Az egyik leghíresebb és legbántóbb komment Joan Riverstől származik, aki az alábbi sziporkát dobta oda a sajtónak a film premierje után: 

„Ha 3 kilóval kevesebb lett volna, Leo is elfért volna mellette azon a deszkán.”

Winslet bevallotta, hogy ezek a hangok igencsak megtépázták akkoriban az önbizalmát. Nem volt egyszerű túllépni ezeken a véleményeken, főként mivel már korábban is többször megkapta drámatanáraitól azt a tanácsot, hogy pályázzon inkább a kövér lány szerepére. „Tizenkilenc éves voltam, amikor ezzel volt tele a sajtó. Épp akkoriban próbáltam rájönni arra, ki is vagyok valójában. Ezek az írások nagyban befolyásolták azt, hogy akkoriban mit láttam szépnek, és mit csúnyának” – mondta Winslet.

Kate Winslet a Titanic egyik jelenetében (Forrás: Getty Images)

Majdnem kihagyta Hollywoodot

A színésznő azt is elmesélte, hogy annyira megrémítette a sok gonosz, testszégyenítő beszólás, hogy azon gondolkodott, nem is utazik el Hollywoodba. „Arra gondoltam, hogy Istenem, ha ilyeneket mondanak nekem Angliában, akkor mi lesz, ha odaérek?” De nagyon jól döntött, hogy végül ment, hiszen azóta nyert már egy Oscar-díjat A felolvasóért, bezsebelt számtalan Golden Globe-, Oscar- és egyéb jelölést, és hazavitt négy Golden Globe díjat is (ezeket A szabadság útjai, a Mildred Pierce, A felolvasó és a Steve Jobs című filmben nyújtott alakításaiért kapta). De díjak és szupersztárság ide vagy oda, mély nyomokat hagyott benne a sok kritika, amelyeken egyébként akkor sikerült átlendülnie, amikor 25 éves korában megszületett kislánya, Mia. Azóta, mint mondja, már nem törődik a testét érintő megjegyzésekkel.

Ami változik, és ami nem

Ma már nem lehetne leírni a fenti, brutálisan nyers kritikákat, és ez örömmel tölti el a színésznőt, aki híresen támogató a fiatalabb kolléganőivel szemben. „Megható, hogy ma már mennyire megváltozott az erről szóló diskurzus.” Winslet arról is beszélt, milyen hosszú időn át tárgyiasították a nőket a filmekben. Elismeri, hogy – mai fejével visszagondolva – ő is felelős ezért, mert beleegyezett olyan dolgokba, amelyekbe nem lett volna szabad: „testtartások, világítás, vagy indokolatlanul kevés ruha.” Azt is megbánta, és nem is fél kimondani, hogy szerepelt a kiskorú elleni szexuális zaklatással vádolt Woody Allen Az óriáskerék, és nemi erőszakban érintett Roman Polanski, Az öldöklés Istene című filmjeiben. „Hihetetlen, hogy ezeket az embereket mekkora tisztelet övezte a filmiparban, és milyen hosszú ideig” – mondja.
A színésznő cinikusan mutat rá arra is, ami nem akar változni. Legutóbbi filmjében, a 2020-as Ammonite-ban az általa megformált karakter szerelmi viszonyba bonyolódik Saoirse Ronan karakterével. „Rengeteg kérdést kapok a szexjelenetekkel kapcsolatban. Sokkal többet, mint a férfiakkal forgatott jeleneteimről. Az Ammonite-ról szóló sajtótudósítások 90%-ka csak a szexjelenetekről szól.”

Holott az úttörő geológusnőről és ifjú tanítványáról szóló történet sokkal többre érdemes ennél.

Winsletet egyébként hamarosan az HBO-n is látatjuk, április 18-án érkezik a csatornára a főszereplésével készült krimi-dráma minisorozat, a Mare of Easttown. Illetve részt vesz a 2009-es Avatar című film folytatásában. A mozi várhatóan 2022-ben debütál, és akárcsak az első részt, ezt is James Cameron rendezi, és Winsleten kívül Zoe Saldana, Vin Diesel, Sigourney Weaver, Michelle Yeoh, Sam Worthington és David Thewlis is feltűnik majd benne. A harmadik Avatar részre, noha már forgatják, aztán két újabb évet kell majd várni, 2024-ben érkezik majd.

(kiemelt kép: Getty Images)