Elefántbébi született a budapesti állatkertben

Harmadszorra is anyuka lett Angele, a huszadik életévében járó elefánt nőstény, aki szombat hajnalban hozta világra az életerős borját.

A Fővárosi Állat-és Növénykert dolgozói valamikor tavasz közepére jósolták a kiselefánt születését, de ennél pontosabb dátumot nem tudtak meghatározni. Éppen ezért már március közepe óta éjjel-nappal folyamatos ügyeletet tartottak az elefánt házban. A tapasztalatok szerint ugyanis a legtöbb elefántborjú az éjszaka második felében, illetve hajnaltájt szokott megszületni.

80 kilogramm körüli a borjú

A kiselefánt végül szombaton, hajnali 5 óra 9 perckor jött a világra. Az ellés viszonylag gyorsan lezajlott, mindenféle komplikáció nélkül. A „szülőszobában” elhelyezett kamerák rögzítették is az eseményt, így a felvételeket a nagyközönség is láthatja. A videó érdekessége, hogy a képeken úgy tűnik, mintha az anya első dolga az lenne, hogy az újszülöttet megrugdossa, de valójában ez teljesen normális viselkedés az anyaelefántoknál, melynek célja, hogy a magzatburkot eltávolítsák a kicsiről. Az újszülött kiselefánt nem sokkal később sikeresen lábra is állt és táplálkozni kezdett. Így – bár minden eshetőségre felkészültek a dolgozók – egyáltalán nem kellett beavatkozni semmilyen módon. Bár a borjú súlyát pontosan nem lehet lemérni, a tapasztalt munkatársak „szemre” nagyjából 80 kilogrammosra becsülik. Az ázsiai elefántok vemhességi ideje 22 hónap körül szokott lenni, az újszülöttek súlya általában 70 és 100 kg között alakul.

Kivételes apa

Angele, az anyuka 2001. november 5-én született a franciaországi Les Mathes közelében található La Palmyre Állatkertben, ahonnan 2010. szeptember 29-én érkezett Budapestre. Assam, az apa egy évvel idősebb: 2000. október 7-én látta meg a napvilágot a Chesteri Állatkertben. Chesterből 2004. augusztus 18-án a belgiumi Ieper (Ypres) város állatparkjába (Bellewaerde Park) költözött, onnan pedig 2009. október 28-án került Budapestre. Angele és Assam nászából korábban már kétszer is született utód, 2013-ban és 2017-ben, így az anyuka már igen tapasztalt szülőnek számít. Természetes körülmények között az apaállatok nem vesznek részt az utódnevelésben, sőt, a családi életben sem. Az elefántcsordákban ugyanis a felnőtt állatok mind nőstények, az elefántbikák pedig magányosan élnek és csak párzási időben találkoznak a tehenekkel. Ennek megfelelően az állatkertekben is az a szokás, hogy az apákat különválasztják a kiselefántoktól.

Az öttonnás Assam azonban – az elefántbikák körében igen szokatlan módon – kifejezetten jó apának számít, kiváló kapcsolatban van a kicsikkel, szívesen játszik, pancsol velük.

Ennek ellenére Angele vemhességeinek utolsó időszakában, illetve amíg az újszülöttek nagyon kicsik, elővigyázatosságból Assam külön „lakosztályba” kerül.

Babamérlegre gyűjtenek

Arun, Angele előző, 2017 novemberében született borja azonban továbbra is együtt van anyjával, illetve most már a kistestvérével. A gondozók megfigyelése szerint jól viselkedik, és érdeklődik az újszülött iránt. Persze, ha ezt túlzásba viszi, Angele azonnal rendreutasítja a kíváncsi nagytesót. Bár az állatkert a koronavírus járvány miatt még mindig zárva tart, az újranyitásig is igyekeznek minél többet megmutatni a jövevényből. Április 29-én, csütörtökön, délelőtt 11 órakor például élőben jelentkeznek be az elefántoktól az állatkert hivatalos Facebook-oldalán.

Az Állatkert Alapítványa már a babavárás időszakában bejelentette, hogy egy speciális „elefánt babamérlegre” vár adományokat az elefántbarátoktól.

Ezzel a mérleggel nemcsak a kiselefánt gyarapodását, fejlődését lehetne nyomon követni, de a felnőtt állatokat is le tudnák mérni vele. A támogatások fogadására külön felületet hoztak létre az Állatkerti Alapítvány honlapján, és kérik, aki teheti, segítsen a mérleg költségeinek előteremtésében. Korábban egyébként már árverésre bocsátották a kiselefánt bátyja, Arun műalkotásnak is beillő talplenyomatát, az árverés bevételét szintén a „babamérleg” beszerzésének és beszerelésének költségeire fordították.

Forrás és kiemelt kép: Fővárosi Növény-és Állatkert

Itt látható a borjú születése:

Itt pedig a kiselefánt első sétája a kifutóban: