„Nem képzelek én el semmit. Nézem, ami van” – 71 éves lenne Esterházy Péter

A harmadik kerület köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc Esterházy-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással tiszteleg a Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, publicista előtt.

Április 14-én, Esterházy Péter születésnapján nemcsak az írót, hanem a magyar irodalmat is ünnepeljük – ez ugyanis a magyar próza napja. A tavalyi, kerek évfordulón – 2020-ban lett volna 70 éves Esterházy – a járványhelyzet elég szűkre szabta a megemlékezés kereteit, azonban online események, videók, kiadványok tucatjaival tisztelegtek ország- és Európa-szerte a 2016-ban elhunyt író előtt. Az Óbudai Anziksz kulturális magazin tavaly áprilisban Esterházy-különszámmal jelentkezett, amelyben családtagok, barátok, alkotótársak beszámolói és visszaemlékezései mellett addig nem publikált fotókat is közöltek.

40 különleges plakát

Tavaly úgy tűnhetett, idén szerencsésebb körülmények között lesz mód ünnepelni, de sajnos erre legkevesebb egy évet még biztosan várni kell. Az Óbudai Anziksz és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata ezért az egész harmadik kerületet szeretné a megemlékezés terévé változtatni 2021 áprilisában: 40 darab egyedi, nagyméretű plakátot helyeztek ki Óbuda-Békásmegyer területén, amelyeken 40 hazai kortárs író és költő kedvenc Esterházy-idézetei olvashatók. A plakátokon szereplő fekete-fehér fotók Erdőháti Áron munkái, nagyobb részük korábban sehol sem volt látható. A felvételek a Marie Claire magazin 2015 májusában megjelent lapszámába készültek az Írók Boltjában, Köves Gábor interjújához.

Így emlékezik Alföldi Róbert

Az EP71-kampány részeként április 14-én, szerdán teszik közzé azt az ebből az alkalomból készült videót is (az Óbudai Anziksz és a polgármesteri hivatal oldalán, illetve közösségimédia-felületein), amelyen Alföldi Róbert színész-rendező emlékezik az íróra, és olvas fel egy művéből. A Fő téri Esernyős kávézóban pedig minden egyes kávé mellé a 40 plakát képeslapméretű másából adnak egyet-egyet ajándékba április folyamán (e hét végétől), illetve amíg a készlet tart. Az Óbudai Anziksz oldalán (www.obudaianziksz.hu) minden plakát megtekinthető, többen a szerzők közül arról is megosztanak néhány gondolatot, miért éppen azt az idézetet választották Esterházytól.

Esterházy kedvenc kerülete

Április 14. jó alkalom arra (is), hogy az író védjegyévé vált eszköze, az idézés felelevenítésével tekintsünk arra, hogy a mai magyar írók, költők mit kezdenek az életművel, mennyire lett része az Esterházy-szövegvilág az irodalmi kánonnak. 

„Kelt Rómaifürdőn” – hányszor volt olvasható ez a zárlat az Esterházy-esszék, -cikkek, -följegyzések, -cetlik végén. A világhírű író és európai gondolkodó erősen kötődött a lakóhelyéhez, a III. kerülethez – a rendezők a születésnapi kampánnyal egyebek mellett azt igyekeznek  megmutatni, hogy ugyanakkor a harmadik kerületiek is erősen kötődnek az íróhoz, az emberhez, Esterházy Péterhez.  

A plakátokon szereplő írók, költők listája:

Babarczy Eszter, Balázs Attila, Bán Zsófia, Bartis Attila, Bartók Imre, Berg Judit, Czéh Zoltán, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Dragomán György, Erdős Virág, Fehér Renátó, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Gyurkovics Tamás, Halász Rita, Halmai Róbert, Hidas Judit, Jónás Tamás, Karafiáth Orsolya, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Krusovszky Dénes, Márton László, Mécs Anna, Nádasdy Ádám, Nagy Gergely, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Peer Krisztián, Péntek Orsolya, Péterfy Gergely, Simon Márton, Szabó T. Anna, Tompa Andrea, Totth Benedek, Tóth Krisztina, Vámos Miklós, Závada Pál, Zoltán Gábor

Kiemelt kép: Getty Images