Tényleg létezik 14 millió dolláros szempillaspirál? Mióta festjük a pillákat, mi az igazság a vízálló formulákról, vagy éppen miért tátjuk ki a szánkat szempillafestés közben? A válaszok igencsak érdekesek.

A női test és a szőr kapcsolatát sok tanulmány vizgsálta már: a kulturális szociológia, a kultúratörténet, a feminista kritika és persze a genderkutatások is foglalkoznak a témával. Hogy kívánatosnak számít vagy éppen eltüntetendő-e valamely testszőrzet, azt mindig az aktuálisan elfogadott testkép határozza meg.
A női testszőrzet közül a szempilla az egyetlen, ami a történelem során csak egyszer számított nemkívánatosnak. (Hogy hogyan alakult a szempilla és hangsúlyozásának története, hogy mikor festették például férfiak is, arról írtunk már a nőklapja.hu-n egy hosszabb cikket, ide kattintva elolvasható.) De most evezzünk praktikusabb vizekre: a kis sminkeszközről, amely tinédzser kor óta a legtöbb nő kelléktárában megtalálható, egy sor érdekességet lehet elmondani.

1. Több ezer éves mánia

Persze az ókorban még nem spirál formában létezett a szemfesték, de mint oly sok, ma is létező dolog, az ókori Egyiptomban bukkant fel először, vagy legalábbis onnan maradtak fenn bizonyítékok róla. Akkoriban nők és férfiak egyaránt hangsúlyozták a pilláikat, mégpedig szénnel. Állítólag nemcsak esztétikai megfontolásból, de úgy gondolták, hogy védi a szemet a napsugárzás ellen. Hogy a szén ne peregjen le, általában valami kenőanyagba keverték, a kenőanyag pedig gyakran méz, víz és krokodilürülék egyvelege volt.

2. A középkori Európában kitépték

A középkor egyik furcsa mániája volt, hogy igencsak kívánatossá vált a gigantikus homlok.

Victoria Sherrow 2001-es könyvében, a For Apparance’s Sake: The Historical Encyclopedia of Good Looksban (A megjelenés érdekében: A jó kinézet történeti enciklopédiája) azt írja, hogy a sima arc volt a kívánatos, amiről a csodálói szinte azonnal elkapták tekintetüket. A nyitott, minél nagyobb arcot és homlokot, ami gyermeki ártatlanságot sugárzott, úgy sikerült elérniük, hogy a hajat például jó feszesen hátrahúzták és csuklya vagy fátyol alá rejtették. Gyakran mesterségesen feljebb is tolták a hajvonalat (borotvával) hogy még nagyobbnak tűnjön a homlok, a szemöldököt és a szempillákat pedig eltávolították.

3. Az első modern szempillaspirál

Az első szempillaspirált az 1820-1887 között élt Eugène Rimmel (bizony, az a Rimmel), Victoria királynő illatszerésze fejlesztette ki: a korszakalkotó kozmetikum szénporból és vazelinből állt.

Mire szolgál a szempilla?

A kis szőrszálakat a tudósok sokáig haszontalannak gondolták, egy ideje azonban azon az állásponton vannak, hogy a szempillák ideális hossza a szem hosszúságának egyharmada, mert így képesek leginkább védeni a szemet a légáramlás elterelésével. Ezzel nemcsak a kiszáradástól védik, de attól is, hogy a levegőben lévő kis részecskék lerakódjanak a szem felszínén. Tehát eredendően nincs köze a nemekhez, csakúgy, mint a testszőrzet, pusztán védelmi célt szolgál.

A találmány akkora siker volt, hogy a rimmel több nyelvben is a szempillaspirál szinonimája lett, olaszul ma is ezt használják rá. 1915-ben a tengerentúlon is elkészült egy, a mai szempillaspirálokhoz hasonló kence: az akkor 19 éves Thomas Lyle Williams készítette testvérének, Mabelnek, aki egy konyhai malőr következtében leégette a pilláit és hasztalan próbálkozott szén és vazelin keverékével visszavarázsolni korábbi pillantását. Williams, nem sokkal azután, hogy kikeverte a terméket, el is kezdte árulni. A szempillakence egy újabb változatát már a testvére nevéből inspirálódva Maybelline-nek nevezte el, és itt kezdődött az általunk is jól ismert márka története. Ez a két korai szempillafesték elég macérás volt: egy megnedvesített ecsetet kellett a fekete festékhez dörzsölni, majd azt felvinni a szempillákra. Ilyeneket Elizabeth Arden és Helena Rubinstein is készített, de ezek még mindig nem a spirálos festékek voltak.

Fotó: maybellinebook.com

4. Az általunk is ismert forma nem is olyan régi

A ma is ismert és használt szempillaspirál története alig 60 évre vezethető vissza. Helena Rubinstein 1957-es újítása hozta el a felhasználóbarát spirálok új korszakát. Rubinstein kikísérletezett egy olyan formulát, ami már nem kemény volt, hanem krém alapú. Ezt az újfajta állagot egy kis csőbe töltötték, amelyhez egy ecsetet adtak – ez már egészen úgy hangzik, mint amit most használunk. Nem sokkal később szabadalmaztattak hozzá egy barázdált rudacskát, ami minden merítésnél nagyjából ugyanannyi festéket vett fel magára. Ez a kis rúd alakult aztán át a ma is ismert spirállá (ezt a Revlon vezette be 1958-ban), illetve ennek mostanra már ezerféle alakváltozatává. 

5. Egy időben meg is vakulhattál volna tőle

1933-ban egy Lash Lure nevű tartós szempillafesték csaknem véget vetett a szempillafestésnek, miután megvakított 15 nőt, egynek pedig a halálát okozta. Az áldozat, a szakirodalom szerint egy bizonyos Mrs. Brown nevét emeli ki, akinek esete vezetett ahhoz, hogy az amerikai kongresszus 1938-ban megszavazta, hogy a kozmetikai termékek engedélyezése is a Food and Drug Administration (vagyis FDA, az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet) hatáskörébe kerüljenek.

Fotó: Wikipedia

Ebben a festékben para-feniléndiamin és anilin volt, mindegyik káros az egészségre, ez azonban akkoriban nem volt még ismert, meg is lett a horrorisztikus eredménye. A festés után pár órával Mrs. Brownnak szúrni és égni kezdett a szeme, másnapra pedig fekélyek alakultak ki az arcán, három hónap gyötrődés után pedig végleg el is veszítette a látását. A többi áldozatnak is hasonló tüneteik voltak, a borzalmas tályogok és fekélyek majdnem mindenkinél vaksághoz vezettek, illetve egyikőjük bele is halt a bakteriális fertőzésbe. Ezt a terméket betiltották.

6. Mindig mosd le!

Tudjuk, hogy le kell mosni a sminket lefekvés előtt, hiszen eltömíti a pórusokat. Azt is tudjuk, hogy szempillaspirálban aludni felér egy beauty-öngyilkossággal. De miért is? Azért, mert alvás közben a festék kiszárad, a lehulló, kemény kis részecskéket beledörzsölöd a szemedbe, és már kész is a kötő- vagy szaruhártya gyulladás. Ezen kívül maguknak a pilláknak sem tesz jót, ha a rájuk száradt szempillaspirált dörzsölésnek teszed ki: mivel kemények a festéktől, könnyebben törnek, így idővel kihullhatnak, és máris nem lesz mit festened.

7. Létezik 14 millió dolláros szempillaspirál

Gyakran kérdezzük megdöbbenve egy-egy drágább kozmetikai szer láttán, hogy mégis mi kerül ezen ennyibe? Pedig mindaz semmi ehhez képest: a szinte felfoghatatlanul drága luxusspirál egy egyedi darab volt és az H. Couture Beauty nevű cég készítette egyéni megrendelésre. Persze nem maga a szempillafesték került ennyibe, hanem a tokja: 18 karátos aranyból készült az egész tubus, amelyet 2500 darab gyémánttal borítottak be. A darabhoz korlátlan újratöltés is járt. A cég ma már nem létezik, de szintán 14 millió dolláros árral ők tartják a legdrágább rúzs csúcsát is: a rúzs tokja is színaranyból készült és szintén gyémántok borították.

8. Vegánok csak körültekintéssel!

A szempillaspirál általában nem vegánbarát dolog, hiszen legtöbbször méhviaszt vagy kármint tartalmaz (ez utóbbi a kokcsinella nevű színezékanyagból nyerhető kárminvörös vagy bíborvörös színű festék, a kokcsinellát pedig a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonják ki). Vagy éppen guanint, ami gyakorlatilag őrölt halpikkely. Manapság azonban rengeteg vegán verzió elérhető, ha vegán életmódot folytatsz, mindenképp csak a vegán jelzéssel ellátott termékek közül válogass.

9. Mióta létezik vízálló verziója?

Az első vízálló spirált egy bécsi énekesnő, Helene Winterstein-Kambersky keverte ki magának az 1930-as évek vége felé.

Helene Winterstein-Kambersky (Fotó: labellanussy.com)

A hagyományos szempillaspirál, amit általában viselt, az előadásainak végére mindig elmaszatolódott, ezért kezdett el kísérletezni egy olyan formulát, amely sokkal tartósabb. Miután sikerült neki, el is indította a La Bella Nussy nevű cégét, amely ma is létezik, családi kézben van. Ugyan ma már sokan szeretik a vízálló spirálokat, akkoriban nem aratott nagy sikert, mivel 50%-ban terpentinből állt, ami viszketést, szempirosságot okozott minden használatnál, és nagyon kellemetlen szaga is volt.

10. Tényleg rosszat tesz a pilláknak a vízálló festék?

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy a vízálló szempillaspirál káros, és csak ritkán szabad ilyet viselni. Pedig az igazság az, hogy nincs ezekkel semmi baj, efelől Tamás Eszter kozmetikus is megnyugtatott bennünket.

A szakemberek véleménye szerint alapvetően nem károsabb a vízálló festék, mint a sima, és nem is szárítja jobban a pillákat.

De akkor miért gondoljuk azt, hogy tördezetté teszi a pilláinkat? Azért, mert nehezebb eltávolítani, amiatt aztán sokan sokkal vadabbul végzik a műveletet. Pedig csak annyi a titok, hogy a vízálló festéket kétfázisú lemosóval kell eltávolítani, mégpedig úgy, hogy a (lehetőleg nem eldobható, hanem újrahasznosítható) sminklemosó korongunkra felvisszük a festéklemosót, és finoman hozzányomkodjuk a pillákhoz. Tartsuk is ott egy kis ideig, hagyjunk időt a lemosónak feloldani a festéket. Ha ez megtörtént, már laza mozdulatokkal is letörölhetjük. Tehát semmi erős dörzsölés, mert az valóban árt a pilláknak!

11. Miért van nyitva a szánk szempillafestés közben?

Bizonyára neked is feltűnt, hogy szinte lehetetlen csukott szájjal spirálozni. Állítólag ez azért van, mert ha kinyitjuk a szánkat, az arcizmaink megfeszülnek, ez pedig segít abban, hogy ne pislogjunk, ami ugye szempillafestés közben kifejezetten jól jön. Ez az egész automatikusan történik, megpróbálhatod becsukni a szád, de fogadjunk, hogy 5 másodperc múlva már újra nyitva lesz. 

12. Mitől lesz jó egy szempillaspirál?

Fazekas Richárd a Maybelline magyarországi vezető sminkmestere, aki szintén sminkes feleségével, Denise-zel saját sminkiskolát is üzemeltet, nemrég elárulta nekünk, hogy ő mire esküszik. „Igazából minden attól függ, hogy milyen a szempillaspirál keféje – mondja. – Van, akinek a klasszikus típusok jönnek be, van, akinek a fésűszerű kefefejek. Nagyon nagy különbség nincs a festékek között, tehát leginkább tényleg a keféknek köszönhető, hogy jó lesz-e egy spirál. A felvitel módjára azt szokták javasolni, hogy Z alakban mozgassuk a kefét, a szempilla tövétől felfelé haladva. Én személy szerint nagyon szeretem a műanyag keféket, mert van egy kis antisztatikus hatásuk.”

Kiemelt kép: Getty Images