Mit érdemes tudnia egy kismamának? A Nők Lapja Tavasz 2021-es számának cikke.

Az elmúlt egy év életünk legszebb és legnehezebb időszaka volt. Megszületett a kisfiunk, és ezzel egy időben felborult a világ rendje. A következő pár oldalon arról fogok mesélni, hogy friss szülőkként hogyan vészeltük át ezt a minden szempontból új, kihívásokkal teli 12 hónapot.

Valószínűleg nem én vagyok az első, akinek eszébe jutott a világjárvány kapcsán a Black Mirror című disztópikus sorozat egy-egy epizódja, ugyanis a mostani, már több mint egy éve tartó helyzet tökéletesen beleillene a rendezői koncepcióba.

Amikor 2019 végén először hallani lehetett a Covid– 19 nevű betegségről és az ezt okozó koronavírusról, csak legyintettünk, hogy minket nem érinthet. Aztán ahogy közeledtünk a szülésem kiírt dátumához, a vírus Európába, majd Magyarországra – és ezzel együtt a hírekbe – történő begyűrűzésére egyre jobban pánikba estem. Apás szülésre készültünk, ám kora tavasszal teljes információs káosz jellemezte a szülészeti osztályokat is, és naponta mást lehetett olvasni a témában. Jobb ötletem nem lévén, végül digitális detoxra küldtem magam egy időre.

Szerencsénk volt, mert Balázs születésekor még épp bent lehetett velünk az apukája, bár az „arany percek” után gyorsan kipaterolták, és utána már látogatni sem jöhetett.

A kezdeti sokk után – orvoshelyzet

Hasznos
  • Másállapotot a szülészetben (Facebook)
  • Cserháti-Herold Janka: Hormonmentes (YouTube, Facebook, Instagram)
  • Császárvonal (Facebook és Instagram)
  • Szülni jó videók és tanfolyamok (YouTube és Facebook)
  • Alvás/altatás – támogató közösség szülőknek (Facebook)
  • Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás – Hogyan altassuk el a kisbabát? (Central Médiacsoport, 2015)
  • babaszoba.hu
  • gyermeksos.hu

A kisfiunk születése óta eltelt egy év nagy részében mindent a vírus árnyékában kellett megoldanunk, és a legtöbb esetben a helyzethez képest jól vettük az akadályokat, azonban felmerült néhány kardinális kérdés. A legelső ilyennel szinte azonnal szembesültünk: mit csinál egy kezdő szülő, ha nincs orvos? (Akkoriban épp nem rendelhettek a 65 év fölöttiek.) Bújja az internetet. Amíg csak kisebb elváltozások jelentkeztek (tejpöttyök, koszmó, némi kipirosodás itt-ott), ez rendben is volt, de amikor a baba fején található nyirokcsomókat kezdtem el rémülten diagnosztizálni, akkor döntöttem úgy, hogy más megoldás után kell néznem. Találtunk egy szuper doktort, aki ugyan messze rendel tőlünk, mégis meglepően gördülékenyen megy a kommunikáció: ha kell, képet, videót küldünk, és hamarosan jön is a válasz a teendőkről, vagyis hogy nyugodjunk meg – a kisbabák nagyon furának tűnő tünetei a legtöbb esetben teljesen normálisak. Tökéletesen működik az e-recept-kiváltás is, így sikerült minimálisra csökkentenünk a személyes találkozókat, nincsenek felesleges körök, csak akkor megyünk, ha aktuálissá válik egy soron következő oltás.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több hasznos tipp és információ a cikk folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .