Ismert emberek mesélnek féltve őrzött könyveikről Szabados Áginak

A híradós műsorvezető Mutasd a könyvespolcod! címmel indított műsort Youtube-csatornáján.

Szabados Ági a híradós műsorvezetéssel párhuzamosan hatalmas lelkesedéssel és sikerrel végez olvasásnépszerűsítő munkát. A Nincs időm olvasni kihívás (NIOK) vezetése mellett Lapozz a 99-re! címmel indult könyves podcastműsora, közben a Pécsi Tudományegyetemen könyvmenedzsment szakot végzett, amelynek hatására tavaly év végén saját kiadót alapított és megnyitotta Libertine nevű könyvesboltját. A podcast műsorvezetői stafétáját februárban átadta Vecsei H. Miklósnak, de nem tétlenkedett sokáig, hiszen március 14-én egy itthon eddig még nem létező beszélgetős műsorformátummal jelentkezett Mutasd a könyvespolcod! címmel.

Az irodalomrajongó Ági a YouTube-csatornáján minden vasárnap új epizóddal jelentkezik, amelyekben mindig egy-egy ismert emberhez látogat.

Színészek, írók, zenészek, bloggerek, a közélet ismert szereplői mutatják meg neki könyvespolcukat, és arra kéri őket, emeljenek ki három könyvet, amelyek valamiért fontos a számukra, amelyeknek történetük van.

Természetesen a beszélgetés során nem csak a könyvekről lesz szó: számos emlék, élmény merül fel azok kapcsán, ezáltal olyan oldalról is megismerhetjük a vendégeket, amilyenről eddig nem volt alkalmunk. Ági egyébként is úgy tartja, a könyvespolc sokat elárul az olvasó lelkéről.

Az első epizód már látható a YouTube-on, amelyben Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író, dalszerző, az Élet és Irodalom próza rovatának vezetője enged betekintést a könyvespolca rejtelmeibe. Padlótól a plafonig érő, ábécérendbe szervezett könyvgyűjteménye rengeteg kincset rejt. A beszélgetésből kiderül, melyik felnőtt mesekönyv Krisztián kedvence, amit kislánya, Johanna az elsők között fedezett fel, melyik az a kötet, ami miatt kitiltották egy könyvtárból, miért tartja azt magáról, hogy régen sznob volt, és hogyan jutott el a saját maga által sznobizmusnak nevezett attitűdjétől a saját stílusáig. Emellett a ma igencsak megosztó kötelező olvasmányok témaköre és az élményolvasás témája is szóba kerül.

Hogy a műsor vendégei milyen tematika alapján rendezik a könyvespolcukat, mi volt a legnagyobb olvasási élmény számukra, kik és mit dedikáltak nekik, miért hatódnak meg egy-egy könyv láttán, melyik kötetért adtak volna irreálisan nagy összeget, vagy egyáltalán, mi áll a szívükhöz a legközelebb: ezt mind, és ennél még sokkal több érdekességet is megtudhatunk a Mutasd a könyvespolcod! című műsorban.