Akárhányszor bekapcsoljuk a tévét, felcsapjuk a laptopot, az első felugró hír a koronavírushoz köthető, amit néha muszáj kiszűrni az életünkből.

A romló egészségügyi adatok, a magas halálozási arány óriási súlyként nehezednek ránk, és akkor még nem beszéltünk a saját problémáinkról – kisiklik a gyerek az online feladatok alól, elúszunk a munkával és hetek óta nem jutott idő a sportra, kikapcsolódásra. Amellett, hogy nem mehetünk el az aktuális Covid-info mellett, muszáj lenne jobban szűrni a negatív híreket a mentális egészségünk érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint a közösségi médián keresztül megosztott információk szorongást, pánikreakciót is kiválthatnak.

Megnövelik a pulzusszámot, gyors légzést, erős izzadást eredményezhetnek, hosszú távon pedig álmatlanságot, fáradékonyságot, fokozott stresszt okoznak. Azt is megfigyelték, hogy a már meglévő betegségeket – evészavar, pánikbetegség, depresszió – is felerősíthetik. Továbbá előhívhatja azokat a múltbéli traumákat, amelyekről azt hittük, már rég sikerült feldolgoznunk.

A mentális egészségünk érdekében szabályozzuk tudatosan a hírfogyasztást és igyekezzünk pozitív forrásokat, időtöltéseket találni. 

Mobilmentes reggelt!

Ébredés után ne nyúljunk azonnal a mobil után, mert biztosan belefutunk legalább egy olyan hírbe, ami után kávét sem kell innunk, annyira felmegy a pulzusszámunk. A hírek helyett érdemes egy olyan ébresztő appot letölteni, ami pozitív üzeneteket mantráz nekünk. Egy rövid meditáció is csodákra képes a stressz leküzdésére. Akár napi 10 perc meditáció 40-60 %-kal erősíti a szervezetet, csökkenti a stressz-szintet.

Kibeszélő show

Nagyon fontos, hogy soha ne hibáztassuk magunkat a negatív érzelmekért, csupán azt kell megtanulni, mennyire engedjük be azokat a mindennapokba. Továbbá meg kell találni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, kapcsolatban maradni a támogató barátokkal, családtagokkal.

A szorongást kiváltó gondolatok kibeszélése szuper öntisztító folyamat.

Főleg, ha látjuk, hogy mást is legalább annyira elbizonytalanítanak a hírek, mint minket.

Egy csésze teát?

Nemcsak az angol királynő érdemli meg a délutáni teát. A matcha tea ideális a stresszes időszakokban, mivel L-theanin nevű aminosavat tartalmaz. Ez az anyag anélkül emeli a dopaminszintet (boldogsághormon), hogy felpörgetne, tehát egyszerre nyugtat és feldob.

Pozitív híreket

A WHO javaslata szerint az egyre aggasztóbb adatok helyett koncentráljunk a reménykeltő, pozitív hírekre. Ha arra gondolunk, hogy létezik vakcina a betegségre, illetve milyen sokan gyógyulnak fel, máris kevésbé riasztó a jelenlegi helyzet, és a jövőt illetően is bizakodóbbak lehetünk.  

Vitaminbombák

Az egészséges test nagyobb eséllyel reagál pozitívan a stresszes helyzetekre. Igyekezzünk minél több vitamindús ételt fogyasztani és eleget aludni.

A szigorú fogyókúra most várhat, az éhezés még baljósabb gondolatokat, érzéseket húzhat be az életünkbe.

A szervezetnek feszült helyzetben nagyobb szüksége van fehérjére, ami lassan szívódik fel, sok időre energiát ad és nem dobja meg túlságosan a vércukorszintet. Fokozottan feszült élethelyzetben nélkülözhetetlenek az ásványi anyagok és a vitaminok, ezek közül is a kalciumból, a magnéziumból, a B-, C- és D-vitaminokból kell alaposan feltankolni. A kalcium és a magnézium segítenek még az izmok ellazulásban is, úgyhogy többszörösen is hatékonyak stresszes időszakban. Ráadásul a kalcium a stresszűző D-vitamin felszívódásához is nélkülözhetetlen.

Nyugtató dallamok

Egyáltalán nem mindegy, milyen zenét hallgatunk.

A jó ritmus ellazítja az izmokat, egy kis időre lelassítja az agytevékenységet, ami az egész testnek tökéletes kikapcsolódást jelent.

A Spotify-on úgy keressünk zenét, hogy 60 bpm ritmust adjunk meg. Lassú, főleg akusztikus számokat dob majd ki az app, amelyek megnyugtatnak, a csapongó gondolatok átadják a helyüket kreatív, építő ötleteknek.