Hol van már az a fogadalom! (x)

Mindenki nagyon lelkes az év elején, hogy betartsa az újévi fogadalmát, ami legtöbbször a testsúly csökkentéséről szól. De mi történik pár hét vagy hónap múlva? Hogyan érhetünk el hosszú távú sikert a fogyásban? Ha újrakezdenénk, akkor itt a nagyszerű alkalom. Íme nehány tipp, hogy most sikerüljön.

Aki még márciusban is lelkes, az előtt le a kalappal, hiszen talán egy a sok százezerből. Először is fontos tisztázni, hogy akkor lehetünk sikeresek, ha nem egy újabb fogyókúrának könyveljük el, hanem életmódot váltunk, vagyis mindenen változtatunk. Nem baj, ha nem egyszerre vágunk bele, haladjunk a saját tempónkban. Amennyiben az étrend miatt segítségre van szükségünk, keressünk fel egy dietetikust, aki személyre szabottan ad tanácsot.

A sikeres változtatás lépései

  1. Az első és legfontosabb: miután megfogadtuk magunknak, hogy most aztán tényleg lefogyunk, fogalmazzuk meg a célt, és azt is, hogy miért csináljuk. Ne a 14 éves kori alakunkat sírjuk vissza, válasszunk reális, tartható célsúlyt, ami passzol a mostani életvitelünkhöz. Azt is fontos végiggondolni, hogy mi a szándékunk ezzel. Ez a gondolat ad majd erőt a hétköznapokban, hiszen leginkább a motiváción múlik, hogy sikerül-e ezt végigcsinálni. Erősíthetjük magunkat rövid üzenetekkel, feliratokkal, képekkel, amiket jól látható helyre teszünk ki.
  2. Amennyiben megy, érdemes a változáshoz a családot, a barátokat is bevonni, például egy barátnőt, hiszen együtt mindig könnyebb. Szervezhetünk versenyt is a munkahelyen, baráti körben, így nem érezzük majd úgy, hogy csak mi nem ehetjük meg a nutellás palacsintát.
  3. Határozzuk meg, mit szeretnénk betartani, ezt írjuk fel egy listára, és ha már stabilan megy, akkor kipipálhatjuk. Nem kell mindenen egyszerre dolgozni. Nem életszerű az a mondat: „soha többé nem eszem édességet”. E helyett mondhatjuk azt, hogy csak heti kétszer eszünk édességet a mostani 5-6 helyett. A többi alkalmat pedig pótolhatjuk valamilyen egészséges nassolnivalóval, amit beépíthetünk az étrendbe uzsonnaként vagy tízóraiként is. Nagyszerű alternatíva például a cukormentes Gullón kekszek, hiszen a legtöbb rostdús is, nem csupán cukormentes.
  4. Szerezzük be az alapanyagokat, amiket fontosnak tartunk az új étrendben. Amit nem szeretnénk megenni, vagy problémásnak tartjuk, fagyasszuk le vagy ajándékozzuk el. Semmiképp se dobjuk ki, hiszen más biztosan örül majd neki!
  5. Gondoljuk át, mit és hányszor fogunk mozogni. Ha szükséges, szerezzük be a sportfelszerelést és a bérleteket.
  6. Tervezzük meg, hogyan alakítsuk ki az étrendet a kezdetekben, de ne felejtsük el, amit a hármas pontban mondtam.
Galéria | 7 kép

Hol van már az a fogadalom! (x)

Hol van már az a fogadalom! (x)

Fotó megosztása:

A legtöbben azon buknak meg, hogy egy hónap alatt akarják lefogyni az évtizedek alatt felgyűlt súlyfelesleget, ami nyilván lehetetlen, vagy nem hoz hosszú távú eredményt. Ha például sportolást is beillesztünk az életünkbe (remélem), akkor az izomszövet gyarapodása természetes súlynövekedéshez vezet, amit figyelembe kell venni. Érdemes a mérleg helyett mérőszalagot használni, ami jobban mutatja a súlycsökkenés mértékét. Ha mégis mérjük a kilókat, akkor nem árt tudni, nem érdemes heti fél-egy kilogrammnál többet fogyni. Ez az elején lehet picit több, de utána természetes a lassulás, és nem is szabad gyors fogyásra kényszeríteni a szervezetet, hiszen hiánybetegséget és komoly problémákat okoz.

Folyadékfogyasztás

Sokan elfelejtkeznek arról, hogy az egészségünk alapja a megfelelő folyadékfogyasztás. A fogyás is sokkal lassabb és nehezebb, ha nem iszunk eleget. Úgyhogy még egy ok, hogy naponta legalább 2-2,5 liter vizet igyunk. Sportolásnál ennél több is szükséges.

Tipp: Az étrendet úgy kell összeállítani, hogy változatos legyen, kiegyensúlyozott és semmiben ne szenvedjünk hiányt. Lehetőleg napi öt étkezésben gondolkodjunk, és mindegyik tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt. Nem szabad elfelejteni: a szervezetnek szüksége van a szénhidrátokra, különben fáradtak és nyűgösek leszünk.

Szöveg: Kovács Judit dietetikus