Megkérdezhetik az állásinterjún, hogy be vagyok-e oltva? 

Beoltatod magad? Az utóbbi hetek egyik leggyakoribb kérdése. Ebből aztán születhet egyértelmű válasz, mellébeszélés, vita. Ez mind rendben is van, de egy állásinterjún is szóba kerülhet ez a téma?

A téma azért is fontos, mert legalább annyira szokatlan téma egy interjún, mint a származás, politikai hovatartozás, vallás, családi állapot.  

Gondoljunk csak bele, ott ülünk álmaink munkájának kapujában, és hirtelen nekünk szegeződik a kérdés: be vagy oltva vagy tervezed?  Legalább annyira kényelmetlen erre válaszolni, mint ha azt kérdeznék, mikor tervezünk szülni, illetve hány babával szeretnénk megörvendeztetni a világot. Dr. Bognár Ivett, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője szerint az a kérdés sem hangozhat el, hogy a jelentkező beoltotta-e már magát koronavírus ellen, illetve tervezi-e a vakcina felvételét. Ez ugyanis egyrészt rendkívül érzékeny, különleges adat, amely kezeléséhez nincs joga a foglalkoztatónak, másrészt

ez az információ alkalmas lehet arra, hogy pozitív vagy negatív irányba lendítse ki a jelentkező megítélését.

Amennyiben pedig ez megtörténne, az diszkriminációnak minősülne, és hatósági eljárás indítható a cég ellen.

Kínos kérdés

Mi van akkor, ha fordított a helyzet, mi szeretnénk megtudni, hogy mit gondol az oltásról a vezető? A szakértő szerint a leendő munkavállaló arra ugyan rákérdezhet, hogy a munkaadónak mi a hozzáállása az oltásokhoz, például javasolja-e a dolgozóinak a vakcina beadását, ám a cég interjún jelen lévő képviselői erre nem kötelesek válaszolni.

Kötelezhetnek rá?

Mi van akkor, ha a home office után visszatérünk az irodákba, ahol közös légtérben ülünk a kollégákkal – ebben az esetben kérhetik a védőoltást? A jogértő egyértelműen állítja:

a munkáltató nem kötelezheti – maximum ajánlhatja – dolgozóinak a vakcina beadatását.

Ilyen kötelezettséget ugyanis csak az állam határozhat meg, rendelhet el, és esetleg ezt érvényesítheti a munkáltató. Ilyen esetben viszont a megadott munkaköröket csak a meghatározott oltások beadatása esetén lehet ellátni. Remek példa erre az erdész szakma, erdész ugyanis csak az lehet, aki be van oltva veszettség ellen.

Kirúghatnak injekció nélkül?

Ahogy a felvétel, úgy a kirúgás sem hozható összefüggésbe a vakcinával. Az elbocsátás indoklásában csak a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásra, képesség hiányára vagy a munkaadó működésével kapcsolatos okokra lehet hivatkozni. A jövőre nézve még az is lehet, hogy egyes állások esetén a COVID-19 elleni oltóanyag is felkerül majd az ajánlott vakcinák listájára. Ezekkel kapcsolatban ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden évben kiad egy határozatot, de 2021-re vonatkozóan ez még nem történt meg.

Forrás: Bán és Karika Ügyvédi Társulás
Kiemelt kép: Getty Images