A norvég kifejezés a dán szó szöges ellentéte, de a legjobb, amit 2021-ben tehetünk.

2020-ban a szabad levegőn töltött idő új értelmet nyert. Az otthonunk négy fala között töltött mindennapok csúcspontjait jelentették azok a percek, órák, amikor kint, a szabadban lehettünk. Nem véletlen hát, hogy az Etsy, a világ legnagyobb online kézműves piaca szerint 2021 a friluftsliv éve lesz, letaszítva a trónról a tavalyi év legtrendibb skandináv szavát, a hyggét (jelentése: az otthonosságra és meghittségre törekvés, az élet egyszerű örömeinek élvezete).

A friluftsliv egy magyarra nehezen lefordítható norvég szó, de nagyjából annak a filozófiája, hogy legyen a természet és a szabad levegőn töltött idő az életünk szerves része. Szó szerint: szabad levegős élet. Norvégia természeti adottságai lenyűgözőek, ezért aztán nem meglepő, hogy a norvégok előszeretettel töltik a szabadidejüket a friss levegőn. Szívesen ejtőznek a sok kis tó valamelyikének a partján, hegyeket másznak meg, vagy csak élvezik a sarki fény káprázatos látványát – a lényeg, hogy elméjük elcsendesedjen, és eggyé váljanak a természettel. De nézzük is, mi hogyan hódolhatunk a friluftslivnek!

Fotó: Getty Images

Alakítsuk ki a kedvenc szabadtéri helyünket!

Napjainkban kétszer annyian keresnek rá az interneten a kerti bútorokra és a kültéri hősugárzókra, mint az elmúlt öt évben bármikor, ebből is jól érzékelhető, hogy a kertes házban lakók szeretnék kiélvezni a kertjük minden előnyét.

Rendezzük be a teraszt kényelmes ülőgarnitúrával, alakítsunk ki a kertben tűzrakóhelyet, szerezzünk be néhány extrameleg takarót a hűvös tavaszi estékre. Teremtsük meg magunknak a komfortot a ház falain kívül is, így kitágíthatjuk az életterünket, és talán nehezebben unjuk meg, hogy minden napot otthon kell töltenünk.

Fedezzük fel a természetet!

2020-ban remek alternatívákat találtunk a kikapcsolódásra, ha már egyszer nem mehettünk zárt helyekre: parkokat, hegyeket és völgyeket, turista- és biciklis útvonalakat fedeztünk fel magunknak. Ez a tendencia idén sem fog alábbhagyni. Az amerikai REI sport- és túrabolthálózat jelentése szerint a téli túrafelszerelések eladásai sosem voltak ilyen magasak. Egy stabil túracipőt, aláöltözetet és esőálló túrakabátot beszerezni most sem késő, az ébredő természetben barangolni a lehető legjobb időtöltés.

(Kiemelt kép: Getty Images)