Így lehetsz kiegyensúlyozottabb és boldogabb svéd módra

Noha a lagom nagy hangsúlyt helyez a közösségi élményekre, a svéd életstílusnak ezen túl is vannak megszívlelendő pontjai.

Szerző: Sinkó Edit

Már a borító is nagyon én vagyok – gondoltam, amikor megláttam a Lagom című könyv borítóját. Azt viszont nem sejtettem, hogy pontosan 24 óra múlva már az egész életemet lagomosítani szeretném. A könyv minden szava megtalált, és azt éreztem: bár mindig is taszított a középút, a lagom pont az a közép, amire szükségem van. Hogy még környezettudatosabban éljek, tudatosabban vásároljak, nagyobb rendet tartsak magam körül, több időt töltsek a természetben sporttal, kirándulással – és ezt adjam tovább a gyerekeimnek is.

Na de akkor mi is ez a lagom pontosan?

Linnea Dunne: Lagom – A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz (Kossuth Kiadó, 3315 Ft)

A lagom röviden annyit tesz: nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég. Nem véletlenül kapta Svédország a „félzsíros tej országa” becenevet, ez tökéletesen leírja az országot és a benne élőket. Elsőre hidegnek, zárkózottnak tűnhetnek, pedig pont az ellenkezője igaz rájuk. Hogy tudna egy unalmas, rideg nép ennyi jó krimit, bútort, ruhát alkotni? A húsgolyóról nem is beszélve! A svédek szeretnek összejárni, kapcsolatot tartani a szomszédokkal, közösségi terekbe járni, mert különösen nagy súlyt fektetnek az emberi kapcsolatok ápolására. Ha nincs koronavírus, sokat piknikeznek, kertipartiznak, közösen kertészkednek, sportolnak, tematikus klubokba járnak, és számos más pozitív és eltanulandó szokásuk van. Nagyon sokat adnak tehát a közösségi élményekre, amiket most, a járvány miatt nem tudunk hasznosítani, de szerencsére olyan meglátásaik is vannak, amelyek a koronavírus idején is többletet adhatnak életünknek. Lássuk csak, hogyan tudjuk lagomosítani mi is a világunkat!

Végre péntek!

A svédek szinte tökélyre fejlesztették a fredagsmyst, ami tulajdonképpen úgy fordítható, hogy „végre péntek”. Még ha home office-ban is dolgozunk, akkor is érdemes elkülöníteni a hétköznapokat a hétvégétől, főleg, ha gyerekek is vannak a családban. A fredagsmys ellensúlyozza az egészséges étkezésnek és az iskolai napok korai lefekvésének kötelmeit, és arra ösztönöz, hogy péntek esténként azt csináljuk, ami jól esik, szabályok nélkül. Ilyenkor nincs olyan étel, ami túl egyszerű vagy gyári, ahogyan nem ostoba vagy buta egyetlen tévéműsor sem. Minél lazább ruha, melegebb zokni és sok-sok gyertya dukál hozzá.

Divat és mértékletesség

A svédeket bárhol nagyon hamar ki lehet szúrni: stílusosak és lazák. Pont ettől érzik maguknak boldognak, hiszen egy pillanatig sem kell feszengeniük a természetes (leginkább biopamut) anyagból készült ruháikban, kényelmes cipőikben. Nem véletlenül nem túl népszerűek a kényes, csak kézzel mosott anyagokból készült darabok a svédek körében. Itt már meg sem lepődünk azon, hogy a népszerű zuhanyzókontyot is a svéd énekesnő, Lykke Li tette népszerűvé, hiszen menő, könnyed, egyszerű viselet. A svédek eredendően törekednek a mértékletességre. Inkább drágább holmikban járnak, de ha azok elromlanak, elszakadnak, inkább megjavíttatják, minthogy kidobnák és újat vennének helyette. Legtöbben a megújulást keresik önmagukért, stílusukért – és milyen jól teszik!

A svéd lifestyle blogger, Josefin Dahlberg Instagramjától biztos, hogy te is ihletet kapsz majd.

Öleld át a levegőt!

Nem véletlenül mondják azt a svédek (a mondás egyébként mindegyik skandináv nép magáénak érzi – a szerk.): „nincs rossz idő, csak rossz öltözet”, ők azok, akik mindig találnak alkalmat és időt arra, hogy a szabadban legyenek. A szabad tér iránti szeretetük számtalan módon megmutatkozik: korcsolyáznak, síelnek, vagy jobb időben kirándulnak, sétálnak, bicikliznek, jógáznak vagy piknikeznek. Ha most nem is lehet nagy társasági életet élni a szabadban, a családdal nyugodtan elfogyaszthatjuk ebédünket egy napsütötte réten – persze csakis egy kiadós kirándulás után. Ha nagyon lagomoznánk, akkor fahéjas csigát és kávét mindenképp vigyünk magunkkal. Ez a kettő elengedhetetlen része a svéd boldog mindennapoknak. Úgy tartják, a kávészünet a pihenők és szabadidő megbecsülése, amihez szorosan kapcsolódik az illatos, kardamommal ízesített péksütemény, a kardemummabullar.

Minimál dizájn

A svéd otthonok letisztultak, átláthatóak, könnyen felismerhetőek minimalista, tiszta vonalaikról. A precíz tárolás és a rendezettség az egyik kulcsa az otthon élvezetének. Úgy tartják, hogy a nyílt felületek fokozzák a térérzetet, nem csupán fizikailag, de szubjektíven is. A faltól falig könyvespolcoktól az okos, lépcső alatti tárolóegységekig – mindez lagom a javából.

Minimál, mégis otthonos. Ilyen egy skandináv álomotthon. (Fotó: Getty Images)

Találjuk meg a tökéletes helyét a növényeknek, a kacatoknak, a könyveknek, miközben tisztán tartjuk az asztalokat és a többi felületet, jól eldugjuk a kábeleket, kulcsokat és más tárgyakat, melyek elronthatják a minimalista törekvéseinket. A svéd stílus általában igen világos, sok fehér, esetleg szürke és némi faszín alkotja. Ha erősebb színt vinnének a térbe, szigorúan csak egy falrészt, részletet emelnek ki. Pont annyit, amennyi kell.

Fenntarthatóság

Sokat elmond, hogy a svéd háztartási hulladékok csupán 1%-a kerül a lerakóhelyekre – a többit feldolgozzák fűtésre, áramtermelésre vagy üzemanyagként használják fel. Az alumínium italos dobozok 90%-át újra feldolgozzák. Mit tehetünk mi? A lagom étoszával összhangban az újrahasznosítás is egyszerű lehet. Fektessünk be egy olyan szelektív hulladékgyűjtő rendszerbe, amely megfelelő számunkra, onnantól kezdve gyerekjáték a szelektív élet. Ha nem szívesen komposztálnánk otthon, egyre több fővárosi csoport hoz létre közparkokban komposztálókat, oda is vihetjük a komposztra alkalmas maradékokat. Az üveget az üvegvisszaváltóba, a műanyagot és a papírt a megfelelő szelektív gyűjtőbe tegyük. A használt olajat adjuk le, az elemeket, fénycsöveket, izzókat szintén hagyjuk az erre kijelölt átvevő pontokon.

Az is fontos, hogy minél kevesebb csomagolt terméket vásároljunk, egyre több bolt jelenik meg országszerte, ahol kimérve vehetjük meg a dolgokat – legyen szó ételről, mosószerről, tisztálkodási szerről vagy ruháról.

Jobb kerülni a nagy tételben való vásárlást is, akármilyen csábító az „egyet fizet, kettőt kap” akció. Kutatások bizonyítják, hogy akik nagy tételben vásárolnak, többet is pazarolnak, ezért jobb lagom-bevásárlást tartani – éppen eleget, ne túl sokat, és csak akkor menjünk újra boltba, ha valóban szükséges. Erre a legjobb trükk a „számolj tízig” módszer. Mielőtt megvennénk valamit, számoljunk el tízig és gondoljuk át, biztosan szükségünk van-e rá, nem lehetne a régit kicserélni, felújítani? Akárcsak egy régi, berögzült életet, amin mindig lehet javítani, újítani, még boldogabbá tenni.
(Forrás: Linnea Dunne, Lagom – A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz)

Sisu, hygge

A dán hygge már jó ideje hódít, olyannyira, hogy manapság akár elcsépeltnek is tűnhet, hiszen gyakran a tárgyak szintjén manifesztálódik, például bögrékben, díszpárnákban vagy pihe-puha takarókban. Boldogság, melegség, barátságosság, otthonosság – jóllét. Pedig ilyesmiket jelent valójában a hygge, illetve azt az állapotot, amikor kényelmesen bekuckózva, az otthon melegében egyszerűen csak boldogak vagyunk, mégpedig lehetőleg családunk vagy barátaink társaságában. Nem csoda, ha a cégek jó alapanyagot láttak benne, elvégrerengeteg terméket lehet ezzel eladni. Nem úgy a lagommal! Vagy épppen a finn sisuval, ami szintén inkább egyfajta filozófia. Elszántság és határozottság – leginkább ezeket ötvözi a finnek különleges szemléletmódja, amely a hétköznapi kihívások leküzdésében nyújthat segítséget. Ezt sem lehet egy szóval visszaadni, sokkal kifejezőbb az üzenete, vagyis az, hogy minden balszerencsésnek tűnő helyzetben megőrizzük az eltökéltségünket.

Kiemelt kép: Getty Images