Évről évre készül egy kutatás, amely megmutatja, hogy a világ melyik szegletében élnek a legboldogabb emberek. A 156 ország bevonásával végzett vizsgálat friss eredményei szerint Finnország idén is megvédte első helyét, a dobogó második és harmadik helyére pedig Dánia és Norvégia került. A World Happiness Report rangsorában Magyarország a 62. helyen végzett, ami a tavalyi 69. helyezéshez képest előrelépést jelent. Bagaméry Viki írása.

Nemcsak arra voltak kíváncsiak a kutatást végző szakemberek, hogy egy-egy ország lakói mennyire érzik jól magukat a bőrükben, hanem arra is, hogy hányadán állnak a szabadság érzésével, az őszinteséggel, milyen egészségi állapotnak örvendenek, és hogy mennyire jellemző rájuk a nagylelkűség. Az immár másodszor aranyérmes finnek így foglalták össze világraszóló boldogságuk titkát: „A mi legfőbb örömforrásunk a természet. Míg a világ más országaiban terápiára járnak az emberek, addig mi gumicsizmát húzunk, és az erdő felé vesszük az irányt.”

Sisu, az életfilozófia

Bátorság, elszántság és határozottság – leginkább ezeket ötvözi a finnek különleges szemléletmódja, amely hatalmas segítséget nyújt mind a hétköznapi kihívások leküzdésében, mind a komolyabb problémák megoldásában. Szó szerint nem is igazán lehet lefordítani, sokkal kifejezőbb az üzenete, vagyis az, hogy minden balszerencsésnek tűnő helyzetben megőrizzük az eltökéltségünket. Ők akkor is találnak örömet az életükben, ha kilátástalannak érzik a helyzetünket.

A finnek hatalmas erőt tulajdonítanak a természetnek, amely nemcsak gyógyítja a megsebzett lelket, hanem a belső harmónia megőrzéséhez is nagyban hozzájárul. Nem győzik elégszer hangsúlyozni az egyszerű dolgok nagyszerűségét, ami bearanyozhatja a szürke hétköznapokat és az első ránézésre örömtelennek tűnő időszakokat. A kreatív elfoglaltságokat is nagyra értékelik: Finnországban nagy becsben tartják a kézzel készült tárgyakat, és kicsi koruktól kezdve odafigyelnek az újrahasznosításra. Nemcsak észreveszik, de értékelik is a hétköznapi csodákat, amik mindannyiunkkal megtörténhetnek. A kérdés csak az, hogy felfedezzük-e a nagy rohanásban, vagy amikor minden figyelmünket a gondjainkra irányítjuk.

A sisu öt legfőbb elemét mi is beépíthetjük a mindennapjainkba, hogy rövid időn belül érezzük a testre és a lélekre gyakorolt áldásos hatását: a kitartást, a stresszkezelést, az alkalmazkodást, az őszinteséget és a jövőre vonatkozó (pozitív) elképzeléseket.

Így kezdődött

A sisu születéséig 1939 november végéig kell visszamennünk az időben, az úgynevezett téli háborúig, amikor is Oroszország megtámadta Finnországot. Az erőviszonyok meglehetősen kiegyenlítetlennek tűntek, az oroszok jól felszerelt, nagy létszámú, tapasztalt hadsereget küldtek a skandináv országba, ahol a katonák kevesen voltak, és a fegyvereik sem bizonyultak korszerűnek. Ám a finnek nem adták meg magukat, a sisuból merítettek erőt és bátorságot, ami még az orosz haditechnikán is túltett: csodával határos módon hosszú ideig sikerült feltartóztatniuk az orosz katonákat, akik csak komoly küzdelmek árán érték el céljukat. A finnek úgy emlékeznek az összecsapásokra, hogy „az összes csatát megnyertük, de a háborút elveszítettük”.

A cikk folytatását, melyben az otthon ülés művészetéről és további boldogságtippekről is olvashattok, a Nők Lapja Ezotéria 2019/4. lapszámában találjátok. 

Szöveg: Bagaméry Viki

Illusztráció: Getty Images