Carey Mulligan olyan kritikát kapott, ami egész Hollywoodban hullámokat vert

Vajon meddig terjed egy filmkritikus szabadsága?

Januárban nagyon kellemetlenül érintette Carey Mulligant, hogy a földkereség egyik legtekintélyesebb filmes lapjában, a Varietyben negatívan írt róla a kritikus. Az Ígéretes fiatal nő című produkcióról van szó, amelyben az Oscar-jelölt színésznő  olyan karaktert alakít, aki bosszút áll azokon a férfiakon, akik szexuális tárgynak tekintik a nőket. Dennis Harvey kritikus pedig azt találta írni, hogy Mulligan nem elég dögös a szerephez, és szemlátomást rossz passzban tolja végig a filmet, ellenben a darab producere, a kétszeres Oscar-jelölt Margot Robbie – aki önhibáján kívül gyakran játszik szőke bombázókat – tökéletes lett volna a feladatra.

Margot Robbie és Carey Mulligan 2014-ben egy londoni díjátadón (Fotó: Getty Images)

Mulligan erre a The New York Timesnak azt nyilatkozta, rettentően berágott a kritikán – amelynek szerzője egyébként rendkívül jónak tartja a filmet –, és olyan tartós trauma áldozata lett, hogy a megjelenése óta kívülről tudja majdnem a teljes cikket. A Variety szerkesztősége erre úgy megszeppent, hogy az oldal tetején, vastag betűs feliratban kértek ünnepélyes elnézést a színésznőtől. 

Nem sokkal ezután jött a váratlan fordulat! Az amerikai Filmkritikusok Országos Szövetsége megvédte Harvey-t, és azt követelte, a Variety vonja vissza a bocsánatkérést.  

Korábban nem fordulhatott volna elő, hogy egy filmkritika ekkora hullámokat verjen, de az Ígéretes fiatal nő olyan fájó témát boncolgat, hogy most hegyek mozdultak meg. Ez a téma pedig nem más, mint a nők alávetett helyzete a mai társadalomban. A #metoo mozgalom élesen vetette fel ezt a kérdést, és az Ígéretes fiatal nő a maga módján továbbviszi ezt a vonalat – sok fekete humorral megfűszerezve. A filmet már jelölték egy szekérderéknyi díjra: négy Arany Glóbuszra (legjobb dráma, legjobb színésznő, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv kategóriákban), valamint a kritkusok és a független szcéna különféle kitüntetéseire, és szinte biztosra vehető, hogy az Oscar-jelölés is meglesz.  

Az a tény, hogy az egyik legjelentősebb szaklap bocsánatot kér egy kritika miatt, heves vitát indított el arról, meddig terjed az ítészek szabadsága. Ráadásul a veterán kritikus Harvey is megsértődött amiatt, hogy Mulligan nőgyűlölőnek tartja, pedig ő csak a véleményét írta le, ahogyan eddig is. (Igaz, Harvey még a brit színésznő nem egészen tökéletes amerikai kiejtésébe is belekötött.) A kritikus a brit The Guardiannek nyilatkozva bizarrnak tartja, ahogyan Mulligan a megjelent írást értelmezi.  

Amíg a felek a sajtóban üzengettek egymásnak, az amerikai kritikusok megfogalmazták egyöntetű álláspontjukat: ha a Variety szerkesztői úgy találták volna, hogy Harvey kijelentései sértők, együttműködhettek volna vele, hogy szalonképesebbé tegyék a szöveget. Ha nem tették, akkor sem kellett volna azonnal megfutamodni, hanem válaszolhattak volna Mulligan észrevételeire, elismerve, hogy hibáztak. Ezért kell visszavonni a bocsánatkérést. A filmet hamarosan itthon is bemutatják, és akkor mindenki eldönheti maga, milyen alakítást nyújtott Carey Mulligan.

(Kiemelt kép: Getty Images)