Romhányi József születésének 100. évfordulója alkalmából, 2021. március 6-án szombaton este 7-kor, ha nem is ülhetünk még be a Centrál Színházba, a honlapon keresztül az ország egész területéről megtekinthetjük a bemutatót.

A rímhányó Romhányi tanítvány, Philiph István szövegére Bárány Ferenc zenéjével készült A Vérszipoly című, ellenállhatatlan humorú zenés rímdráma rendezője Puskás Tamás. A komédia Seholsincs országban játszódik, szereplői pedig egy fehérmájú grófnő (Tompos Kátya), Cserna Antal és Ódor Kristóf mint félkegyelmű grófok, egy melléküzemági munkás, Fehér Tibor és Vári-Kovács Péter mint Vérszipoly, míg Básti Julit élete első Boszorkány szerepében láthatja majd a közönség. Vér, szex és klasszikus vígjátéki elemek működtetik a darabot, ígérik az alkotók.

(Fotó: Horváth Judit / Centrál Színház)

„Nehéz felfogni ép észnek, de egy vámpír számára a nyak csak egy étkészlet. Nappal a szeme kábán csukva, és meg se moccan az ádámcsutka, de ha felvirrad az sötétség homálya, tagjait szerteszét dobálja, és mozgását a denevérről mintázva, elszáll… a színházba! Ez nem holmi tévedés, vagy álhír, valóban erre jár a vámpír, tanú minden nézőben végződő szempár: vérszívóra koncentrál a Centrál”

– olvashatjuk a darab írója, Philiph István kifejezetten a Centrál Színház bemutatójára írt ajánlóját.

Egy nem hagyományos vámpírtörténet

1984-ben két angolszakos bölcsészhallgató, önképzőköri buzgalomból zenés játékokat kezdett írni a maguk és évfolyamtársaik szórakoztatásra.

A Vérszipoly egyik plakátja. (Kép: Centrál Színház)

A Romhányi tanítvány Philiph Istváné a szöveg, Bárány Ferenc pedig a zongorát verte és ontotta a dalokat, csupa „ezt már hallottam valahol” dallamot. Így születtek meg a Walesi bárdolatlanok és A Vérszipoly című darabok. Romhányi József születésének 100. évfordulója (március 8.) alkalmából, 2021. március 6-án, szombaton este 7-kor lesz tehát az online bemutató, amely a Centrál Színház honlapján az ország egész területéről elérhető lesz. Főszerepben egy nő, a kielégíthetetlen feleség, a fehérmájú grófnő – Tompos Kátya alakításában –, akinek fixa ideája, hogy vágyait egy vámpír elégítené ki a leginkább. Az öregecske gróf a problémát egy álvámpír felbérlésével orvosolná, akit a tervek szerint a helyi téesz egyik parasztja „alakítana”, ám ekkor színre lép az igazi vámpír… „Először az Egyetemi Színpadon rendeztem meg a darabot, majd a zajos sikert 1986-ban a Pince Színházi bemutató követte. Én az első 50 előadásért vállaltam felelősséget, ahol Novák Eszter volt mellettem a koreográfus. A darab, mint a népköltészet darabjai, kiirthatatlan, valahol mindig játsszák. Azóta sokszor felmerült bennem, mint ötlet, most a COVID adta meg a végső lökést, hogy újra rendezzem ezt a zenés rímdrámát. Fércmű, vagy zseniális telitalálat, az Übü Királyhoz hasonlóan ezt csak az idő és a nézők döntik el. Én nem menekülhettem előle” – nyilatkozta az előadás rendezője, Puskás Tamás.

A boszorkány szerepében: Básti Juli. (Fotó: Horváth Judit / Centrál Színház)

A Centrál stúdiójában Básti Juli, Tompos Kátya, Fehér Tibor, Cserna Antal, Vári-Kovács Péter és Ódor Kristóf lubickol a szerepekben. A díszletet Puskás Tamás rendező tervezte, a jelmezeket Szakács Györgyi. 

Ha valaki nem ér rá a premier időpontjában, aggodalomra semmi ok, az előadás on demand módon bármikor elérhető lesz a Centrál Színház honlapján keresztül.

Kíváncsi vagy a darab előzetesére? Íme!

(Kiemelt kép: Horváth Judit / Centrál Színház)