Migrén és táplálkozás: egészségünk védelmében! (X)

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) rangsorolása szerint a migrén a harmadik leggyakoribb betegség, és a második a korlátozottságot okozó neurológiai betegségek közül világszerte.

Nemzetközi adatok alapján, Magyarországon évente kb. 21 millió migrénes roham valószínűsíthető. Gondolták volna, hogy a magas kakaó tartalmú csokoládé, egy pohár sör vagy bor is okozhat migrénes rohamot? Természetesen nem minden migrénes érintett, de tény és való, hogy a stressz, a kialvatlanság, a túlhajszoltság, a fronthatások mellett a táplálkozásnak is nagy szerepe van a migrén kialakulásában. Ezeket az összefüggéseket nagyrészt migrénes betegek tapasztalatai alapján jegyezték fel. Dr. Szatmári Szabolcs, a MIND Klinika neurológusa egy útmutatóban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat, hasznos tanácsokat a migrén és a táplálkozás kapcsolatáról.

„A migrén roham kialakulása általában többszörös tényező eredménye. Ha valaki stresszes, álmatlan éjszakái vannak, nem végez rendszeres testmozgást, egy provokáló étel elfogyasztása többszörösére növelheti a roham kialakulásának kockázatát. Ebben az esetben nem csupán a táplálék, hanem számos tényező járul hozzá a migrénhez, ezért sokszor nem is egyszerű feladat a valódi kiváltó tényező kiderítése. A migrénes betegek kb. 30%-a számolt be arról, hogy bizonyos étel vagy ital elfogyasztása után alakul ki a fejfájása.” – fogalmazott Dr. Szatmári Szabolcs.

Alkohol, csokoládé: csak mértékkel!

A leggyakoribb táplálékok, amelyek migrénes rohamot válthatnak ki bizonyos betegeknél: csokoládé, kávé, alkoholos italok, diófélék, citrusfélék, sajtfélék, jégkrém, paradicsom, hagyma, tejtermékek.  Például az alkohol, a csokoládé vagy a sajt elfogyasztása magas hisztamin-szintet eredményez a szervezetben, mely a fejfájás kiváltója lesz. A hisztamin a szervezet immunválaszaiban, gyulladásos folyamataiban, ingerületátviteleiben résztvevő vegyület. Emelkedett szint mellett, migrénes betegnél a hisztamint lebontó enzimek hiányában ún. hisztamin-intoleranciához, ezáltal fejfájáshoz, hányingerhez és egyéb tünetekhez vezethet.

A legismertebb adalékanyagok, melyek szintén fejfájás kialakulásához vezethetnek: koffein, nátrium-glutamát (pl. kínai ételekben, burgonyachipsben, zacskós levesben), mesterséges édesítők (aszpartám), nitritek (feldolgozott húsokban található konzerválószerek), glutén, biogén aminok (pl. szerotonin, tiramin vagy hisztamin).

Hasznos tanácsok a migrént kiváltó ételekről, italokról

A felsorolt ételek csak bizonyos, ezekre érzékeny migrénes betegeknél okozhatnak rohamot, nem jellemző az összes migrénes betegre. A provokáló ételek kinyomozása időigényes feladat, de megéri a rá szánt perceket.

Egy általánosan elfogadott jó tanács a fejfájás napló vezetése. Amellett, hogy a naplóban feljegyezzük a tevékenységeinket, a stressz szintünket, az időjárást, azt is meg kell jelölnünk, hogy a fejfájás kezdete előtt milyen ételeket fogyasztottunk. Néhány táplálék szinte ugyanis azonnali, míg mások 20 perc-2 óra vagy akár 12-24 óra múlva eredményezhetnek tartós fejfájást.

Amennyiben az a sejtésünk, hogy egy bizonyos étel migrént vált ki, próbáljuk meg azt kerülni legalább egy hónapig és figyeljük meg, hogy a tünetek enyhülnek-e, vagy akár meg is szűnnek-e.
Együnk naponta többször, rendszeresen, inkább kevesebb adagokat, a vércukor értéke így egész nap kiegyensúlyozott marad. Igyunk elegendő folyadékot, fogyasszunk inkább teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket.

Dr. Szatmári Szabolcs

„Hajlamosak vagyunk magunkat önállóan gyógyítani, mivel a fejfájást sokszor banális tünetnek gondoljuk, de mindig szakembernek kell eldöntenie, hogy migrénes, vagy egyéb típusú fejfájásban szenved valaki, és arra mi az optimális kezelés. Csak az orvos tanácsát ajánlott követni, lehetőleg ne alkalmazzuk az öngyógyítást, mert minden gyógyszernek lehet mellékhatása és a túlzott mennyiségben, ellenőrzés nélkül szedett fájdalomcsillapítók, étrendkiegészítők is előidézhetik, sőt fenntarthatják a tüneteket.” – hívta fel a figyelmet Dr. Szatmári Szabolcs.   

A neurológiával, anyagcserebetegségekkel, mikrobiom diagnosztikával és ezeken a területeken korábban ismeretlen eredetűnek tartott kórképek gyógyításának és kutatásának műhelye a budapesti MIND Klinika. Az alapító orvosok víziója, hogy az itt dolgozó specialisták maximum 2 héten belül elérhetők kell, hogy legyenek minden hozzájuk forduló beteg számára.

Konzultáció és időpontfoglalás: +36 70 905 30 80, idopont@mind.hu