Segítő szakemberek az interneten járvány idején. A Nők Lapja Évszakok 2020/2. számának cikke.

A távgyógyítás szó hallatán eddig a gömbből jósoló guru jutott eszünkbe, ám a karantén megtanított bennünket arra, előfordulhat, hogy csak online vagy telefonon keresztül érhetjük el a segítő szakembereket. Lehet, hogy a jövőben is ezt a biztonságosabb megoldást fogjuk választani a váróban ücsörgés helyett – ha például gyógyszert szeretnénk felíratni? Sándor Heléna összegyűjtött néhány lehetőséget.

Kardiológia

Ha a szíve rendetlenül kalapál
Magyarországon, csakúgy, mint a fejlett országokban, a szív- és érrendszeri problémák okozta halálozás a leggyakoribb. A magas vérnyomást sosem szabad bagatellizálni, hiszen olyan súlyos betegségek kialakulásáért lehet felelős, mint a stroke, a szívinfarktus vagy a krónikus vesebetegség. De felgyorsíthatja az érelmeszesedést és elősegíthet egyéb szívbetegségeket is. Aki mellkasi fájdalmat, nehézlégzést vagy erős szívdobogást érez, vérnyomáskiugrást tapasztal, azonnal forduljon kardiológus szakorvoshoz. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakemberei telefonos konzultációt indítottak, így csak tárcsázni kell a +36 30 260 6417-es és a +36 30 260 5339-es telefonszámok egyikét, melyeken folyamatosan segítenek a bajbajutottaknak a kardiológusok. A telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, de szakorvosok adnak tanácsot abban, hogy mi legyen a következő lépés. Amit mindenkinek szem előtt kell tartania: a vérnyomásnak mindig célérték alatt kell lennie, ami általában 140/90 Hgmm-t jelent.
gokvi.hu/telefonos-konzultacios-lehetoseg

Táplálkozás

Hogy jobban essen a falat
Puffadás? Hasi görcsök? Refluxtünetek? Székletürítési problémák? Táplálékintolerancia? Emésztési problémákkal sajnos szinte már majdnem mindenki találkozott. Ha ez állandó, nagyon megkeseríti a mindennapokat, és sajnos sok gyerek is szenved ettől. Nagy Eszter Anna holisztikus dietetikus az okok kiderítésében segít, amihez egy szenzitív, 60-féle ételfehérjét vizsgáló, otthon is elvégezhető ételintolerancia-tesztet használ. Mindössze egy csepp vér szükséges hozzá. A kiértékelést 24 órán belül e-mailen megkapjuk. Majd a szakember online vagy telefonon javasol egy egyéni étrendet, amit a teszt eredményére épít. Tapasztalatai alapján ezt követően gyorsabb és intenzívebb gyógyulási folyamat indul el.
www.nagyeszteranna.com

Mozgásszervek

Szabadabb mozdulatok
A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd, reumatológus és neurológus szakorvosai és gyógytornász terapeutái elhatározták, hogy online videós tanácsadással segítik azokat, akik a védett korosztályhoz tartoznak, külföldön élnek, vagy bármi más indokolja, hogy otthonukból konzultáljanak. Előre egyeztetett időpontban a szakorvos videóbeszélgetést indít, a hozzá beérkezett korábbi leleteket, vizsgálati eredményeket kiértékeli és a beteg kérdéseire válaszol. A konzultáció során problémás testrészünket meg is mutathatjuk. Végül a szakorvos javaslatot tesz a gyógyulás érdekében, majd az ambulánslapot e-mailben elküldi. A vizsgálat nem ingyenes.
bmm.hu

Szemészet

Ne csak nézz, láss is!
A magyar lakosság fele szemüveges: van, akinek olvasáshoz kell, van, akinek távolba látáshoz; előfordul, hogy valaki váltakozva használ szemüvegeket. Nagyon sok olyan helyzet alakulhat ki, amikor sürgősen látszerészre van szükség. Például, ha a szemüvegünket összetörtük, vagy amikor egy kisgyerek terápiás célú, látásra kényszerítő szemüvegének viselésén kell módosítani. A Magyar Látszerész Szövetség és a Magyar Optikus Ipartestület összefogtak, és egy országos projektet indítottak, amelyben optikusaik ellátják a lakosság és a védekezésben részt vevők hirtelen felmerülő problémáit. Az ingyenesség csak a segítségre, például a zárt ajtók mögötti, azonnali szemüvegjavításra, tehát a szolgáltatásra vonatkozik, nem lencsék készítésére, szemüvegkeretekre.
Az, hogy regionálisan hol és melyik optikus érhető el, az ugyeletesoptikak.hu weboldalon követhető nyomon.

Nőgyógyászat

Virtuális segítség női bajokra
Elkészült a lelet, de mi a további tennivaló? És mit is jelent pontosan, amit a leletben látunk? Ha az orvosi vizsgálat, a rákszűrés időpontja tolódik heteken át, akkor a várakozás miatt nem lehet baj? A várandósság alatt milyen vizsgálatokat érdemes feltétlenül elvégeztetni? Számtalan kérdés felmerül a nőkben, és a szexualitással kapcsolatos kételyekről még nem is beszéltünk! Dr. Bartha Tünde és dr. Major Tamás több évtizedes egyetemi, klinikai és magánorvosi gyakorlattal rendelkező szülész-nőgyógyászok megnyitották virtuális rendelőjüket, hogy így segítsenek a felmerülő problémák megválaszolásában. Távkonzultációra a +36 70 234 4596-os telefonszámon vagy az onlinenogyogyaszat.hu oldalon lehet bejelentkezni hozzájuk. Az online vizitet követően a legfontosabb megállapításaikat, tanácsaikat feljegyzésben küldik el.
A női egészség megőrzésében, a nőgyógyászati vagy szexualitással kapcsolatos problémák leküzdésében támogat az ingyenes, online FEME Fogadóórák rendezvénysorozat is.
A kérdéseket a FEME Facebook-oldalán üzenetben, az élő fogadóórák során kommentben, illetve e-mailben a feme@feme.hu címen várják a rendezők.

Pszichológia

Nyugalom forródróton
A stresszhelyzet, a bizonytalanság, a betegségtől való fenyegetettség nagyon megterheli a lelket. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert testi tüneteket is okozhat: például alvásproblémát, emésztési rendellenességeket, szédülést, fejfájást. Az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinikán Szabó Kármen pszichológus egyéni, család- és párterápiás konzultációkkal várja online is a jelentkezőket légúti és alvásbetegségek, szorongás, labilitás, életvezetési nehézségek, életkori krízisek, indulatkezelés, gyermeknevelés, családi és párkapcsolati problémák esetén.
inspiromed.hu 

Gyerekgyógyászat

Kicsik nagy problémáira
A Semmelweis Kiadó ingyenesen elérhetővé tette weboldalán az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című könyvet. A szülőknek szánt kiadvány bemutatja a leggyakoribb gyermekkori problémákat a csecsemőkortól egészen a pubertáskorig, valamint azok kezelési módszereit, kiemelt figyelmet szentelve annak, hogy mikor kell szakemberhez fordulni segítségért. De az egészen mindennapos bajok mellett, mint a láz vagy a fejfájás, az olyan ritkábban tárgyalt problémákra is választ kaphatunk, mint a nemi szervek megbetegedéseinek kezelése, a vérproblémák vagy a viselkedészavarok. Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász a koronavírus-járvány ideje alatt pedig ingyenessé tette a magánrendelését, és emellett online rendelését is. Távgyógyító szoftvere segítségével a tanácsadáson kívül meg tudja nézni a gyermek légzését, kiütéseit, a kiszáradás jeleit stb., szükség esetén pedig akár a felhőbe ír receptet, így a gyógyszert bármelyik patikában ki lehet váltani. Ezeken felül közösségi csatornáin továbbra is tájékoztat a koronavírust érintő fejleményekről.
www.novakhunor.hu

Tüdőgyógyászat

Végre fellélegezhetünk
Most különösen nagy szükség van a pulmonológusokra, és nemcsak az allergiaszezon beköszönte miatt, hanem mert a koronavírus is a légutakat és a tüdőt támadja meg. A nehézlégzés, az éjszakai izzadás, a fulladás, a köhögés, a mellkasi fájdalom, a fokozott váladékképződés mind általános előjelei lehetnek a különböző, tüdőt érintő megbetegedéseknek. Aki a tünetek közül bármelyiket észleli magán, annak érdemes azonnal felkeresnie a Duna Medical Center szakembereit, akik most kedvezményes áron távkonzultációt is biztosítanak felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
www.dunamedicalcenter.org 

Fogászat

Gyors szabadulás a FOGságból
A tejfogacskák is okozhatnak problémákat, nem is beszélve például a fogszabályzókról és a balesetek közben keletkezett fogtörésekről. A Dental Kópé gyermekfogászat szakemberei az akut ellátást természetesen minden körülmények közt elvégzik: fájdalom, akut gyulladás, tályog, fogsérülés esetén azonnal kezelik a kis betegeket. Emellett pedig a hirtelen felmerülő egyéb problémákra, kérdésekre telefonon a +36 30 250 5230-as telefonszámon vagy írásban az info@dentalkope.hu e-mail-címen adnak választ a probléma súlyosságával, annak akut voltával, rövid, illetve hosszú távú várható kimenetelével kapcsolatban. A Dental Coop fogászat pedig a felnőtteket fogadja akut gondokkal, amit minden esetben egy CoVid–19 2 lépcsős gyorsteszt előz meg náluk, hogy a kezelés teljes biztonságban történjen.
dentalkope.hu és dentalcoop.hu

Bőrdiagnosztika

Viszlát, bőrbaj!
A magyar fejlesztésű Teledermatológia Ambulancia célja, hogy a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetben a páciensek az orvos-beteg találkozást kerülve ingyenes online bőrgyógyászati ellátáshoz jussanak az államilag finanszírozott ellátás keretében. A távbőrgyógyászathoz nem kell mást tenni, csak letölteni a MedInnoScan applikációt, majd az alkalmazással a bőrtünetekről képeket kell készíteni és a panaszok leírásával együtt elküldeni azokat. Az orvosok az adatok értékelését követően (sürgős eseteknél 1 munkanap, egyébként maximum 3 munkanap alatt) felállítják a diagnózist, amennyiben a képek és a rendelkezésre álló információk alapján ez lehetséges, és terápiás javaslatot adnak. Az elkészült ambuláns lapot és a recepteket elektronikus formában küldik ki.
semmelweis.hu/borklinika/teledermatologia-ambulancia-tavborgyogyaszat

Fotó: Getty Images Hungary