Ne csak eddz, pihenj is! – Tévhitek és tények a sportról és a regenerációról

A túlzásba vitt testmozgás káros is tud lenni: nem csak az izomlázról van szó – ami természetes –, hanem a túl sok mozgás annyira kimerítheti a szervezetet, hogy attól már gyengül az immunrendszer, szabad utat engedve így a vírusoknak és a baktériumoknak.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Senki nem vitatja, hogy a sport egészséges: erősíti a szívet és a tüdőt, javítja a keringést, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, azaz megvéd a betegségektől, sőt, még az idegrendszerre is jótékony hatással van. Azonban a túlzásba vitt testmozgás káros is tud lenni: nem csak az izomlázról van szó – ami természetes –, hanem a túl sok mozgás annyira kimerítheti a szervezetet, hogy attól már gyengül az immunrendszer, szabad utat engedve így a vírusoknak és a baktériumoknak.

Ezért nagyon fontos a megfelelő regeneráció. Valamint az is, hogy egy betegségből lábadozva tudjuk, mikor érdemes újra edzőruhába bújni.

(Nem tudod, milyen mozgásforma illik hozzád? Töltsd ki tesztünket és kiderül!)

Nem igaz, hogy kiizzadod a betegséget!

Alapszabály, hogy nagyon betegen nem szabad edzeni. Na de mit is jelent a nagyon beteg? Ebben nem érdemes kísérletezni, mert könnyű visszaesni egy betegségbe, ha a tünetek enyhülésével rögtön sportolni kezdünk. Veszélyes hiedelem, hogy a betegségeket „ki lehet izzadni”: ezt még egyetlen kutatás sem támasztotta alá. Az ellenkezőjét annál inkább.

Enyhébb náthával, tüsszögéssel, orrfolyással, torokfájással még megengedett a könnyű testmozgás, de ez sem kifejezetten javallott. Komolyabb tünetekkel viszont mindenképpen érdemes ágyban maradni és pihenni. Ha így teszel, sokkal gyorsabban meggyógyulsz, és visszatérhetsz a kedvenc sportodhoz. Míg ha betegen kezdesz edzeni, akkor csak szenvedősebb lesz az edzés, és még a betegség is elhúzódhat.

Ami nagyon fontos, hogy lázzal tilos sportolni! Ennek myocarditis, vagyis a szívizom-gyulladás lehet a következménye, ami nagyon súlyos kockázatokkal jár. Nem érdemes ennyit kockáztatni még egy kis kocogásért sem. 

Az orvosok még sok mindent nem tudnak a koronavírusról, de megfigyelték, hogy ennek is lehet hosszú távú következménye szívizom-gyulladás. Így aki átesett a betegségen, annak érdemes mindenképpen elmennie egy terheléses kardiológiai vizsgálatra, hogy kizárjon minden kockázatot, és teljes lelki nyugalommal térhessen vissza a pályára.

Ez esetben gyógyíthat

Ha viszont arról van szó, hogy valakinek valamilyen mozgásszervi problémája van, esetleg túlsúlyos, akkor a gyógytornától kezdve, a könnyű sétán és a túrázáson át lehet persze gyógyulni. Arra mindenképpen figyelj, és konzultálj is róla szakemberrel, hogy a fizikai- és egészségügyi állapotodnak megfelelő mozgásformát válassz, mert így tarthatod magad karban, lendülhetsz jobb formába, és fejlődhetsz.

A kevesebb néha több

Biztos hallottad már azt is, hogy az edzés csak rombol, és a fejlődés valójában a pihenés alatt történik. Ez ennyire egyszerűen persze nem igaz, de annyiban igen, hogy a regeneráció alatt történik nagyon sok olyan folyamat a szervezetedben, amelyek fontosak ahhoz, hogy „értelme” is legyen a sportolásnak.

Ráadásul megfelelő regeneráció hiányában: 

  • csökken az izmaid terhelhetősége,
  • gyengül az immunrendszered,
  • és a szervezeted fogékonyabbá válik a betegségekre, sérülésekre.

Azaz nem szabad a túledzés klasszikus hibájába esni! A rendszeres mozgás fontos, de itt is igaz a bölcsesség, hogy a kevesebb néha több.

Edzés közben folyadékot veszít a szervezeted, az izmaid mikrosérüléseket szenvednek, és az intenzív mozgáshoz ugyebár több energiát kell termelnie a testednek, ez pedig azzal jár, hogy több anyagcsereterméket (metabolitokat) is termel. Ha nem figyelsz arra, hogy kiegyenlítsd az edzésnek ezeket a negatív folyamatait, akkor a teljesítményed romlani fog, bárhogy erőlködsz, és sérülékenyebbé is válsz. Úgyhogy adunk néhány tippet, hogy kerüld el ezeket!

Így regenerálódj

  • A megfelelő táplálkozással rettentő sok bosszúságtól és fáradtságtól foszthatod meg magad. Kezdjük ott, hogy napi 2-4 liter vízre testmérettől függően mindenkinek szüksége van, és egy intenzívebb mozgás közben és után pedig a legfontosabb a hidratálás. Erre a víz mellett a sportitalok is megfelelnek, utóbbiak ráadásul tartalmaznak mindenféle mikrotápanyagokat, amelyek gyorsítják a regenerációt.
  • A táplálékkiegészítők tengerében könnyű elveszni, úgyhogy erről írtunk is egy külön cikket. Sportolás után mindenképp pótolni kell a kiesett energiát, úgyhogy a szénhidrátbevitel (testsúlykilogrammonként 0,6-0,8 gramm) alapvető fontosságú. Egyes aminosavak, zsírsavak, vitaminok, nyomelemek, és ásványi anyagok pedig szintén gyorsítják a regenerációt. Kétségtelen, hogy a sporttudomány már eljutott arra a szintre, hogy a sportitalokkal és táplálékkiegészítőkkel könnyebb ezeket mind bevinni megfelelő mennyiségben a szervezetbe, mint az étrendünk gondos összeválogatásával. Ettől függetlenül nem szabad csak a táplálékkiegészítőkre hagyatkozni, mert az egészséges táplálkozás nélkül jóval kevesebbet ér a mozgás.
  • Az izomlázat megelőzendő például érdemes kerülni a gabonaféléket, a finomított szénhidrátokat, valamint a vörös húsokat. És itt jegyezzük meg, hogy a nyújtást, lazítást sem szabad megspórolni, ezzel az izmainkban felgyülemlett tejsav 40-50 százalékától gyorsan megszabadulhatunk. Aki komolyabban sportol, annak hasonló megfontolásokból a rendszeres masszázs is sokat segíthet.
  • A szaunázásnak, gyógyfürdőzésnek szintén kiváló izomlazító hatása van. Előbbiben 10-15 percnél, utóbbiban 20-30 percnél többet ne töltsünk egyhuzamban. Ezeknek nem csak a testre, hanem az idegrendszerre is jótékony hatása van, és a regenerációnak ezt a formáját sem szabad alulbecsülni, ugyanis edzés közben az agyunk is dolgozik, és ugyanúgy terhelődik, mint más szerveink. 
  • És ezzel el is érkeztünk a regeneráció királyához: az alváshoz. Ennél jobbat még senki nem talált ki, és nem is fog: a nyugodt, pihentető 8-9 óra alvás a rendszeres mozgást beiktató életmód alappillére. A tévézés és az olvasás nem passzív tevékenység, közben dolgozik az idegrendszer is, úgyhogy ha igazán regenerálódni szeretnél, ne ezeket válaszd, hanem egy délutáni szundit. De a legfontosabb, hogy az éjszakát nyugodtan töltsd, mert ekkor tud a legtöbbet gyógyulni a tested.