Lefogyhatsz vagy egészségesebb lehetsz egy tablettától?

Amit az étrendkiegészítőkről, illetve zsírégetőkről tudni érdemes.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Manapság szinte végtelen számban találkozhatunk különféle táplálékkiegészítőkkel. Vannak, amelyek az immunrendszerünk karbantartására szolgálnak, mások teltebb bőrt esetleg több energiát ígérnek, hogy a zsírégetést serkentő termékekről ne is beszéljünk. De mi a helyes megnevezésük egyáltalán? Táplálék-kiegészítő vagy étrend-kiegészítő? A szakértők egyértelműen utóbbi mellett teszik le voksukat, hiszen nem a táplálékot teszik teljesebbé, hanem az étrendünket, mivel a napi-heti táplálékaink összességéből hiányzozhatnak összetevők vagy tápanyagok, amiket pótoni szeretnénk. Ezek a termékek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozás-élettani hatással rendelkező anyagokat

Mikor érdemes szedni őket?

Azt szokták mondani, hogy amennyiben valakinek a szokásosnál nagyobb vagy éppen megváltozott a napi tápanyagszükséglete, amit normál étrendi úton nem képes fedezni, annek érdemes extra tápanyagot bevinni. Ilyen állapot a terhesség, a szoptatás, de az is ennek számít, ha valaki bizonyos táplálékokra allergiás, vagy éppen szigorú vegán étrend szerint él, nehéz fizikai munkát végez, beteg vagy egyoldalúan étkezik. De amint a termékek csomagolásán is mindig olvasható: ezek szedése nem helyettesíti a vegyes, változatos, kiegyensúlyozott étrendet. Csodát tehát nem okoznak, maximum segíthetnek megszüntetni és megelőzni bizonyos tápanyaghiányokat és az azokból eredő egészségügyi problémákat,emellett pedig támogathatják a gyógyulást.

Mi a helyzet a zsírégetőkkel?

Fogyás kérdésében egyetlen aranyszabály van: a bevitt energiának kevesebbnek kell lennie, mint a felhasználtnak, ez a kalóriadeficit, minden más csak körítés. Tehát ha több kalóriát égetsz el, mint amit beviszel, akkor fogyni fogsz, ha többet, akkor hízni, így csak a zsírégető hatással reklámozott tablettákra hagyatkozni teljesen fölösleges. A legfontosabb az étkezés, majd a megfelelő mennyiségű, rendszeres testmozgás

(Ha nem tudod, melyik melyik mozgásforma passzol hozzád, töltsd ki tesztünket és nyerj!)

Az olyan népszerű zsírégetők, mint a piruvat, az L-karnitin vagy a CLA hatékonyságát bizonyítandó kevés valódi klinikai vizsgálat áll rendelkezésre. A CLA (konjugált linolsav) például számos „zsírégetőnek” nevezett étrend-kiegészítő hatóanyaga, és ugyan állatkísérletekben csökkentette a test zsírtartalmát, az emberi test összetételére gyakorolt hasonló hatását nem minden eredmény igazolta. Ugyanígy a népszerű L-karnitin „zsírégető” hatását sem sikerült egyetlen kutatásnak sem hitelt érdemlően bizonyítania vegyes étrendű felnőtt embereknél. Van viszont bizonyított jó hatása: segíti a regenerálódást súlyzós edzések után, mivel mérsékli a mikrosérüléseket, illetve állóképességi sportoknál más anyagokkal (koffeinnel és/vagy szénhidráttal) együtt javíthatja a sportteljesítményt.

A legfontosabb szabályok

  • Alapvetően az volna az ideális, hogy mielőtt bármit is elkezdenél szedni, kikérnéd orvos, dietetikus vagy gyógyszerész tanácsát. Hiszen ami az ismerőseinknek bevált, nem biztos, hogy nekünk is be fog.
  • Mindenképpen olvasd el a csomagoláson található útmutatót és összetevő listát, hiszen lehet, hogy más néven forgalmazott termékek ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazzák, ezeket pedig túl lehet adagolni. Az útmutatókban mindig olvashatók az ellenjavallatok is. Ha ilyet találsz, ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a „ha már kifizettem, beszedem” késztetés. Ha számodra nem javasolt a termék szedése, ne szedd!
  • Ha rendszeresen gyógyszert szedsz (például véralvadásgátlót) vagy orvosi kezelés alatt állsz, mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát, mielőtt étrend-kiegészítőt kezdenél szedni!
  • Járj utána! Az európai uniós csatlakozás óta az étrend-kiegészítő-készítmények forgalmazása nincs engedélyeztetéshez kötve, a gyártónak csak a termék forgalomba helyezését kell bejelenteni. A csomagoláson szereplő OGYÉI-szám tehát csak a nyilvántartásba vételi sorszám, ennek megléte még nem jelenti azt, hogy a terméket be is vizsgálták. Ha kételyed támad, érdemes az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) honlapján érdeklődni az adott termékről, hatóanyagról!
  • Vigyázz a hamisítókkal! Nemcsak parfümöket és táskákat hamisítanak, de bizony vitaminokat és étrend-kiegészítőket is. A hamisított termékek szedése rövid és hosszú távon is kihathat az egészségünkre (károsíthatják a májat, a vesét, a szívet és az érrendszert). Csakis ellenőrzött, biztonságos forrásból, vagyis gyógyszertárból, drogériából vásárolj ilyen jellegű termékeket, feltétlenül kerüld az ismeretlen helyről származó, hazánkban nem forgalmazott, magyar termékismertetőt nem tartalmazó pirulákat. Mindig gyanakvásra ad okot, ha valamit túlságosan sok jó hatással reklámoznak. A terméket reklámozó „nagy nevű” orvosoknak is érdemes utánanézni, mielőtt bedőlsz a marketing fogásnak. Az is gyanús, ha egy általad ismert terméket nem a megszokott formában és forrásból (hanem külföldről, telefonon keresztül vagy olyan internetes oldalon, ahol a gyártó, forgalmazó nem elérhető), más csomagolásban vagy az eredetinél jóval alacsonyabb áron próbálja valaki eladni

Lehetnek mellékhatásaik?

Mint mindennek, amit magunkhoz veszünk, ezeknek is lehetnek. Ezek egy része az egyéni érzékenységből ered, például ha valaki allergiás valamely összetevőre, vagy akár a vivőanyagra. Egyes készítmények együtt alkalmazva nem kívánt kölcsönhatásba léphetnek más étrend-kiegészítők vagy akár gyógyszerek hatóanyagaival, már csak eiatt is érdemes volna szakemberrel konzultálni, ielőtt bármit is beszedünk.