A kádban olvasás nem hivatalos napja február 9-ére esik – nem véletlenül.

Mi mással is dobhatnánk fel ezt a nyomasztó, hideg, borongós napot, mint egy kád forró vízzel és egy jó kis olvasmánnyal? A Biztonságos Internet Nap mellett ma van a kádban olvasás napja is. Kapcsolódjunk hát le a netről, és vegyünk le egy jó könyvet a polcról! Azt ugyan nem tudni, ki és mikor találta ki, hogy ennek a tevékenységnek emléknapja legyen (mint megannyi fura “ünnep”, ez is az Egyesült Államokból indult) – akár én is lehettem volna – hiszen ki ne szeretne elmerülni a kádban, és kikapcsolni egy jó kis olvasmánnyal, miközben kint kopog a februári eső az ablakokon? Állítólag már az ókori rómaiak is olvastak a fürdőkben, amelyeknek falait gyakran szöveges tekercsek borították. Azokat böngészgetni talán praktikusabb volt, mint magunkkal vinni a kádba a könyvet vagy az e-book olvasót, de szerencsére ma már annyiféle fürdőszobai kiegészítő található – a könyvek biztonságos megtartására is van megoldás.

Rövid az idő – mit olvassunk?

Emlékszem, kamaszkoromban annyira belemerültem a kádba és az Elfújta a szélbe, hogy csak valahol a 120. oldal környékén vettem észre, hogy a víz jéghideg, a bőröm csupa ránc és reszketek. Talán ez a fürdés közben olvasás egyetlen hátránya: rövid az idő ahhoz, hogy úgy istenigazából magával ragadjon minket egy történet. Bevallom, én ma is gyakran átlépem a szigorúan ajánlott húsz percet, de senkit nem biztatok erre a kétség kívül egészségtelen gyakorlatra. Vannak azonban olyan műfajok, és vannak olyan könyvek, amelyek tökéletesek egy-egy ilyen húszperces szellemi-lelki töltekezéshez. Tapasztalatból ajánlom az alábbiakat:

  • Azonnali inspirációért egyszerűen csak csapjuk fel Márai Sándor Füves könyvét, Krúdy Álmoskönyvét illetve Tenyérjóslások könyvét, Weöres Sándor  A teljesség felé című kötetét, Szerb Antaltól a Budapesti kalauz – Marslakók számára, vagy szinte bármelyik Hamvas Bélát. Én mindig ezekhez nyúlok, ha a kádban fürdés kevésbé higiéniai, mint inkább rosszkedv/idegbaj elűző célt szolgál. Például ha hidegfront van. Vagy ha a gyerek aznap már 522 alkalommal üvöltötte át a lakás legtávolabbi pontjából, hogy “mami!” Vagy ha a férjem már másfél órája ordít teli torokból a Zoom-mítingen. Ilyenkor egy kis Márai azonnal visszaadja az életbe és az emberekbe vetett hitemet.
  • Olvassuk el a heti Nők Lapját. Na jó, csak a felét. A fele pont belefér 20 percbe, a másik felét megtarthatjuk a következő fürdőzésre.
  • Olvassunk novellákat. Ez szintén egy olyan műfaj, amelyet mindig a kádban olvasok. Én ugyanis szeretek sok időt eltölteni egy (jó) történetben, sokáig együtt lenni a szereplőkkel, ezért inkább a regény az én műfajom.

    A kádban viszont pont el lehet olvasni egy vagy két novellát, majd utána még gondolatban elidőzni a sztorinál, hagyni érni az olvasottakat.

  • Olvassunk irodalmi lapokat kortárs művekkel. A kedvencem a Hévíz folyóirat volt, amelyet Hévíz város önkormányzata adott ki. 2021-ben a járványhelyzet miatt sajnos a lap szünetet tart, de korábbi számai még kaphatók, illetve elolvashatók az issuu.com-on.
  • Olvassunk verseket. Mindenképp olvassunk verseket a fürdőkádban!
  • Olvassunk olyan könyveket, amiket mindenképp szeretnénk elolvasni, de többszöri nekifutásra sem sikerült. Én így rágtam át magam például A galamb szárnyain, vagy a Twist Olivéren. Húsz perces etapokban. Úgy pont kibírható. De van ismerősöm, aki a Háború és békét olvasta így végig. Sok-sok évig tartott, de sikerült.