Emeld magasabb szintre a kádfürdőzést! 3 különleges tipp

Egy kád forró vízben elmerülni mindig jól esik, de az alábbi trükkökkel egészen újszerű élménnyé válhat!

Szegény január, nem sok embernek a kedvence! Mitől is lenne, hiszen az ünnepek már elmúltak, az időjárás lehangoló, ráadásul most mindezt megfejeli a kijárási korlátozás és a lezárás. Érdemes azonban mindenben megkeresni a jóllét lehetőségét – ezekben a napokban, hetekben én például azzal tuningolom magam, hogy hálát adok az apró dolgokért, azokért a kiváltságokért, amiket 21. századi, jóléti társadalomban élő emberként az általános rohanásban észre sem szoktunk venni. Ezek közé tartozik például az is, hogy ha bármikor megnyitom a csapot, folyik belőle a meleg víz – korlátlanul. Erdélyben születtem, nőttem fel, így emlékszem még azokra az időkre, amikor nem hogy meleg, de gyakran még víz sem folyt a csapból. Ez annyira mélyen beleivódott az emlékezetembe, hogy mind a mai napig rácsodálkozom, és luxusként élem meg azt, amikor elmerülök a jó meleg csobogásban.
Természetesen az élményt lehet még fokozni, és itt most nem a különböző habfürdőkre és illatosított fürdősókra gondolok. Sőt! A habfürdőket kifejezetten kerülendőnek tartom, mivel ahhoz, hogy felhabozzanak, nélkülözhetetlen belőlük a nátrium-lauril-szulfát (sodium laureth sulfate), amely – ugyan a közhiedelemmel ellentétben nem rákkeltő – de bőrirritációt okozhat és egészen biztosan kiszárítja a bőrt, felborítja annak természetes barrier egyensúlyát. Attól függően, hogy mennyi időt szeretnénk vagy tudunk rászánni a fürdőzésre, ajánlom az alábbi praktikákat.

(Forrás: Unsplash)

Bőrmegújító rituálé

Kezdjük a fürdőzést egy alapos száraz dörzsöléssel! Ehhez szükség lesz egy hosszú nyelű kefére, amelyet bármelyik drogériában beszerezhetünk. Lentről, a lábfejektől haladjunk felfele, és szárazon dörzsöljük át ez egész testet, hogy az elhalt bőrsejtek nagy része lejöjjön. Ez a módszer nem csak radírozásra jó, de a nyirokrendszer stimulálásával a salaktalanítást is segíti. Ha megvagyunk a dörzsöléssel, kenjük be a testünket tetőtől talpig valamilyen természetes olajjal. Ez lehet olívaolaj, mandulaolaj, barackmag-, szőlőmag- vagy jojobaolaj – ami épp van otthon, vagy amelyik a személyes kedvencünk (az enyém a mandula). Ha ezzel megvagyunk, olajos testtel merüljünk el a kád meleg vízben, és élvezzük a bőrpuhító, bőrmegújító hatást! Mire letelik a kádfürdőzésre ajánlott 20 perc, az olaj pont annyira leázik a testről, hogy csak a pihepuha érzet maradjon hátra.

Ahány probléma, annyiféle só

Nem, ebben nem a drogériák tasakos, színezett fürdősói jelentik a megfejtést, inkább a bioboltok polcain vagy a gyógyszertárakban érdemes keresgélni. Az Epsom-só vagy keserűsó (magnézium-szulfát) nagyanyáink korában minden háztartásban megtalálható volt (ebben a cikkünkben összeszedtük azokat a nagyon régi szépségpraktikákat, amelyeket ma is bátran alkalmazhatunk – a szerk.), külföldön nagy népszerűségnek örvend (Gwyneth Paltrow is erre esküszik), de itthon valahogy kikopott a közhasználatból.

Fáradt, feszült izmokra vagy izomlázra azonnali enyhülést hoz a keserűsós fürdő.

Száraz, érzékeny bőrre holt-tengeri fürdősót, parajdi vagy himalájai tiszta sót érdemes kipróbálni. A kád nagyságától függően fél, egy kiló sóval számoljunk. Úgy tudjuk megállapítani, hogy megfelelő-e a koncentráció, hogy megkóstoljuk a vizet: ha határozottan sós az íze, jó az adagolás. Ám ha csak egyszerű asztali vagy tengeri só van otthon, azt is nyugodtan beleboríthatjuk a fürdőkádba – én a jódozott sót nem szeretem, nem is fogyasztom, de ha csak az van otthon, jöhet az is.

A lényeg a koncentráció – az sem gond, sőt, ha olyan sok ment a vízbe, hogy kikristályosodik a bőrön.

Ritkább és nehezebben beszerezhető, de bioboltokban néha elérhető a magnézium-klorid. Ez egy jól felszívódó magnéziumsó, ez a leginkább kíméletes a bőrhöz és – mivel bőrön keresztül is felszívódik – fürdő formájában is nyugtató, stresszoldó hatással van a szervezetünkre, rendkívül jót tesz az idegeinknek.

Heli Finkenzeller német színésznő (Forrás: Getty Images)

Az illóolajokkal bánjunk okosan!

Nagy divatja van manapság az illóolajoknak, ám többen nincsenek tisztában sem a megfelelő alkalmazásukkal, sem a veszélyeikkel. Ne értsetek félre, én imádom őket, de való igaz, hogy sokan lehetnek rájuk allergiásak (én is az vagyok például bizonyos rózsaolajokra), és hígítatlanul súlyos irritációt is okozhatnak. Emellett arra is figyelni kell, hogy csak megbízható gyártótól, 100%-os tisztaságban szerezzük be őket. Gyanús, ha túlzottan olcsó a termék, mivel az illóolajok előállítása bonyolult és költséges eljárás. A fentieket figyelembe véve, és ha tudjuk, hogy nem vagyunk rá allergiásak, bátran ajánlom a levendulát: a kiválasztott fürdősóból tegyünk félre egy evőkanálnyit, és ha már megtelt a kád vízzel, csöpögtessünk a kanál sóra maximum 3-4 csepp tiszta levendulaolajat és adjuk a vízhez. Mindenképp tele kád vízhez adjuk, hiszen ha az elején tesszük hozzá, mire megtelik a kád, el is illan az olaj. Ha csak önmagában  cseppentjük az illóolajat a fürdővízhez, nem tudjuk kimaxolni a pozitív hatást. Tegyük egy kanál sóhoz, mézhez vagy egy kanál természetes olajhoz. Téli hónapokban a fáradtság és a rosszkedv elűzéséhez és a lélek melegítéséhez a narancs, a bergamott, a citrom illetve a fahéj illóolaj járulhat nagyban hozzá, a fenti módszer szerint alkalmazva.

(Kiemelt kép: Joan Collins a Rally Round the Flag, Boys! című film egyik jelenetében; forrás: Getty Images)