Modern módszer vagy ősi szépségpraktika? Próbáld ki az ókorban élt nők trükkjeit!

Nem is különbözünk sokban ókorban élt őseinktől, már ha a szépségápolásról van szó. Hogy lehet ma is működőképes egy római kori krém és mit használunk még ma is az ősi praktikákból? Többet, mint gondolnád!

Egy mai nőnek minimum 3 arcápolási termék van a fürdőszobaszekrényében (ez persze nem valami reprezentatív felmérés eredménye, de elég sok nőt ismerek ahhoz, hogy tippelhessek). Persze sokaknak még ennél is több bújik meg a polcain: arclemosó, tonik, hidratáló, ránctalanító, szemkörnyékápoló, kézkrém, testápoló sorakozik egymás mellett, hogy az igazi beautymániások további kellékeiről, például a kifejezetten egy-egy problémát célzó pigmenthalványítókról vagy pattanáskezelőkről, maszkokról, hámlasztókról és lotionökről már ne is beszéljünk. Jönnek mennek, de leginkább bővülnek a trendek, a mostanra elképesztő méretűvé duzzadt szépségiparnak csak az arcápolási szegmense is már 150 milliárd dolláros iparág, az előrejelzések szerint pedig 2026 környékén már a 200 milliárd dollárt is eléri. Na de mi volt régen? Azt tudjuk, hogy a smink régóta fontos szerepet tölt be a társadalomban, férfiaknál és nőknél egyaránt – csak az utóbbi pár száz évben kezdett a nők kiváltsága lenni (egyes nézetek szerint inkább elnyomásának egyfajta eszköze) a makeup.
De mi van a bőrápolással?
Több száz, több ezer évvel ezelőtt nem voltak idegesítő pattanások, viszkető, száraz bőrfelszínek? Már hogyne lettek volna. Elődeink ne akartak volna ragyogó bőrt, pihe-puha kezeket? Nyilvánvalóan sokak számára nem ez volt a prioritás (inkább a túlélésre koncentrált a többség), de régen is megvolt az a réteg, aki számára fontos volt a szépségápolás, bizonyos társadalmakban persze szélesebb rétegeknél, mint másokban. Tudjuk, hogy az ókori civilizációk mennyire virágzók voltak – és ahol képesek piramisokat építeni és ahol olyan szellemi fejlődés kezdődik, ami végül a modern európai civilizáció és kultúra kialakulásához vezet, illetve ahol a fürdőkultúra legendás volt, vajon pont ott ne foglalkoztak volna bőrápolással? Kevéssé tárgyalt téma ez, pedig ha egy kicsit utánamegyünk, nemcsak az derül ki, hogy nagyon is foglalkoztak vele, de az is, hogy egy csomó olyan anyagot használtak, amelyek ma is kozmetikai összetevőink részei.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mire jutottak a kutatók az 1500 éves, római kori arckrémmel kapcsolatban?
Így gyantáztak az ókori egyiptomiak, sőt lehet, hogy te is!
Meglepő, több ezer éves praktikák, amelyeket most is kipróbálhatsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!