Sport és egészség kéz a kézben járnak – de vajon miért?

A sport nemcsak az alakunkat teszi jobbá, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van. Nincs itt semmi varázslat, csak tiszta biológia!

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Az emberi jólét és egészség alapvető feltétele a fizikai aktivitás. Tudjuk ezt jól, a modern lét mégis naphosszat a számítógép elé köt bennünket, este pedig szintén ülünk, főleg az elmúlt csaknem egy évben, amikor is a járvány miatt a lehetőségeink igencsak korlátozottak. Ezt pedig nemcsak lelkünk, de tetsünk is megsínyli, fontos tehát, hogy beiktassuk a mozgsát az életünkbe. Nem kell szupermodern edzőterembe járni, otthon is elvégezhetjük azt a mennyiségű mozgást, ami ahhoz kell, hogy testünk jobban és persze tovább üzemelhessen. Nem tudod, melyik edzésforma volna az, ami hozzád passzol? Ez ne tartson vissza, töltsd ki tesztünket és gyorsan kiderül!

Azt már tehát tudjuk, hogy ha rendszeresen sportolunk, könnyebben megbirkózhatunk a stresszel, jobban alszunk, nagyobb lesz a mentális tűrőképsségünk, fegyelmezettebbek, sőt boldogabbak lehetünk, de a memóriánk is javulhat általa. Az egészségünk és alakunk megőrzésében is nagyon fontos szerepe van, ez nem feltételezés, kutatások bizonyítják. De tudod, hogy valójában miért, és hogy milyen élettani folyamatokra van hatással?

Jót tesz az alakodnak

Ez az első, ami mindenkinek eszébe jut. A rendszeres testmozgás segít az anyagcsere-egyensúlynak, hogy az a megfelelő tartományban legyen. Fontos szerepe van a kardiovaszkulásris megbetegedések és diabétesz megelőzésében, de a már kialakult cukorbetegség kezelésében is. Bizonyára azt is tudod, hogy mindez csak akkor működik, ha a táplálkozásodat is kordában tartod. A rendszeres sporttal azonban ez is könnyebb, hiszen mint már írtuk, az akaraterő, a fegyelmezettség is fejlődik a sport által.

A mozgás egyébként a belek normál összehúzódását is serkenti, ez meggyorsítja az emésztési folyamatot, így a méreganyagok kevesebb időt töltenek a bélcsatornában.

A daganatos betegségek megelőzésében is segíthet

A daganatos megbetegedések sok esetben összefüggésbe hozhatók a túlsúllyal és a testmozgás hiányával. Emellett egy orvosi szaklap egy 2016-os, több mint egymillió európai és amerikai személy adatit összesítető elemzés után arra jutott, hogy a nagyobb mértékű fizikai aktivitás több rákos megbetegedés kialakulásának jelentősen alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.Hogy melyekhez? Például a máj- és tüdőrák, a vastagbélrák, emlőtumor vagy a vesedaganat.

Erősíti a szívet, a tüdőt

A rendszeres sport hatására erősebb lesz a szívizom, így erőteljesebb összehúzódásra lesz képes. Ez azt jelenti, hogy nyugalmi állapotban hatékonyabban működik, tehát ugyanazt a mennyiségű vért kevesebb összehúzódással képes megmozgatni – emiatt lesz alacsonyabb a nyugalmi pulzus. Emellett a rendszeres testmozgás hatására javul a légzés, és növekedik a tüdő hajszálereiben keringő vér mennyisége, ami hosszú távon a tüdőkapacitás növekedéséhez vezethet.

Belevágnál, de nem tudod eldönteni, hogy mit sportolj? Töltsd ki a tesztünket és nyerj! 

Erősíti az immunrendszert

Ezt is folyamatosan halljuk, de vajon miért van jó hatással az immunrendszerünkre a rendszeres sport? Az erőteljes izommunka fokozott oxigén- és tápanyag igénnyel jár, ami fokozza a vérkeringést, a vér megnövekedett szállítókapacitását teszi szükségessé. Ha rendszeresen sportolsz a szervezeted magasabb fokozatra kapcsolja a vérképzést, erőteljesebben működik a vörös csontvelő, ez pedig a szerveink hatékonyabb vérellátását eredményezi. Itt lépnek képbe a vér elemei közül a fehérvérsejtek, amelyek alapvető fontossággal bírnak szervezetünk védekezőképessége szempontjából. Tudtad, hogy a sportolók szervezetében élénkebb a vérkeringés? Ez megnehezíti a kórokozók megtelepedését a vér által odaszállított nagyobb mennyiségű ellenanyag jelenléte miatt.

Fontos! Ha beteg vagy vagy megsérültél, akkor tartózkodj az erőteljes izommunkától, hagyd, hogy a tested arra fordítsa energiáit, hogy legyőzze a kórokozókat!

Segít a vázrendszer egészségének megőrzésében

Mi kell az erős csontokhoz? Már a babák is tudják, hogy többek között D-vitamin. És persze kalcium, illetve megfelelő mennyiségű mozgás. A csontritkulás megelőzésének leghatékonyabb módja az, ha a legtöbb izmot és csontot terhelő mozgásformát választunk. A gravitáció ellenében történő terhelés kiváló, ilyenek a súlyzós, illetve az elasztikus gumiszalagos gyakorlatok. 30 éves korunkra áll be a csúcscsonttömeg, onnantól kezdve folyamatosan veszítünk belőle. Ahhoz tehát, hogy megelőzzük az időskori csontritkulást, illetve a gerincbántalmak és az ízületi problémák kialakulását, nemcsak fiatal korban, de később is fontos a rendszeres sport.

Mennyi az annyi?

A szakemberek azt mondják, hogy a fizikai aktivitás egészségre gyakorolt pozitív hatásai közül a legtöbb már jelentkezik legalább napi 30 perc közepes terhelés esetén. De hogy ez mit jelent lefordítva? Ez gyakorlatilag bármilyen mozgásforma lehet, amit minden nap képes vagy csinálni. Például séta, ha a lift helyett a lépcsőt választod, táncolsz, kerékpározol, kocogsz. A 18-64 év között lévő felnőtteknek hetente legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgásra van szüksége, de a fizikai aktivitás további pozitív hatásainak eléréséhez a felnőtteknek legalább 300 perc közepes vagy 150 perc magas intenzitású aerob testmozgást kellene végezni minden héten. (Vagy a közepes és a magas intenzitású mozgásformákat egyenlő arányban alkalmazni.)