Szorongás, depresszió, cyberbulling – hogyan segíthet a TikTok-pszichológus?

Előzetes időpontfoglalás nem szükséges.

Amikor a videómegosztó applikáció népszerűsége 2019 végén elkezdett meredeken felfelé ívelni, sokkal inkább a táncos tartalmairól volt híres, mintsem arról, hogy itt akár pszichológust és önsegítő, önfejlesztő tippeket is találhatunk. Ma már ez is igaz a TikTokra!

Fuller Bianka az első TikTok-videóját tavaly májusban töltötte fel, százezrekhez hasonlóan ő is eltáncolta Jason Derulo Savage Love című dalára azt a koreográfiát, amely vírusként terjedt a tavaszi karanténidőszakban az interneten. A jellemzően fiatal felnőttekkel foglalkozó pszichológus azonban a táncmozdulatok közé beékelt hat egyszerű stresszcsökkentő módszert is, amelyek segíthetnek abban, hogy kevésbé legyünk feszültek.

A TikTokon legjobban pörgő zenei aláfestésekkel aztán készített videót pszichológusokkal kapcsolatos tévhitekről, önszeretetről és a kritizálás lélektanáról is, amelyekkel egyre több lájkot gyűjtött be. Biankát ma már több mint 72 ezren követik ezen a platformon.

Pszichoedukáció a közösségi médiában

„Egy ideje már aktívan kerestem azt a platformot, ahol pszichoedukációt folytathatok. Szerettem volna megmutatni az embereknek, hogy a mentális jóllétünkkel foglalkozni nem ciki, sőt, ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészségünk. A TikTokot nem nagyon ismertem korábban, de a fiatalabb generációba tartozó húgomtól már hallottam róla néhány szót. Aztán elkezdtem használni, és láttam, hogy külföldi pszichológusok körében ez működik, így úgy döntöttem, kipróbálom. Az első pár videóm nagyot robbant, amin egyrészt meglepődtem, másrészt kifejezetten örültem neki. Ám az első néhány hónapban csak néhány ismerősömnek meséltem róla, és őszintén tartottam is tőle, hogy a szakmán belül negatív fogadtatást kap majd ez a tevékenységem.”

Bianka ennek ellenére folytatta a videókészítést, és igyekezett legyőzni a fent említett aggályait, amelyben vélhetően az is segítette, hogy ugrásszerűen megnőtt a közösségi oldalon azon pszichológus végzettségű felhasználók száma, akik a mentális egészséggel kapcsolatban osztottak meg könnyen érthető, jópofa videókat. „Eltelt fél év, és egyre több szakmabeli kezdett el megjelenni a platformon itthon is. Amikor úgy döntöttem, kiírom a közösségimédia-oldalaimra, hogy TikTok-pszichológus vagyok, félretettem azt a félelememet, hogy ennek bárki szerint negatív kicsengése lehet. Hiszen amit képviselek, az egy fontos és nemes cél, és hiszem, hogy egyre kevesebb emberben kelt ellenérzéseket mind a platform, mind a kifejezés.”

@biankafullerSzerintem az utolsó a legfontosabb 🙏🏼 kövess instagramon még több tartalomért 🤗 ##pszichológia ##pszichológus ##fyp ##foryou ##pánik ##pánikbetegség♬ Coffee for Your Head – Vinyll

 

Egyperces lélekfröccsök

Persze minden TikTok pszichológus tisztában van a platform korlátaival, de egyetlen percben is így rengeteg hasznos információval tudnak szolgálni, és úgy vannak vele, ha videóik megnézése után egy kicsivel is jobban érezzük magunkat, már célt értek.

„Ez az időtartam pont elegendő arra, hogy felvessek egy olyan témát, amin érdemes elgondolkodni, vagy hogy röviden a lényeget átadjam.

Az én videóim célja továbbá az, hogy tippeket osszak meg azzal kapcsolatosan, mit tehetünk önmagunkért és a mentális egészségünkért a hétköznapokban, szóval van benne egy kis tudatosságra nevelés is.”

Fontos azonban észben tartani, hogy azok a tippek és tanácsok, amelyeket egy pszichológus a TikTokon ad, meglehetősen általánosak, és az egyperces videók nagy valószínűséggel nem fogják varázsütésre megoldani a problémáinkat – és nem is erre hivatottak. Erre Bianka is időről időre felhívja a figyelmet, sőt arra is, hogy a privátüzenet-váltások sem érnek fel a terápia hatásfokával. „Emlékszem, az első videóim után több száz e-mail landolt a postafiókomban, amelyekben személyes történeteket osztottak meg velem. Szívet melengető volt látni, hogy ennyien bizalmat szavaznak nekem, és akkor még igyekeztem is lelkesen válaszolni, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez egyfelől emberfeletti kapacitást visz el, másfelől pedig felvet etikai kérdéseket is: egy-egy személyes elakadást nem lehet e-mailen keresztül, írásban megoldani. Ha pedig komplexebb a probléma, mindig szakember felkeresését javaslom egyébként is.”

#nemvagyegyedül

A többek között magánéleti és életvezetési nehézségekre, szorongásoldásra és karriergondokra specializálódott pszichológus szerint a TikTok felhasználói rendkívül nyitottan állnak a pszichológiai témájú videókhoz, érdeklődésüket gyakran kommentekben is kifejezik. „A legtöbb hozzászólás azzal kapcsolatos, hogy magukra ismernek a videókban, vagy hogy pont ez a téma foglalkoztatja őket éppen. Nagyon hálás vagyok azokért a kommentekért is, amikben a felhasználók megosztják a saját tapasztalataikat, élményeiket. Szerintem ezek rettentő sokat segítenek a picit visszahúzódóbb embereknek is, megmutatják, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal. Sokan tesznek fel további kérdéseket az aktuális témával kapcsolatosan, ami pedig nekem segít abban, hogy milyen videókat készítsek a jövőben. Viszont egy-egy problémafelvetésre gyakran jönnek olyan kommentek, hogy »de akkor mi a megoldás?«. Na ez az a tipikus kérdés, amire nem lehet – és szerintem nem is kell – hozzászólásban válaszolni, hiszen mindenkinek egyedi a problémája, egyedi rá a megoldás is.”

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Fuller Bianka pszichológus (@biankafuller) által megosztott bejegyzés

 

Bianka már nemcsak a TikTok-, de az Instagram-profilját is a pszichoedukációnak szentelte, utóbbi felületén heti rendszerességgel tart kérdezz-felelek napot, ilyenkor Instagram-sztorikban válaszolja meg azokat a kérdéseket, amelyek többek számára is hasznosak lehetnek. Jelenleg a szorongást tapasztja leggyakrabban, és hogy jelentősen megnőtt a pánikrohamok megjelenésének száma. Mindezek kiváltó oka azonban nem a koronavírus-járvány vagy az egyébként is lelombozó tél, viszont tény, hogy hatványozottan ronthatják a helyzetet. „Ezek általánosan olyan problémák, amelyekkel sokan nehezen küzdenek meg.

A koronavírus miatt kialakult stressz és bizonytalanság pedig nagyon sokat nyom ezen, így olyan gondokkal is nehezebben küzdenek meg az emberek, amelyek amúgy nem okoztak ekkora problémát.”

A kognitív és személyközpontú szemléletben dolgozó pszichológus azon túl, hogy már a közösségi médiában is próbál segíteni a fiataloknak, természetesen továbbra is praktizál. Amíg a korlátozások engedik, kitart a személyes konzultációk mellett, de mint mondja, az online térben megtartott tanácsadásoknak is megvannak az előnyei. „Úgy veszem észre, a kliensek gyakran nagyobb biztonságban érzik magukat otthon, könnyebben megnyílnak így, hogy van egy virtuális fal közöttünk. Különösen igaz ez az első ülésekre, sokkal kevésbé szoronganak, izgulnak az emberek online keretek között. De sajnos ez a virtuális fal sokszor okoz gondot abban, hogy igazán kialakuljon a kapcsolódás, és persze számomra is sokkal nehezebb detektálni a kliensek aktuális lelkiállapotát, hiszen van, hogy picit rosszak a fényviszonyok, nem látom őket teljes egészében, stb. De mint minden, ez is megszokás kérdése. És amióta a Covid miatt sok minden átállt online működésre, az emberek is sokkal nyitottabbak az online tanácsadást illetően, ami szerintem fontos hozadéka a helyzetnek.”

(Fotó: Unsplash)