Stork Natasát Európa tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be a European Film Promotion.  

A European Film Promotion nagy presztízsű szakmai rendezvényén az európai mozi tíz legígéretesebb tehetsége között lesz Stork Natasa. Az ifjú „filmcsillagokat” immár 24. alkalommal mutatja be a „Shooting Stars” program a nemzetközi filmszakmának februárban, a járványhelyzet miatt ezúttal online. A tíz fiatal tehetséget a European Film Promotion tagszervezetei – köztük a Nemzeti Filmintézet – által benevezett jelöltekből választotta ki a szakma prominens személyiségeiből álló „Shooting Stars” zsűri.

„Szédítő és rejtélyes” alakításával Stork Natasa a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című Horvát Lili-film főszerepében vette le a lábáról a „Shooting Stars” zsűrijét. Az alakításért, melyet itthon és külföldön egyaránt méltattak, Stork Natasa Antalya, Valladolid és Les Arcs nemzetközi filmfesztiválján is elnyerte a legjobb színésznő díját.

Nemzetközi sikerek

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmet nemcsak a közönség és a szakma szerette, de a szakmai sajtó munkatársai is rajongtak érte. A Rolling Stone magazin a Torontóban látott tíz legjobb film közé sorolta – a lap szerzője egyszerre tartja pszichológiai thrillernek és egy idegösszeomlás szélén álló nő karaktertanulmányának, kiemelve Stork Natasa ezerszínű játékát. A Variety szerint a nagyszerű film finom film noir beütéssel rendelkezik, a The New York Times szerzői pedig összesen hét alkotást emeltek ki a Torontói Filmfesztivál idei filmjei közül – őket is magával ragadta a Felkészülés… titokzatos világa. Az IndieWire magazin a Varietyhez hasonlóan méltatta Maly Róbert operatőr képi világát és a sztori finom szövevényességét. „A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre ugyanolyan összetett, mint a szerv, amelyet elsődleges alanyává tesz – és ami végső soron az agy, nem pedig a szív –, ugyanakkor megismerhetetlen szinapszisokkal és késztetésekkel is tele van, és elzárva maradnak örökre, megoldatlanul. Ez a  film biztosan a fejedben ragad” – írta Ryan Lattanzio.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film Magyarország hivatalos nevezettje a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára.

A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm január 22-től látható lesz az Egyesült Államokban, a forgalmazási jogokat a Nemzeti Filmintézet nemrég értékesítette a Greenwich Entertainment filmforgalmazónak.

Stork Natasa

Stork Natasa a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályában végzett. A Nemzeti Színháztól kezdve a Dollár Papa Gyermekei színházi műhelyen át számos társulatban és alkalmi formációban játszott itthon és külföldön is az elmúlt években. Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv-ében, majd Bodzsár Márk Isteni műszak című fekete komédiájában volt korábban látható mozifilmekben. Nemrég fejezte be Szilágyi Fanni Veszélyes lehet a fagyi című filmjének forgatását, melyben a főszereplő ikerpár mindkét tagját ő alakítja. Így válaszolt a Nők Lapja 2020/45. számának címlapinterjújában arra a kérdésre, hogy mikor ébredt fel benne a vágy a színészet iránt :„Viszonylag korán, még kislány koromban. Imádtam a filmeket. Nagy VHS-gyűjteményem volt, és képes voltam a kedvenc jeleneteimet többször visszatekerni, hogy rájöjjek, mitől olyan jó benne a színész. De félénk és zárkózott gyerek voltam, ezért csak az utolsó pillanatban, amikor már be kellett adni a jelentkezési lapot, mertem bevallani a szüleimnek, mire készülök. Nagyon meglepődtek. Másnap valaki a családból azzal cukkolt, hogy adjak autogramot. Emlékszem, rettenetesen szégyelltem magam.

A „Shooting Stars” program 

Az 1998-ban életre hívott „Shooting Stars” program Daniel Craig, Rachel Weisz, Daniel Brühl, Alicia Vikander, Matthias Schoenaerts, Carey Mulligan, Cécile de France, Anamaria Marinca és Ludivine Sagnier pályafutásának is jelentős állomása volt. Magyarországról az elmúlt években többek között Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, Nagy Zsolt és legutóbb 2018-ban Tenki Réka kapott meghívást a rangos programra, melynek a berlini filmfesztivál adott otthont az elmúlt években.

(Forrás: Nemzeti Filmintézet)