Újabb magyar filmről cikkeznek a legrangosabb magazinok.

Mi történt?

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a legjelentősebb nemzetközi szaklapokat is lenyűgözte, három kontinens rangos fesztiváljára utazik tovább a film.

Miért fontos?

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről kikerült filmesek idén megint bebizonyították, hogy a magyar film világszínvonalú.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Ez a világhírű magazin egy fesztivál legjobb 10 filmje közé sorolta a filmet.
  • Mit írt a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmről a Variety  és az IndieWire magazin?
  • Pszichológiai thriller vagy egy idegösszeomlás szélén álló nő karaktertanulmánya?

Horvát Lili filmjének, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre  című alkotásnak világpremierjét a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, észak-amerikai bemutatóját a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották. A film itt nem állt meg, folytatja világ körüli útját: a következő hónapban nagy nevű fesztiválokon mutatkozik be.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmet a Rolling Stone magazin a Torontóban látott tíz legjobb film közé sorolta – a lap szerzője egyszerre tartja pszichológiai thrillernek és egy idegösszeomlás szélén álló nő karaktertanulmányának, kiemelve Stork Natasa ezerszínű játékát. A Variety szerint a nagyszerű film finom film noir beütéssel rendelkezik:

„Horvát Lili magyar rendező ízléses pszichológiai noirja egy fényesre csiszolt csigalépcső, amelyen bizonytalan megérzéseken, önámításokon és romantikus rögeszméken át bukdácsolunk le, mindez pompás 35 mm-es filmre forgatva.”


A The New York Times szerzői csak hét alkotást emeltek ki a Torontói Filmfesztivál idei filmjei közül – őket is magával ragadta a Felkészülés… titokzatos világa, az IndieWire magazin pedig a Varietyhez hasonlóan méltatta Maly Róbert operatőr képi világát és a sztori finom szövevényességét. „A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre ugyanolyan összetett, mint a szerv, amelyet elsődleges alanyává tesz – és ami végső soron az agy, nem pedig a szív –, ugyanakkor megismerhetetlen szinapszisokkal és késztetésekkel is tele van, és elzárva maradnak örökre, megoldatlanul. Ez a  film biztosan a fejedben ragadírta Ryan Lattanzio.

Miről szól a film?

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

„A Felkészülés… számomra elsősorban a szerelem projektív természetéről szóló személyes történet. A film a szerelmet az őrülettől elválasztó, nyugtalanítóan homályos határsávban játszódik. Mennyiben építjük önmagunkban a szerelmi történeteket? Meddig tart a vágyott valóság, és hol kezdődik a realitás? Mennyire másképpen megélhető két ember számára ugyanaz a szerelem?”

 – fogalmazott filmjéről a rendező. A film főszerepeiben Stork Natasát és Bodó Viktort láthatjuk, további fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor tűnik fel. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet 354 millió forintos támogatásával. A film operatőre a rendező régi alkotótársa, Maly Róbert, aki a Szerdai gyerek mellett az Oscar-díjas Mindenkit is jegyzi.

Galéria | 4 kép

A film hamarosan olyan eseményekre jut el fesztiválkörútja során, mint Ázsia egyik legnagyobb presztízzsel bíró filmfesztiválja, a Puszani Nemzetközi Filmfesztivál (2020. október 21-30.), az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál (2020. október 9-18.), az Egyesült Államok legpatinásabb filmfesztiválja, a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál (2020. október 14-25.), valamint a Zürichi Filmfesztivál (2020. szeptember 24 – október 4.), az Antalya Nemzetközi Filmfesztivál (2020. október 3-10.) és a Haifa Nemzetközi Filmfesztivál (2020. október 3-10.). A hazai közönség pedig már most csütörtöktől találkozhat vele: a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a Mozinet forgalmazásában szeptember 24-én került a mozikba.

Magyar siker

Néhány napja adtunk hírt róla, hogy a Variety szerkesztői idén is összeállították azt a tízes toplistát, amely a legjobb forgatókönyvírókat állítja sorrendbe. A lap „10 to Watch” programja az áttörést elérő forgatókönyvírókat, színészeket, rendezőket, humoristákat, animációs filmeseket, producereket és operatőröket ünnepli. Wéber Kata a Pieces of a Woman forgatókönyvével került be a rangos névsorba. A fiatal alkotóművész Mundruczó Kornél rendezővel közös filmjük személyes indíttatású forgatókönyvét saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írta. Wéber Kata Európában elismert színpadi szerző, állandó alkotója a Proton Színháznak, és olyan filmes forgatókönyvek fűződnek a nevéhez, mint a Fehér isten vagy a Jupiter holdja.

(Kiemelt kép: Horvát Lili a 16. Zürich Filmfesztiválon, 2020. szeptember 28. Fotó: Thomas Niedermueller / Getty Images for ZFF)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!