1991 októberében egy Alabama állambeli kisvárosban, Scottsboróban a Jeleket Követők Istenben Hívő Egyházának egyik prédikátorát, Glenn Summerfordot azzal vádolták, megpróbálta megölni a feleségét egy csörgőkígyóval. Az eset felhívta a figyelmet a kígyókkal bizarr viszonyt ápoló egyházra, amelyről Alabamai kígyó címmel készült most dokumentumfilm.

„Azokat pedig, akik hisznek, ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólnak. Kígyókat vesznek föl; és ha valami halálost isznak, meg nem árt nékik: betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak.” 

Többek között Márk evangéliumának fenti passzusára vezetik vissza különös szokásaikat a pünkösdi felekezetek közé tartozó A Jeleket Követők Istenben Hívő Egyházának tagjai. Ennek az Egyesült Államok déli államaiban akítv közösségnek mindössze pár tucatnyi gyülekezete van néhány ezer, becslések szerint maximum ötezer taggal. Ami a legfurcsább bennünk, az a kígyókhoz való viszonyuk: istentiszteleteiken mérges kígyókkal táncolnak, a testükre helyezik őket, a prédikátorok és a hívek kígyókat tartanak otthon, és előfordul, hogy megisszák a kígyók mérgét vagy megmaratják magukat velük. A kígyókat a gyülekezet tagjai a démonok inkarnációinak tekintik, a kígyók kezelése szerintük megmutatja az ember hatalmát felettük.

Alig százéves történetük során körülbelül százötven kígyómarás miatti halálesetet jegyeztek fel körükben. A helyzetet az is rontotta, hogy a hívek sokszor nem fordultak orvoshoz, hanem istentől várták a gyógyulást a kígyómarás után. George Went Hensley, az egyik alapító is így halt meg 1955-ben, bár a halála előtt állítólag több száz kigyómarást vészelt át. Mára már az Egyesült Államok több államában is betiltották a mérgező állatok vallási szertartásokon való szerepeltetését, de a szokás nem szűnt meg, és vádemelés sem igen történik ilyen esetek miatt.

A kígyókezelés gyakorlata és az egyház akkor kapott szélesebb nyilvánosságot, amikor 1991 októberében egy Alabama állambeli kisvárosban, Scottsboróban a Jeleket Követők Istenben Hívő Egyházának egyik prédikátorát, Glenn Summerfordot azzal vádolták, megpróbálta megölni a feleségét egy csörgőkígyóval.

 Az HBO új dokumentumfilmje, az Alabamai kígyó ezt az esetet idézi fel, és ezen keresztül a kígyókezelés bizarr gyakorlatát. Az Alamabai kígyóban a pünkösdi kígyókezelők kultúrájának szakértője, Thomas Burton történész és néprajzkutató avatja be a nézőket a történetbe. És bár eleinte úgy tűnik, hogy valami misztikus és rejtélyes világba léphetünk be, ami a fim végén marad, az egy újabb történet a sajnos nagyon is gyakori családon belüli erőszakról.
Glenn Summerford egy meglehetősen szeretettelen és erőszakos családban nőtt fel, aztán felnőttként maga is erőszakos, bántalmazó férj és apa lett. A nehéz gyerekkort ráadásul egy iszonyatos tragédia tetézte: Summerford fiatal felnőttként már négy gyerek apja volt, amikor a házuk kigyulladt és az egyik gyerekük, a másfél éves Sarah bennégett. Hogy pontosan milyen szerepe volt, ha volt egyáltalán Summerfordnak a ház kigyulladásában, az nem világos. Volt felesége arra utal a filmben, hogy a házat bosszúból gyújtották fel, mert a férje pénzért verekedett és ennek során majdnem megölt egy férfit. Summerford életét kockáztatva is ki akarta menteni a kislányt a házból, de ez nem sikerült.

A tragédiát követően a férfi még többet ivott és még erőszakosabbá vált, majd megismerkedett egy fiatal nővel,  Darlene-nel, aki miatt elvált, bár már a hivatalos válása előtt feleségül vette álnéven. Őt sem kímélte: továbbra is erőszakos volt, és egyik fia mellékesen beszámol egy gyilkosságról is, aminek gyerekként szemtanúja volt (vagy látni vélte), és aminek amúgy szintén nem lett semmilyen következménye. Röviddel ezután a pár megtért, és Glenn Summerford saját elmondása szerint teljesen megváltozott. Felhagyott az ivással, az erőszakkal, minden idejét az egyháznak és a kígyókezelésnek szentelte. Ekkor érte a híveket derült égből villámcsapásként a gyilkossági kísérlet híre. Summerfordnak akkora respektje volt a gyülekezetben, hogy a hívek nagy része nem is hitt Darlene-nek.

Az Alabamai kígyó két egyenrangú történetként tálalja a férj és a feleség verzióját a gyilkossági kísérletről, bár Glenn Summerford verziója, mely szerint a feleség öngyilkos akart lenni, ezért maratta meg saját magát két napon belül kétszer is, több sebből vérzik.

Ezt a bíróságon is így látták, és végül erőszakos múltja, korábbi ügyei figyelembevételével 99 év börtönre ítélték. De hiába derült ki, hogy Summerford megtérése után sem hagyott fel a családon belüli erőszakkal és az ivással, a gyülekezet egyértelműen Darlene ellen fordult, és a mai napig hisznek Glenn Summerford ártatlanságában. Annyira, hogy az ítélethirdetés után jónak látták Darlene-ből kiűzni az ördögöt.
Az Alabamai kígyót látva olyan érzésünk támad, mintha a True Detective első évadának világában járnánk. Misztikum nincs sehol, van viszont szegénység, alkoholizmus, erőszak, vannak megfélemlített nők és gyerekek, és egy gyülekezet, ahol általános, ha valakinek hiányzik az ujja vagy a karja egy korábban elszenvedett kígyómarás miatt.