Katalin hercegné 39. születésnapján olyan emlékezetes eseményeket gyűjtöttünk össze, amelyekkel a mi szívünkbe is belopta magát.

Katalin cambridge-i hercegné Catherine Elisabeth Middleton néven született 1982. január 9-én. A 39. születésnapját ünneplő Kate 2011 óta Vilmos cambridge-i herceg felesége – akkor kapta a Cambridge hercegnéje címet is. Három gyerek édesanyja, férje rendíthetetlen támasza és egy 2020-as felmérés szerint Nagy-Britannia első számú kedvence a királyi családból – megelőzve ezzel magát a királynőt is. Születésnapján olyan emlékezetes eseményeket szedtünk össze hercegnéi pályafutásából, amelyekkel a mi szívünkbe (is) belopta magát.

Eljegyzési gyűrű nélkül

A királyi család Instagram oldalán tűnt fel először a nyilvánosságnak, hogy Katalin nem viseli legendás eljegyzési gyűrűjét. Egyből elindultak a találgatások, ám hamar kiderült, hogy aggodalomra semmi ok. A hercegné a koronavírus-járvány miatt tette félre a gyűrűt, mivel orvosok figyelmeztettek arra, hogy a nagyobb méretű, díszes gyűrűkön könnyen „megbújhat” a vírus, még a legalaposabb kézmosás mellett is.

A Tatler sztori körüli botrány

A Tatler magazin 2020 július/augusztusi címlapja

Nagy-Britannia és a királyi család egyik kedvenc magazinja, a Tatler címlapon szerepeltette Katalin hercegnét, „Nagy Katalinnak” nevezve őt. Annak ellenére, hogy a címlapsztori rendkívül pozitív fényben tünteti fel Katalint, a Kensington-palota – amely csak akkor folyamodik ilyesmihez, ha feltétlenül szükséges – kiadott egy közleményt, amelyben a Tatler megannyi állítását cáfolják. Az újságcikk „baráti” beszámolókra hivatkozva azt állította, hogy a hercegné kimerült, és becsapva érzi magát, mivel Meghan és Harry kivonulásával az ő királyi feladatai nagy mértékben megnövekedtek. A cikk arról is beszélt, hogy Katalin és Meghan nem kedvelik egymást: állítólag Harry és Meghan esküvői próbáján is összeszólalkoztak azon, hogy viseljenek-e a koszorúslányok harisnyát vagy sem. A Tatler szerkesztősége később közleményben hozta nyilvánosságra, hogy felszólító levelet kaptak Vilmos és Katalin ügyvédeitől, hogy a sztorit távolítsák el a magazin weboldaláról, ám a főszerkesztő ezt megtagadta. Katalin törekvései egyértelműen Meghan hercegné védelmére irányultak.

Esküvői hajviselet

Ismert történet Kate esküvői frizurájának a sztorija: a királyi család hagyományai szerint Katalinnak feltűzve kellett volna viselnie a haját a jeles napon. A menyasszony azonban mindenképp szerette volna leengedve hagyni, mivel tudja, hogy a haja az egyik legnagyobb ékessége. A félig feltűzött frizura okos kompromisszumos megoldásnak mutatkozott végül, amellyel a királynő is megbékült.

 

(Forrás: Getty Images)

A 2018-as BAFTA díjátadón viselt ruha

A királyi protokoll megtiltja a királyi család tagjainak a politikai megnyilvánulásokat illetve a részrehajlást. A 2018-as BAFTA díjátadó nem hivatalos dress code-ja a fekete volt, mintegy kiállásként a #metoo mozgalom mellett. Katalin ismét bölcs kompromisszummal hidalta át a nehézséget. Olívazöld estélyijén a fekete bársony szalag elegáns főhajtás a mozgalom előtt. Ezzel a hercegné is elismerte a mozgalom létjogosultságát és szükségességét.

(Forrás: Getty Images)

Katalin és a Dolce & Gabbana ruha

(Forrás: Getty Images)

Amikor 2018-ban a Dolce & Gabbana tervezőpáros körül kitört a botrány a balul sikerült, rasszista felhangokkal terhes kínai reklámfilmjük miatt, a legtöbb sztár óvakodott attól, hogy a tervezőpáros ruháit viselje nyilvános eseményeken. Katalin azonban újraviselte ezt a smaragdzöld Dolce ruhát – amelyet egy 2016-os kanadai látogatásán már megismerhettünk – 2019-ben, Wimbledonban. A hercegné kiállása egyik kedvenc tervezőpárosa mellett példaértékű azokban az időkben, amikor az egyre inkább elhatalmasodó cancel culture (a szociális megsemmisítés kultúrája, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben) egyik napról a másikra tehet tönkre embereket és vállalkozásokat, akár a legkisebb hiba miatt is.

(Kiemelt kép forrása: Getty Images)