Allergiát okozó illetvegyületeket találtak parfümmentesnek árult termékekben

Egy vizsgálat szerint az Európában forgalmazott kozmetikai termékek 7,7 százaléka nem felel meg az allergiát kiváltó illatanyagokra vonatkozó előírásoknak. 3,1 százalék volt azoknak az aránya, amelyeket parfümmentesként árulnak, és mégis tartalmaznak illatanyagot.

Az Európa Tanács  Európai Gyógyszerminőségi Igazgatósága (European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare – EDQM) megbízásából nemrég készült tanulmány szerint egyes, Európában értékesített kozmetikai termékek nem felelnek meg az allergiát kiváltó illatokra vonatkozó hatályos jogszabályi követelményeknek. A vizsgált bőr- és hajápoló termékek 80%-a átment a rostán, a parfüm kategóriában ez az arány azonban csak 59% volt.

Allergiás reakciót tapasztalsz?

Ha egy termék használata után bőrpírt, viszketést, irritációt, egyéb kellemetlen érzést tapasztalsz, hagyd abba a termék használatát. Ne feledd, a leggyakoribb irritáló anyagok a növényi eredetű kivonatok és illatanyagok (például a citrusfélék, levendula, körömvirág, fahéj, borsmenta vagy aloe vera). A leggyakoribb bőrápolási tévhitekről mi is írtunk már, érdemes végigolvasni szakértőink gondolatait.

A kozmetikai ellenőrző laboratóriumok európai hálózata (The Network of Official Cosmetics Control Laboratories, OCCLs) által végzett piacfelügyeleti tanulmány (ennek összefoglalója itt olvasható) az Európa Tanács azon erőfeszítéseinek része volt, hogy felmérjék, a kozmetikai termékek megfelelnek-e az európai jogszabályoknak.

Összesen 932 kozmetikai mintát, például bőr-, haj- és ajakápolási termékeket, valamint dezodorokat és parfümöket gyűjtöttek össze nyolc európai országban 2018 és 2020 között. A mintában szereplő termékeket 34 különböző országban gyártották, többségük (85%) Európában készült. Ezek közül 544 mintát jelöltek „parfümmentes” vagy hasonló jelzéssel. „A kozmetikai termékek megfelelőségének biztosítása kulcsfontosságú a lehetséges egészségügyi kockázatok elkerülése szempontjából.

A tanulmány által feltárt problémák azt mutatják, hogy továbbra is szoros együttműködésre van szükség a hivatalos kozmetikai ellenőrző laboratóriumok között, az európai közegészség érdekében”

 – kommentálta a vizsgálat eredményeit Susanne Keitel, az EDQM igazgatója.

Az illatallergének helytelen címkézése

Minden mintát 24 allergén illatvegyület jelenlétére teszteltek, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a minták 7,7%-a nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak az allergén illatanyag-összetevők hiányos vagy helytelen jelölése miatt. A minták 2,3%-a pedig félrevezető információkat tartalmazott a csomagoláson. Ezenkívül a „parfümmentesként” forgalmazott termékek 3,1%-a tartalmazott allergén illatvegyületeket. És hogy mely összetevők azok, amelyek illatvegyületeket jelezhetnek? Jelen vizsgálatban leggyakrabban a linalool, a benzil-alkohol és a limonén (ez természetes illatosító anyagok keveréke, például citrusolaj, ami a d-limonene és fenyőfa vagy mentol, ami pedig l-limonene).

Egyéb problémák

A tanulmány szerint a nem megfelelő minták 12,7%-ában nem az allergén illatanyag-vegyületek jelenléte volt a gond. A legtöbb probléma a helytelen címkézéssel vagy a hamis állításokkal volt összefüggésben, voltak olyan összetevő listák, amelyekről lehagytak bizonyos összetevőt. Problémaként merült fel, hogy a hatályos szabályozás által nem megengedett tartósítószer volt egy termékben, esetleg túl sok volt benne a kadmium.

Összesen azonban csak két terméket minősítettek nem biztonságos terméknek, egy testápolót a jodopropinil-butilkarbamát tiltott használata miatt, egy terméket pedig azért, mert mikrobiológiai szennyeződést tartalmazott.

Az EDQM szerint a tanulmányban szereplő különböző európai országokban nem volt szignifikáns különbség abban, hogy hány termék esetén találtak hiányosságokat.

(Forrás: EDQM, Premium Beauty News)