15 film, amiért újra érdemes lesz moziba menni jövőre

2020 a mozik szempontjából is gyászos év volt. Kétszer kellett bezárniuk, először a járvány tavaszi, első hulláma alatt, majd az őszi második hullám miatt. Rengeteg film premierjét elhalasztották jövőre, így ha minden jól megy, és 2021-ben visszatérhetünk a mozikba, akkor bőven lesz miből válogatni. Ugyanakkor van stúdió, amelyik úgy döntött, hogy jövőre, bárhogy is alakul, egyszerre mutatja be a mozikban és online is régóta várt filmjeit. Mi mégis bízunk a mozik talpraállásában, és ajánlunk tizenöt filmet jövőre. 

Fekete Özvegy

Jórészt Budapesten forgatták a Scarlett Johansson főszereplésével készülő Fekete Özvegyet, a Marvel egyik legismertebb női karakterének első önálló filmjét. A Cate Shortland által rendezett film a 2016-ban bemutatott Amerika Kapitány: Polgárháború eseményei után játszódik, és az orosz balerinából szuperhőssé változó Natasha Romanoff múltját meséli el. Natasha orosz nemesi családban született, de mivel a szülei már gyerekkorában meghaltak, egy orosz katona nevelte fel nem is akárhogyan.

 Top Gun: Maverick

Több mint 30 évvel a legendás Top Gun bemutatása után jön a folytatás. A régi szereplők közül Tom Cruise és Val Kilmer visszatérnek, a női főszerepet viszont ezúttal Jennifer Connelly alakítja. A filmben Mavericknek egykori cimborája, Goose (az első részben Anthony Edwards) fiát kell kiképeznie. Ráadásul úgy tűnik, hogy a vadászpilótákat elkezdik kiszorítani a drónok, de aztán persze kiderül, hogy egy Maverick semmivel nem pótolható.

Megfojtott virágok 

Leonardo DiCaprio és Martin Scorsese hatodik közös filmje David Grann újságíró 2017-es dokumentumregényének adaptációja. A film egy gyilkosságsorozatot dolgoz fel, ami az 1920-as években történt Oklahomában. Olajat találtak az egyik indián törzs területén, az indiánoknak cserébe azért, mert belementek az olajkitermelésbe, óriási részesedést ígértek a haszonból. Csakhogy az egyezség után különös gyilkosságsorozat kezdődött, az áldozatok mind a törzs tagjai közül kerültek ki.

Dűne

A Dűnét szintén jelentős részben Magyarországon forgatták. Denis Villeneuve (Szárnyas fejvadász 2049, Érkezés) filmje lesz Frank Herbert regényének második filmadaptációja, az elsőt még David Lynch rendezte 1984-ben. A főszerepeket Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson és Zendaya alakítják. A történet a távoli jövőben, a bolygóközi királyságok korában játszódik, amikor a királyságok az Arrakis bolygó feletti uralomért harcolnak.

007 Nincs idő meghalni

Ez állítólag tényleg a legutolsó James Bond-film lesz, amiben Daniel Craig alakítja a 007-es ügynököt. A történet szerint Bond otthagyta a titkosszolgálatot, és élvezi az életet Jamaicán. Nyugalmának azonban vége szakad, amikor felbukkan régi barátja, a CIA-s Felix Leiter, és a segítségét kéri. A cél egy elrabolt tudós megmentése, de a küldetés során Bond egy új, veszélyes technológia birtokában lévő, titokzatos gonosztevő nyomába ered.

Örökkévalók 

Az Örökkévalók sztoriját Jack Kirby írta meg 1976-ban. Ők egy szupererős és szinte sebezhetetlen faj, akiket földönkívüli lények, az Égiek hoztak létre. Tulajdonképpen az emberiség elődeinek tekinthetők. A Föld után az Örökkévalók a Szaturnusz egyik holdján, a Titánon telepedtek le, ahol virágzó kultúrát hoztak létre. A film főszerepében Angelia Jolie látható, de játszik mellette még Salma Hayek és a Trónok harca Robb Starkja, Richard Madden is.

Hang nélkül 2

A Hang nélkül 2 a 2018-as nagy sikerű horror folytatása, amit ugyanúgy a főszereplő Emily Blunt férje, John Krasinski írt és rendezett, ahogy az első részt is. Az első részben megismert család ezúttal más túlélőkkel is találkozik, akiket többek között Cillian Murphy és Djimon Hounsou alakítanak. Az is kiderül, hogy nem csak a vak, de nagyon éles hallású szörnyek jelentenek veszélyt Emily Blunt családjára, melynek menekülését tovább nehezíti, hogy immár egy csecsemő is van velük.

Mátrix 4

Húsz évvel a Mátrix-trilógia után jön a legedás akció sci-fik folytatása. A történet természetesen titok, a folytatásban visszatérő Keanu Reeves annyit árult el róla, hogy a negyedik rész nem fog visszaugrani a múltba, hanem közvetlenül a harmadik részt folytatja. A valamiképp feltámadó Neo ismét találkozik Trinityvel (akit most is Carrie-Anne Moss alakít), hogy együtt akadályozzanak meg valamilyen gonosz fenyegetést. A Mátrix 4-ben játszik még Jada Pinkett Smith, Lambert Wilson, Neil Patrick Harris és Priyanka Chopra is. A rendező Lana Wachowski ezúttal egyedül, a testvére nélkül dolgozott.

West Side Story

Az 1957-ben bemutatott Broadway musicalt az 1961-es filmváltozat után Steven Spielberg filmesíti meg újra. Mariát egy eddig ismeretlen, 17 éves New Jersey-i lány, Rachel Zegler fogja alakítani, a férfi főszerep Ansel Elgorté. A történet nem változott: két utcai banda, a latino kamaszokból álló Rakéták és a fehér tinik alkotta Cápák rivalizálása közepette a Rakéták egyik alapítója, Tony beleszeret a Cápák vezérének, Bernardónak a húgába, Mariába, de szerelmük tragédiába torkollik.

Szellemirtók – Az örökség

Az eredeti Szellemirtók-filmek rendezőjének fia, Jason Reitman rendezte az új filmet, ami figyelmen kívül hagyja a 2016-os női főszereplőkkel készült remake- et. A történet szerint az egyik egykori szellemirtó unokája megtalálja a nagyapja pincéjében az eredeti szellemirtó felszerelés maradékát. Beindítja a régi járgányt, és elindul, hogy levadássza az újra támadó kísérteteket.  Az eredeti csapatból visszatér a filmbe Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson és Sigourney Weaver is. A főbb szerepekben Mckenna Grace (A Hill-ház szelleme), Finn Wolfhard (Stranger Things) és Paul Rudd látható.

Halál a Níluson

A Gyilkosság az Orient expresszen után Kenneth Branagh ismét Agatha Christie egyik legnépszerűbb alakja, a belga detektív, Hercule Poirot bőrébe bújt. A gyilkosság helyszíne ezúttal egy hajó, amin válogatott társaság utazgat a Níluson. Természetesen mindenki gyanús, de Poirot előtt nem maradhat rejtve a valódi gyilkos személye. Branagh mellett olyan sztárok játszanak, mint Gal Gadot, Armie Hammer és Annette Bening.

King’s Man – A kezdetek

Matthew Vaughn rendező a Kingsman: A titkos szolgálat és a Kingsman: Az aranykör után úgy döntött, hogy nem a népszerű titkosszolgálatos trilógia harmadik részét, hanem inkább egy előzményfilmet készít. A King’s Man – A kezdetek tehát az első teljesen független titkosszolgálat születését mutatja be, amit kifinomult, de azért sokat látott és harcedzett brit arisztokraták hoztak létre az élükön Ralph Fiennes-szal.

Mission: Impossible 7

Kétszer akasztotta meg a koronavírus járvány a Mission: Impossible 7 forgatását, így az még jelenleg is zajlik. Ennek ellenére van esély rá, hogy jövő év végén mozikba kerüljön Tom Cruise látványos akciósorozatának legújabb része. A két filmet az előző kettő Mission Impossible-t rendező Christopher Quarrie rendezi, Tom Cruise mellett a korábbi filmekből ismert Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson és Vanessa Kirby is felbukkan benne.

Toxikoma

Herendi Gábor, a Valami Amerika filmek és a Kincsem rendezője ezúttal Szabó Győző Toxikoma című önéletrajzi könyvéből forgatott.  A könyv a színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, amikor hosszú ideje tartó drogfüggőség után rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus Imre pszichiáterrel, és a két nagy ego egymásnak feszül. A cél persze közös: visszaadni Győzőnek az egészséges élet lehetőségét. Szabó Győző szerepében Molnár Áron (NoÁr), Csernust pedig Bányai Kelemen Barna alakítja.

Spirál

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező első nagyjátékfilmje. Egy férfi és két nő különös háromszög története egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ.  A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. A főbb szerepekben Borbély Alexandra, Kiss Diána Magdolna és Bogdan Dumitrache román színművész látható.