Évtizedeken át termékenyített meg nőket hajmeresztő módszerrel egy nevadai orvos

A Las Vegasban praktizáló nőgyógyász, Dr. Quincy Fortier évtizedeken át termékenyített meg meddőségi problémákkal hozzá forduló nőket a saját spermájával. A nők mindannyian azt hitték, hogy a férjüktől estek teherbe. Az orvosnak akár több száz gyereke is lehet Amerikában. És messze nem ez volt az egyetlen bűne, mint a róla szóló dokumentumfilmből kiderül.

„Egész életemben szörnyetegek ellen küzdöttem, megállítottam őket. Erre kiderül, hogy van egy, amelyik bennem él.” Az 54 éves Wendi Babst rendőrnyomozóként dolgozott, számos erőszakos bűnöző elfogásában is részt vett. Aztán amikor visszavonult, unaloműzésként az Egyesült Államokban roppant népszerű családfakutatásba kezdett. Ennek lényege, hogy aki az őseire, rokonaira kíváncsi, feltölti a DNS-ét egy adatbázisba, ahol összevetik másokéval, és kiadják a rokonai, felmenői nevét.
Wendi Babst így jött rá arra, hogy az, akit az apjának hitt, nem a vér szerinti apja volt. Hogy valójában egy Las Vegasban praktizáló nőgyógyász, Dr. Quincy Fortier az apja. És hogy erről senki, még saját édesanyja sem tudott. Wendi Babs édesanyja ugyanis azért fordult a doktorhoz a hatvanas években, mert nem tudott teherbe esni. A kezelés után már sikerült, és megszületett Wendi. A doktor csak azt nem közölte, hogy a kezelés lényege az volt, hogy a saját spermájával termékenyítette meg a nőt. És nem csak őt: ahogy Wendi nyomozni kezdett, egyre több féltestvérére bukkant szerte Amerikában.

Wendi Babst (Forrás: HBO)

Az HBO új dokumentumfilmje, az Istent játszva a 2006-ban, 94 évesen meghalt Quincy Fortier döbbenetes tevékenységének jár utána. Fortier igazi legendának számított Las Vegasban, ahol a negyvenes években praktizálni kezdett. Egyrészt azért, mert a környéken akkoriban rendkívül rossz volt az egészségügyi ellátás, így már az is nagy szó volt, hogy végre van egy nőgyógyász elérhető közelségben. Másrészt Fortier igazán elhivatott orvosnak tűnt, aki a szakterületén, a termékenységi problémákon túl lényegében bármilyen betegséget kezelt. Ha kellett, akkor bőrgyógyász, ha kellett, akkor fogorvos volt. Attól sem riadt vissza, hogy körülmetélje saját magát.

Több száz gyerek szerte Amerikában

Legendává válásának igazi oka azonban elképesztő eredményessége volt. A teherbe esési gondokkal küzdő nők jelentős részének tudott segíteni, így aztán hála és tisztelet övezte, a kilencvenes évek elején még az év orvosának is megválasztották Nevada államban. Fel sem merült benne, hogy egyszer a tudomány odáig fejlődik, hogy lebukhat, hogy mindenki számára nyilvánvaló lesz, mit követett el. Csakhogy, mint oly sok más esetben, a DNS kutatás fejlődése miatt őt is utolérte az igazság. Vagyis inkább csak az igazság egy része. A dokumentumfilm rendezője, Hannah Olson úgy nyilatkozott, hogy válaszok helyett inkább még több kérdésre bukkant a nyomozása során.

Fortier több mint negyven éven át termékenyített meg nőket, voltak gyerekei, akik a negyvenes, és olyanok is, akik a nyolcvanas években fogantak. Még megbecsülni is nehéz, hogy hányan lehetnek összesen, valószínűleg több száz emberről beszélünk. Jelenleg még csak a töredékük van tisztában azzal, hogy ki a valódi apjuk. 

Dr. Quincy Fortier (Forrás: HBO)

Akik pedig már Wendi Babsthoz hasonlóan rájöttek, ezt a súlyos terhet cipelve élnek tovább. Egyikük azt mondja, hogy mindig is érezte, hogy valami nem stimmel vele, hogy mind külsőleg, mind mentalitásában annyira különbözött az apjától, hogy emiatt már kamaszkorában rosszul érezte magát. Az igazság azonban nyilván nem hozott számára megkönnyebbülést. Egy másik anya arról számol be, hogy mindig is furcsállta, hogy a lánya nem hasonlít az apjára, de azt még inkább, hogy a gyerek mennyire okos, miközben sem ő, sem a férje nem voltak kiemelkedő intellektusúak. 
A legmeglepőbb azonban az, hogy a film rámutat, Quincy Fortier gyakorlata nem volt egyedülálló.

Az Egyesült Államokban több mint húsz orvost vádoltak már meg azzal, hogy a saját spermájukkal termékenyítettek meg meddőségi problémákkal hozzájuk forduló nőket.

Az pedig általános gyakorlat volt, hogy az orvosok voltak a donorok akkor is, ha nem történt átverés, és a nők tudták, hogy egy donortól van a sperma. A filmben meg is szólal olyan orvos, akinek saját bevallása szerint fogalma sincs, még megközelítőleg sem, hogy hány gyereke lehet. 

Fortier, az apa

És amikor azt hinnénk, hogy ennél rosszabb már nem jöhet, az Istent játszva feltárja előttünk, hogy milyen is volt Quincy Fortier a magánéletben. A doktor és felesége hat gyereket neveltek, akik közül egy lány a nő első házasságából került a családba. És hogy milyen volt a családi életük?  

„Apám őrült volt. És perverz. Amikor anya rájött, azonnal intézkedett. De sokáig senki sem szólt róla neki. Mindegyik lánytestvéremet, engem és a kisöcsémet is molesztálta, és mindenki mást, aki felbukkant az útjában. Nem érdekelte. Játszani akart. Akkor tett a legboldogabbá, amikor láttam a koporsóban feküdni. Akkor biztonságban éreztem magam. Hosszú időbe telt” – ifjabb Quincy Fortier így emlékezett erre.

Állítása szerint az apja mindegyiküket molesztálta, mostohanővérét pedig teherbe is ejtette. A gyereket örökbe adták, de felnőttként ő is utánajárt a származásának, megszólal a filmben is.
Ami mégielkeserítőbb, hogy miután a felesége elvált tőle a gyerekek molesztálása miatt, Fortier örökbe fogadhatott két lányt, akiket fel is nevelt. Ők a mai napig azt állítják, hogy az orvos nem molesztálta őket, amit pedig másokkal tett, az nem különbözik attól, mint amikor valaki vért ad. Ő nem vérrel, hanem spermával segített másokon, ez a nevelt lányai szerint nem bűn. 
Bár még az életében indult ellene eljárás, az peren kívüli megegyezéssel végződött. Így Quincy Fortier irigylésre méltóan hosszú ideig élvezhette a meddőségi kezelésekkel keresett óriási vagyonát. Valódi felelősségre vonás soha nem történt, élete végéig praktizálhatott és praktizált is. 

(Kiemelt kép: Dr Quincy Fortier Forrás: HBO Illusztráció: nőklapja.hu)