Elmarad a karácsonyi ételosztás a Blaha Lujza téren, de másképp segítenek

Idén a koronavírus-járvány miatt elmarad a szokásos karácsonyi ételosztás a Blaha Lujza téren, de a Krisna-hívők ennek ellenére 6500 élelmiszer segélycsomagot és meleg ételt osztanak ki az ünnepek alatt az ország tizennyolc pontján. Tapasztalataik szerint idén olyanok is segítségért fordultak hozzájuk, akik a korábbi években soha.

Mi történt?

Idén a koronavírus-járvány miatt elmarad a szokásos krisnás karácsonyi ételosztás a Blaha Lujza téren, de a rászorulók nem maradnak segítség nélkül. Részletekben, több pontra elosztva, egyszerre kevesebb ember számára, de lesznek ételosztások.

Miért fontos?

A krisnás karácsonyi ételosztás, a Karácsonyi Szeretetlakoma évtizedek óta nemcsak rászorulók tízezreinek nyújt segítséget, de a hosszú sor látványa minden évben emlékezteti az embereket, hogy milyen sokan élnek nélkülözésben.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Hogyan változik az ételosztás a járvány miatt?
  • Milyen vidéki és budapesti helyszíneken lesznek ételosztások?

A Blaha Lujza téri ételosztást, a Karácsonyi Szeretetlakomát Budapesten harminc éve minden évben december 24-25-26-án rendezik meg. Ilyenkor a Krisna-hívők mindhárom napon körülbelül 1500 adag meleg ételt, teát, indiai édességet, és élelmiszercsomagot osztanak szét a rászorulók között. A sor nem egyszer egészen az Astoriáig kígyózik, így az ételosztáson túl abban is fontos szerepe van, hogy felhívja a figyelmet a szegénység mértékére. 
A koronavírus-járvány miatt azonban idén a megszokott Blaha Lujza téri ételosztás elmarad. A megfelelő, másfél-két méteres védőtávolság megtartásával ugyanis az 1600 fős rendezvényen a Tabánig állna a sor. Nagyszabású ételosztás ugyan nem lesz, de a Krisna-hívők ennek ellenére 6500 élelmiszer segélycsomagot és meleg ételt osztanak ki az ünnepek alatt az ország tizennyolc pontján.

Három pesti kerület és tizenöt vidéki település

December 8-án kezdődik az ünnepi ételosztás-sorozat, amit három fővárosi kerületben és tizenöt vidéki településen rendeznek meg a helyi önkormányzatokkal összefogva. Elsőként Budapest VII. kerületében, Erzsébetvárosban segítenek, ahol a Rózsa utcai tálalókonyhájukon 500 darab élelmiszercsomagot osztanak ki kerületi vendégeiknek, illetve adják át a helyi családsegítő szolgálat munkatársainak, mert részben ők juttatják majd el a rászoruló családokhoz az adományokat.
A következő héten pedig Óbudán és Zuglóban várják a kerületi családsegítő szolgálat által kiértesített, kiemelten rászoruló embereket a mindennapos ételosztások megszokott helyszínén. A kiemelt akció keretében a szokásos meleg étel mellé ezúttal mindenki egy-egy ajándék élelmiszercsomagot is hazavihet.

Karácsony hetében aztán a vidéki kistelepülésekre helyeződik a figyelem. Heves és Somogy megyében összesen tizenöt kistelepülésen viszik majd házhoz a tartós élelmiszereket.

 Többek között Szomolya, Tard, Pétervására, Szihalom, Mezőszemere, Szentdomonkos, Ivád, Váraszó, Tarnalelesz, Somogyvámos, Marcali, Kéthely és Horvátkút lakói számíthatnak segítségre. A házhoz szállítással sok olyan idős emberhez is el akarnak jutni, akik másképp nem jutnának támogatáshoz. A csomagokba tizenkétféle tartós élelmiszer és friss, különleges alapanyag kerül, de még most is folyamatosan gyűjtik az adományokat, hogy minél gazdagabb ajándékcsomaggal lepjék meg rászorulókat. Az ünnep alatt, vagyis december 24. és 26. között pedig a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei ellátottjainak segítenek.

A Krisna-hívők tapasztalatai szerint idén, ebben a különösen nehéz évben olyanok is segítségért folyamodnak különféle segélykérő felületeiken hozzájuk, akik korábban soha nem szorultak rá a külső támogatásra.

 Olyanok, akiknek a megélhetése a járvány miatt egyik napról a másikra lehetetlenült el, pedig korábban soha nem voltak ráutalva arra, hogy például élelmiszersegélyért folyamodjanak.

(Kiemelt kép: Élelmiszercsomag- és ebédosztás a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége rendezésében a Népligetben 2019. december 25-én. 2019-ben a Blaha Lujza tér helyett a Népligetben került sor az ételosztásra. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)