Van egy étterem Székesfehérváron, ahol nemcsak jók az ételek, de amelyik 15 megváltozott munkaképességű embernek és családjaiknak biztosít megélhetést. Segítsünk, hogy továbbra is segíthessenek!

Mi történt?

A Hatpöttyös étterem Székesfehérvár ikonikus helye, most azonban – egy éven belül már sokadszorra – kerül veszélybe a működésük. Az étterem eddig állta a sarat, de elérkezett az idő, amikor a közösség segítségét kell kérniük, hogy megvehessék azt a nagy teljesítményű, speciális elszívóberendezést, aminek használatával a Hatpöttyös konyhája az új helyén sem zavarja majd a környezetében élőket.

Miért fontos?

Mert a berendezésre szükség van a működéshez, az étterem pedig jóval több, mint puszta étterem vagy egy munkahely. A Hatpöttyös egy nonprofit közhasznú kft., ami megváltozott munkaképességű embereknek ad munkát, de nemcsak 30 család boldogulását biztosítja, hanem egy erős hidat is képez a fogyatékkal élők és az egészségesek között is, hiszen munkatársai megmutatják, hogy nem kevesebbek, mint egészséges társaik, legfeljebb csak mások, de hasznos, értelmes, alkotó munkára képesek.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Így segíthetsz az étteremnek.
  • Az étterem története, avagy hatpöttyös katicák is számítanak!

A Hatpöttyös étterem Magyarország második olyan étterme, amelyben megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak. Az étterem nemcsak az ő megélhetésüket biztosítja, ezzel a korábban segélyre szoruló emberek adófizető állampolgárokká válását segíti, de segítheti a társadalom egészséges részét is abban, hogy megismerje, elfogadja kevésbé szerencsés társait.

A Hatpöttyös étterem

Dr. Hermann-né Nagy Vera eredetileg magyartanár, aki rehabilitációs mentorként dolgozott, aminek során szomorúan tapasztalta, hogy a megváltozott munkaképességűek milyen munkakörülmények között dolgoznak. Ő mást szeretett volna legkisebb lányának, aki sérülten született, mindezt úgy, hogy közben másokon is segít. Így jött 2012-ben az étteremnyitás ötlete, hogy a kicsit más, hét helyett csupán hatpöttyös katicák, vagyis emberek is méltó körülmények között dolgozhassanak. Ekkor már sikeresen működött Szekszárdon az Ízlelő nevű étterem, ahol az országban elsőként dolgoztak megváltozott munkaképességű emberek, így Vera az azt működtető Mészáros Andreától kért segítséget. 2012 novemberében végül megnyílt a Hatpöttyös egy 200 négyzetméteres megyei önkormányzati épületrészben, és idővel a város ikonikus helyévé vált. Az elmúlt 8 évben 100 főt vezettek vissza a munka világába, ami által sérült és egészségkárosodott kollégáik adófizető állampolgárokká váltak, a nyolc év alatt pedig legalább 120 millió forint adót fizettek be.

Noha az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként a székesfehérvári étterem vezetője, dr. Hermann-né Nagy Vera tavaly novemberben megkapta az Esélyteremtési díjat (az étterem az elmúlt években egyébként több elismerést is kapott: 2018-ban például a Magyar Turisztikai Ügynökség a Magyar Turizmus Minőségi Díjat ítélte oda nekik), nem sokkal később kiderült, hogy az illetékes kormányhivatal nem hosszabbítja meg a tíz évre szóló megállapodást, így az étteremnek ki kell költöznie a kormányhivatal kezelésében álló épületből. Eredetileg úgy volt, hogy ha lejár a tízéves szerződés, új alapokon, de működhetnek az épületben, ez a jövőkép azonban idén szertefoszlott. Sikerült ugyan egy főzőkonyhát találniuk, amit felújítottak és ahonnan házhozszállításra főznek, illetve ahol az Ezredéves Iskola menüjét is készítik, de újabb fellegek gyülekeztek a fejük fölött, és hamarosan ezt a főzőkonyhát is el kell hagyniuk. Az új helyiség már megvan, az anyagi lehetőségek azonban végesek, ezért adománygyűjtésbe kezdtek, amelynek már nagykövetei is vannak. Az étterem honlapján álló közleményben így írnak kálváriájukról: „Június közepén kaptunk egy végzést a Fejér Megyei Kormányhivataltól, hogy július 31-én

el kell hagynunk a dolgozók és a vendégek által is szeretett éttermet. A helyet, amit igényeinknek megfelelően, szeretettel újítottunk fel, amit a kezdetektől fogva a magunkénak érezhettünk, és ami helyszínt biztosított az Ezredéves Iskola tankonyhájának is.

Augusztus 1-én sikerült egy főzőkonyhán elindítanunk a kiszállítást, így ezzel a hatalmas veszteséggel még mindig nem adtuk fel, a hétköznapok és a fennmaradás mellett a visszatérésen is folyamatosan dolgoztunk. A kiszállítás mellett kerestük azt a helyet is, ahol ismét össze tudnak ülni a családok, barátok és kollégák egy Hatpöttyös-menüre. Ekkor derült ki, hogy az épületet, ahol a főzőkonyhát kibéreltük és önköltségen felújítottuk, szintén el kell hagynunk, mivel a tulajdonos a bérlés előtt elkezdett tárgyalni annak teljes eladásáról. Ez már túlságosan sok volt.”

Minden pötty és minden forint számít!

A kiköltözés és az új konyha beüzemelése több millió forintot emésztett fel, és ugyan eddig sikerrel vették az akadályokat, az újabb kiadást azonban már nem tudják fedezni. Jelenleg is működnek, kiszállításra főznek a székesfehérváriak legnagyobb örömére, és megvan az új üzlethelyiség is, amelynek jogait ezúttal 5 évre kapták meg. Az épület azonban erősen felújításra szorul, ennek munkálatai hamarosan megkezdődnek. Ahogyan az előző helyet is saját erőből újították fel, ezt az újat is önerőből valósítják majd meg, és mivel az új épület lakókörnyezetben található, fontos, hogy egy olyan modern elszívóberendezést szereljenek be, aminek köszönhetően sem szagokkal, sem hangokkal nem zavarják majd a környezetükben élőket. A Hatpöttyös hitvallása mindig is a minőségi alapanyagok használatán, a szorgalmas munkán és a szabályok betartásán alapult, ahhoz, hogy ezek továbbra is teljesülhessenek, szükségük van a beruházásra. Ennek azonban ára van:

a berendezés 5 000 000 forint, amit csak segítséggel képesek előteremteni. Ezért kérik arra az embereket, hogy ha megtehetik, járuljanak hozzá ehhez az összeghez, ami nem csak az étterem fogyatékossággal élő dolgozóinak biztos megélhetését jelenti, de a környezetükben élők zavartalan életét is biztosítja.

Ez összesen 30 család boldogulása, valamint egy újabb, erősebb híd a fogyatékkal élők és az egészségesek között, amihez akár már egy menü árával (1500 forint) is hozzájárulhatsz, de természetesen választhatsz családi menüt (6000 forintot), business menüt (15 000 forintot) vagy á la carte-ot (tetszőleges összeget). Az összeget fogadó bankszámlaszám: 16200247-10008425-00000000 (Hatpöttyös Nonprofit Közhasznú Kft.) A teljes összeg menük árába átszámolva 3333 menü, így ha egy menüvel segítesz, rengeteget segítesz.  

(Kiemelt kép: Hatpöttyös)