Éttermek, amelyek sokat tesznek azért, hogy a fogyatékkal élők is teljes életet tudjanak élni.

A tegnapi riportomban Szalay Annáról írtam, aki többek között arról is mesélt, hogy a Down-szindrómával együtt élő embereknek nehéz a munka világában érvényesülni. Szerencsére azonban vannak olyan civil szervezetek és kezdeményezések, amelyek lehetőséget biztosítanak a megváltozott munkaképességűek számára is. Két szívemhez közel álló éttermet mutatok, ahol jókat lehet enni, és amelyek ráadásul fontos szerepet töltenek be a sérült személyek integrációjában.

A székesfehérvári gyöngyszem

A Hatpöttyös étterem egy székesfehérvári  projekt, és egyúttal Magyarország második olyan étterme, ahol megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak. Vagyis lehetőséget nyújtanak a segélyből, járadékból, rokkantnyugdíjból élő embereknek, hogy munkájukkal javíthassák életkörülményeiket. Az étterem az elmúlt években több elismerést kapott: 2018-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség a Magyar Turizmus Minőségi Díjat ítélte oda nekik, 2019 novemberében pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának Esélyteremtésért Díjat adományozott a csapatnak, és számos cikk beszámolt róluk.
A népszerűsége ellenére most méltatlan és nehéz helyzetbe került, ugyanis a tíz évre szóló megállapodást az illetékes kormányhivatal nem hosszabbította meg velük: az étteremnek öt hét alatt ki kellett költözni a kormányhivatal kezelésében álló épületből. Dr. Hermann-né Veronika, az étterem alapítója azt meséli, hogy azonnal elkezdtek új helyet keresni, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra, így áthidaló megoldásként egy főzőkonyhát béreltek ki, ahonnan legalább folytatni tudják a napi menü elkészítését, házhoz szállítását.  „Szerencsére sok törzsvendégünk van, akik ragaszkodnak hozzánk, illetve az új étterem megnyitásáig tudjuk folytatni a catering szolgáltatásunkat” – mondja, hozzátéve, hogy a költözés és a koronavírus-járvánnyal együtt járó korlátozások nagyon megterhelték őket, az új étterem megnyitásáig nehéz időszak vár rájuk, de reméli, hogy lesz annyi megrendelésük, hogy nem kell majd létszámot csökkenteni. Addig is, ha tudod, támogasd őket azzal, hogy rendelsz tőlük egy ebédmenüt.

Galéria | 7 kép

Finom ízek, kellemes hangulat a 12. kerületben

Az első Ízlelő étterem Szekszárdon nyílt meg még 2007-ben, a Kék Madár Alapítvány kezdeményezésére, ez volt az első olyan vendéglátóhely, amely a munkaerőpiacon hátrányban lévőknek is munkalehetőséget nyújtott: a személyzet kizárólag megváltozott munkaképességű emberekből áll. 2019-ben a 12. kerületben nyílt meg a budapesti Hegyvidéki Ízlelő. Jelenleg az étteremben 15 megváltozott munkaképességű ember, autizmus spektrum zavarral élő, valamint mozgás- és értelmi sérült tud dolgozni. Az étterem menüzős rendszerben működik, ebéd 11 és 15 óra között kérhető, utána pedig az úgy nevezett terasz menü rendelhető, azaz szendvicsek és különböző tekercsek érhetők el. Ráadásul most frissült ez a menüjük, melegen ajánlom róla az erdei gombás rizottót, a házban pácolt lazac-carpacciot főtt tojással, lila hagymával, kapribogyóval és brióssal, és a mediterrán hallevest rákkal és tintahallal, üvegtésztával.

Galéria | 5 kép

Amit pedig különösen kedvelek a helyben, hogy a vezetők mindent megtesznek azért, hogy az ép emberekkel megértessék, mit jelent az, ha valaki valamilyen fogyatékkal él együtt. Az oldalukon érthető, érzékenyítő írásban készítenek fel arra, hogy teljesen természetes, ha egy-két dolgot furcsának fogsz találni az fogyatékkal élők viselkedésében, de azt is hangsúlyozza, hogy ezekre a helyzetekre vannak megoldások, amik csak egy kis odafigyelést igényelnek. Mutatjuk az oldalukról, milyen szituációk lehetnek ezek:

  • Van, aki nehezen és korlátozottan mozog, neki azzal tudsz segíteni, ha elveszed vagy ráteszed a tálcára a tányérokat, poharat.
  • Van, aki rosszul hall, főleg, ha kicsit nagyobb az alapzaj, neki azzal segíthetsz, ha beszédkor szembe fordulsz és erősebben artikulálsz vagy mutatod számára a kért étel, ital jelét.
  • Van, aki nem tud egyszerre túl sok mindent megjegyezni, neki az jelent segítséget, ha rövid, csak a legfontosabb információt tartalmazó mondatokkal beszélsz.
  • Van, aki rosszul lát, neki mi próbáljuk a munkavégzést segítő eszközöket biztosítani, Te pedig azzal segíthetsz, ha felolvasod, elmondod a számára nehezen olvasható információt.
  • Van, akinek az idegrendszere elfárad a túl sok ingertől, és ilyenkor esetleg nem megfelelően viselkedik, alaptalanul ingerült, udvariatlan lesz. Ilyenkor a türelem és a megértés segít, ne erőltesd az információ megértetését, inkább jelezd  nekünk, és küldünk egy másik kollégát.

(Kiemelt kép: Hegyvidéki Ízlelő Facebook)