10 szakácskönyv, aminek a karácsonyfa alatt a helye

Szerencsére az elmúlt években háttérbe szorult az a vélekedés, miszerint szakácskönyvet ajándékozni illetlenség. Nyilvánvalóvá vált, hogy a sütni-főzni szerető nők és férfiak számára igazi boldogság egy jól kiválasztott, receptekkel teli könyv.  Az ünnepek előtt felpezsdül a piac, és mi segítünk választani.

Dragomán György: Főzőskönyv (Magvető) – 3999 Ft

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, úgy kellett nekünk Dragomán György szakácskönyve, mint egy falat kenyér. Az író lapunk hasábjain is rendszeresen publikálja gasztroesszéit, és a szerkesztőségünkbe érkező levelekből egyértelműen kiderül, hogy az olvasók lelkesen követik őt, akár a kenyérsütés, akár a citruslekvárok vagy a pástétomok rejtelmei közé vezeti őket. Hol lelkesen bólogatunk, hol könny szökik a szemünkbe. Úgy tud mesélni az ételekről és azok elkészítéséről, hogy az ember már írja is a bevásárlólistát. A Főzőskönyv ideális ajándék mindazoknak, akiknek a főzés nem egyszerű feladat, hanem életforma és szívesen olvasnak a konyhához kapcsolódó családi történeteket, regényrészleteket vagy épp tudományos okfejtést.
 

Mary Berry: Életem receptjei (Alexandra Kiadó) – 16999 Ft

Ha egyszer a Julie és Julia című filmből megismert kihíváshoz hasonlóan egy szakácskönyvet végig kellene főznöm, akkor én ezt választanám. Így tiszteleghetnék az egyik legnagyobb ikonom előtt, és minden nap más finomsággal kényeztetném a családomat. A 85 éves Mary Berry egyszerre megbízható, de játékos; a receptjei pontosak és felhasználóbarátak, ugyanakkor izgalmasak és látványosak. Ez a lexikonnak is beillő könyv követi a régi hagyományokat abból a szempontból, hogy több mint 650 étel van benne van a levesektől az előételeken, valamint hús- és vegetáriánus ételeken át az aprósüteményekig, tortákig, vagyis a háziasszony hű társa lehet egész életére a hétköznapokon és az ünnepek idején is. Az új idők elvárásainak megfelelően azonban a recepteket gyönyörű fényképekkel és fázisfotókkal illusztrálták.
 
 

Elisabeth Prueitt, Chad Robertson: Tartine (Hvg Könyvek) – 6900 Ft

Ha a pékszakma és a cukrászat legnagyszerűbb képviselőire gondolunk, hajlamosak vagyunk némi kirekesztésre, és leginkább európai, főleg francia, német és skandináv mestereket látunk magunk előtt. Az előítéleteket szempillantás alatt zúzza szét ez a könyv, amit egy közel harminc éve működő amerikai pékség két tulajdonosa írt. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, hogy azóta a világ több pontján nyitottak éttermet, cukrászdát, és a mai napig ragaszkodnak a minőséghez, precizitáshoz. Nem rejtegetnek titkokat, a receptjeikben pontról pontra leírnak mindent, legyen szó reggeli falatokról, pitékről, tortákról, cukrász vagy péksütikről, kekszekről. Gazdag válogatást nyújtanak egy csodálatosan szép kivitelezésű könyvben, ami nagyszerű ajándék lehet vállalkozó kedvű kezdőknek, és tökéletességre hajtó rutinosoknak.

Trine Hahnemann: Skandináv karácsony (Corvina) – 5990 Ft

Karácsonymániás vagyok, mégsem gondoltam, hogy egy téli ünnepekre épülő skandináv szakácskönyv ilyen sokat adhat. Engem már azzal megvett, ahogy Nisséről, a minden család otthonában megbúvó manóról mesél, akit egész decemberben nyalánkságokkal kell kényeztetni. Elég átpörgetni a lapokat, hogy azonnal a mínuszok és a havas fenyők közé kívánkozzunk. A szerző igazi téltündér, egész évben azt várja, hogy karácsonyra mesevilágot teremtsen a családjának és a barátainak. Nem trendi, csili-vili fogásokat kínál, hanem csupa házias, otthonos finomságot, amiket nyilvánvalóan képtelenség abbahagyni. A hétféle pácolt hering talán kicsit sok az én ízlésemnek, de így is nagyon sok cédulát raktam a könyvbe, egymás után jelölve, hogy miket muszáj elkészítenem advent idején. (A dobogón a libasült és az almás aebleskiver áll, valamint az igazi glögg.)
 
 

Jamie Oliver: 7-féle (Park Könyvkiadó) – 7900 forint

Ez a fickó már több mint húsz éve pontosan tudja, mi kell a közönségnek. Ki más tehetné meg, hogy egy szakácskönyv első két fejezetét a brokkolira és a karfiolra építi? Szerencsére utána jönnek sorban az olyanok is, mint a csirkemell, kolbász, darált hús, gomba, tojás. Jamie utánajárt, hogy mi az a tizennyolc élelmiszer, ami a leggyakrabban kerül a vásárlók kosarába, majd mindegyik alapanyagra írt hét különböző receptet, egyik sem igényel különösebb konyhai rutint, mind egyszerűen elkészíthető. Bár némelyik fogáshoz szükséges pár ritkább hozzávaló, a többségéhez akár a sarki boltban is be lehet vásárolni. Az is előfordulhat, hogy a kamrában, hűtőben megtalálunk mindent, de a kombináció egészen biztosan olyan lesz, ami magunktól nem jutott volna eszünkbe. Nagyszerű ajándék Jamie-rajongóknak és azoknak, akik állandóan arra panaszkodnak, hogy nem tudják, mit főzzenek.

Åsa Simonssob: Fermentáljunk! (Csipet kiadó) – 6000 Ft

Bízom benne, hogy a fermentálás lesz az új kovászolás, hiszen így készül az a szuperélelmiszer-csoport, amit alig pár eszköz segítségével a saját konyhánkban elő tudunk állítani. Ez kifejezetten jót tenne mindannyiunknak, mert az eljárás a legegyszerűbb alapanyagokat is egészségesebbé, könnyebben emészthetővé teszi. A fermentációs folyamat megnöveli az ételeken természetes módon élő hasznos mikroorganizmusok számát, ezért az így készült finomságok – legyen az savanyú káposzta, kimcsi, bármilyen fermentált zöldség, gyümölcs, ital, magsajt, vagy kenyér – hatékonyan javítják a táplálkozást és egyensúlyba hozzák az emésztést. A könyvben a rengeteg recept mellett nagyon pontos magyarázatot és útmutatást találunk ehhez az ősi módszerhez. 
 
 

Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta – Kedvencek könnyebben (Central könyvek) – 4900 Ft

Vrábel Krisztát még blogger korában kezdtem követni, a mindentudó receptes füzetemben több olyan fogás is van, amit az oldaláról nyomtattam ki; a csokoládétortát, a diós stanglit és a marcipános szaloncukrot minden évben többször is elkészítem. Jó pár éve már, hogy a 160 grammos szénhidrátdiéta hiteles szószólója lett, és rájöttem, hogy az egészséges receptjei pont olyan megbízhatóak és változatosak, mint a hagyományosak. Az ő fogásainál nem kell attól tartani, hogy csak „füvet” ehetünk; kiadós, rostokban és tápanyagokban gazdag ételeket kínál, amiket a férfiak is örömmel fogyasztanak. Legújabb könyvében a nagy kedvenceket – például a tojásos nokedlit (!) – gondolja újra szénhidrát- és kalóriaszegényebb formában, ráadásul rendkívül hasznos tippeket ad a hétköznapokra.

 

Saly Noémi: Hatszáz tojás, egy se görbe (Ab Ovo Kiadó) – 4780 Ft

Ahány interjút olvasok Saly Noémivel, mintha hallanám a hangját; olyan lelkesen, magával ragadóan tud beszélni a háztartásról, hagyományokról, tulajdonképpen bármiről, hogy az a papírról vagy online is átjön. Erről a könyvről először kolléganőm interjújában olvastam, és rögtön tudtam, hogy nekem való. A szerző egy Facebook-csoportban bukkant rá Molnár Júlia szakácskönyvére, amit 1854-ben írt neki az édesanyja. 2020-ban ebből senki nem fog megtanulni főzni, de aki örömmel olvas régi szövegeket, szívesen ássa bele magát abba, hogyan éltek elődeink, és unja már a minden szakácskönyvben ismétlődő épp trendi fogásokat, az imádni fogja. (Vegyük például a 161-es receptet: Vanili krém – Habarj öszve 4 tojás sárgát 2 kanál tört czukorral, kis vánilival, tölcs közibe fél messzely téjszint, tölcsd mélly tálba, süsd meg duntzdba.)
 

Pokorny Lia: Holnapra is marad (21. század kiadó) – 5490 Ft

Bár nagyon szeretem a tematikus szakácskönyveket, mert egy-egy területről mélyebb merítést adnak, a szívemhez mégis azok állnak a legközelebb, amelyek a szerző kedvenceit, hagyományos családi receptjeit, vagy új felfedezéseit tartalmazzák, mert ezekben ott van az érzelem, a közös étkezések emléke, és megismerhetjük a fogásokhoz kapcsolódó jól bevált trükköket. Pokorny Lia szakácskönyve pont ilyen: minden étel mögött ott van egy sztori vagy a rajongás. Egy ilyen kötetben jól megférnek egymás mellett az olyan fogások, mint a kolbászkrém és a lecsós tökfőzelék vagy a vegán pekora és a tonhal tikki. Kapunk otthoni, ráérős főzelékeket, rizottókat, egytálételeket, kirándulásra való krémeket, bográcsos recepteket, de erőt adó turmixokat és desszerteket is. 

Bernáth József: Magyar bisztrókonyha (Boook kiadó) – 5990 FT

Gyakran a legnagyobb kedvencek, a több évtizedes múltra visszatekintő fogások, az igazi klasszikusok receptjét nem tudjuk pontosan. Mert mitől lesz tökéletes a tatárbifsztek, a hortobágyi húsos palacsinta, a töltött csirke, a kaszinótojás, a csirkemájpástétom vagy a vargabéles? Lehet ezeket is érzésre főzni, de ha megvan a precíz recept és hozzá egy részletes leírás, akkor a végeredmény is kiszámítható. Bernáth Józsefben bízhatunk, mert már sokszor bebizonyította, hogy nem csak a szakmájához ért, de tud a háziasszonyok fejével is gondolkodni.

 

(Kiemelt kép: nőklapja.hu)