Ne térjünk vissza a régi életünkhöz! Erre kérnek a természetvédők

Már több mint 13 ezren írták alá a Magyar Természetvédők Szövetségének Életigenlő petícióját. A felhíváshoz egyre több ismert ember is csatlakozott, többek között Pokorny Lia, Hajós András és Ónodi Eszter. A cél, hogy harmonikusabban éljünk együtt a természettel, mint a járvány előtt.

Mi történt? 

Már több mint 13 ezren írták alá a Magyar Természetvédők Szövetségének Életigenlő petícióját. A felhíváshoz egyre több ismert ember is csatlakozik, többek között Pokorny Lia, Kollár-Klemencz László, Vecsei H. Miklós, Berg Judit, Hajós András, Kovács András Péter és Ónodi Eszter is. 

Miért fontos?

A koronavírus-járvány kitöréséhez nagymértékben hozzájárult modern életformánk, állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ugyanakkor szerintük a járvány jó alkalom arra, hogy szembenézzünk a hibáinkkal, ezért kampányukban fenntarthatóbb életre, tudatosabb fogyasztásra buzdítják az embereket.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért pont a Kistehén lett a kampány kabalafigurája?
  • Milyen változtatásokat javasolnak a természetvédők?

A jelenleg is tomboló koronavírus-járvány kitörése nem kis részben azzal magyarázható, hogy az emberek egyre több helyet vettek el a vadállatok természetes élőhelyeiből, ezáltal pedig megnőtt az állatról emberre terjedő betegségek száma. A betegségek a globalizált világban sokkal gyorsabban terjednek, mint korábban, így ez a járvány is gyorsan és széles körben terjedt szét. 
A Magyar Természetvédők Szövetsége 2020 tavaszán, még a járvány első hulláma alatt készítette el Életigenlő társadalmat és gazdaságot! című petícióját, melynek kabalaállata a Kistehén zenekar révén ismerős Kistehén figurája lett. Az Életigenlő petíció amellett, hogy felhívja a figyelmet a világjárvány okaira, a hétköznapokban is alkalmazható, konkrét megoldásokat kínál a természettel való harmonikusabb együttélés érdekében. A petíció aláíróinak száma mostanra meghaladta a 13 ezret, de a kitalálók azt szeretnék, ha még több emberhez eljutnának gyakorlati tanácsaik. 

Ne térjünk vissza a régi életünkhöz

Ezért Bólints rá! címmel országos kampányt indítanak, amelyben ismert emberek kérik, hogy a járvány után se térjünk vissza a régi életünkhöz. Merthogy ennek az életnek a Magyar Természetvédők Szövetsége szerint többek között az éghajlatváltozás, bizonyos állatfajok eltűnése, a gazdagok és a szegények közötti szakadék növekedése, az emberek elvándorlása, világjárványok kitörése a lehetséges következményei.

Ehelyett négy egyszerű mondatban összefoglalható életmód-változtatást javasolnak. Ezek: a természeti erőforrásaink fenntartható használata, globalizáció helyett lokalizáció, felelős vállalatok és pénzrendszerváltás, gondolkodási és erkölcsi megújulás.

Az általánosságokat megfogalmazó javaslatokhoz tartozó konkrét ötleteket a Kistehén segítségével rövid rajzfilmekben mutatják meg. Nem kell óriási megfejtésekre gondolni: a természetvédők szerint kezdetnek az is elég, hogy ha választhatunk, akkor a helyben termelt élelmiszert válasszuk a messziről hozott helyett, vagy hideg időben akár csak egy fokkal, de csavarjuk lejjebb a fűtést otthon.

Kollár-Klemencz László zenész, költő, író, a Kistehén egyik alkotója elmondta: „Ahogy elkezdtünk a Magyar Természetvédők Szövetségével az Életigenlő petíción és a Bólints rá! kampányon dolgozni, azonnal eszembe jutott a Kistehén. Úgy éreztem, most muszáj újra életre keltenem a legendás figurát, mert segítenie kell. A Kistehén körül már 2002-ben, a születésekor kialakult a könnyedség, a tisztaság, a természetesség, a vidámság életérzése, emiatt gondoltam, hogy jó lesz a Bólints rá! kampány arcának. Hitelesen, érthetően közvetíti az Életigenlő üzeneteket, ráadásul vicces, pozitív, kiutat kereső, olyan kistehenes formában”. 

A Bólints rá! kampányhoz számos ismert ember is csatlakozott: Berg Judit, Böjte Csaba, Hajós András, Havas Dóra, Kovács András Péter, Ónodi Eszter, Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós.

 Ők a Bólints rá! kampány keretében, Török Ferenc filmrendező készülő kisfilmjeiben vallanak arról, hogy miért fontos számukra a természeti értékek megóvása, a helyi felelős gazdálkodás támogatása, gondolkodásunk és értékrendszerünk megújulása, valamint hogy ők maguk mit tesznek mindezek érdekében.

Az Életigenlők közössége négy online beszélgetést is szervez az ősz folyamán, ahol többek között a hulladékmentes életmódról, helyi zöld közösségekről, kertészkedésről, kosár közösségekről, bevásárlási szokásokról, ökofalvakról lesz szó. 

(Kiemelt kép forrása: Magyar Természetvédők Szövetsége)