Szomorú, foghíjas sorok: ilyenek a színházak Covid idején

Pályi Zsófia fotós a korlátozások bevezetése után fotózta le három vidéki és nyolc budapesti színház nézőterét, hogy megörökítse ezt a különös, korábban soha nem tapasztalt látványt. A színházak különböző megoldásokkal, a székek kiemelésével vagy papírfigurák beültetésével próbáltak eleget tenni a távolságtartásnak, amíg még nyitva lehettek.

Szomorú és korábban példa nélküli pillanatokat örökített meg Pályi Zsófia fotós nemrég készült, Színházak Covid idején című fotósorozatával. Pályi azután kezdett el színházakat fotózni, hogy megjelent a 2020. november 3-i kormányrendelet. Eszerint a koronavírus-járvány miatt a színházak ugyan megtarthatják az előadásaikat, de csak úgy, ha minden harmadik széken ülnek nézők, a többi hely üresen marad. További feltétel volt, hogy egymás mögötti székekre sem ülhettek nézők. 

A színházak lázas intézkedésekbe kezdtek, villámgyorsan próbálták átalakítani a nézőtereiket. Ekkor már túl voltak egy hosszabb bezáráson a járvány első, tavaszi hulláma idején, igyekeztek hát minél gyorsabban teljesíteni az elvárásokat, hogy ősszel, amíg lehet, játszhassanak.

Ez az időszak végül nem is tartott sokáig: a járványhelyzet rosszabbra fordulása miatt újabb szigorítások következtek, és november 11-től újra be kellett zárniuk a kapuikat. 
A mostani helyzetben minden színház más taktikát választ lehetőségei, helyzete függvényében. Van, ahol streaming közvetítésekre álltak át, máshol szünetelnek az előadások. Van, ahol próbák még vannak, máshol már azok sincsenek. Abban azonban egyetértenek, ha egyszer újra kinyithatnak, akkor valószínűleg megint távolságtartással rendezhetnek csak előadásokat. A nézőtereket tehát meghagyták úgy, ahogy a zárás előtt átalakították: foghíjasan, kiemelt, leszalagozott vagy más módon lezárt székekkel. 

Ezeket a különös nézőtereket örökítette meg Pályi Zsófia három vidéki és nyolc budapesti színházban. A fotós azt mondja, hogy a színházak óriási nyitottsággal fogadták, mintha még örültek volna is, hogy valaki megörökíti a nézőtereiket ebben a különös, csonka formában.

 A képeken látjuk, hogy voltak színházak, ahol – mint a tatabányai Jászai Mari Színházban – kiemelték a székeket. Máshol, például az Átriumban, a Katona József Színházban vagy a Belvárosi Színházban a lezárt székekre a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival való szolidaritás jegyében piros-fehér szalagok kerültek. 
A kaposvári Csiky Gergely Színházban pedig beültették a nézőtérre a hazai és világirodalom legnagyobb szerzőit és híres magyar színészeket. Így itt többek között Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Kiss Manyi, Tolnay Klári, Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Petőfi Sándor, Dosztojevszkij, Csehov vagy éppen Csiky Gergely papírmása között ülhetnek a nézők, ha a színházak majd újra kinyithatnak.

Csiky Gergely Színház, Kaposvár. Fotó: Pályi Zsófia

Csiky Gergely Színház, Kaposvár. Fotó: Pályi Zsófia

Csiky Gergely Színház, Kaposvár. Fotó: Pályi Zsófia

Jászai Mari Színház, Tatabánya. Fotó: Pályi Zsófia

Átrium. Fotó: Pályi Zsófia

Átrium. Fotó: Pályi Zsófia

Belvárosi Színház. Fotó: Pályi Zsófia

Nemzeti Táncszínház. Fotó: Pályi Zsófia

Nemzeti Táncszínház. Fotó: Pályi Zsófia

Nemzeti Táncszínház. Fotó: Pályi Zsófia

Veszprémi Petőfi Színház. Fotó: Pályi Zsófia

Veszprémi Petőfi Színház. Fotó: Pályi Zsófia

Erkel Színház. Fotó: Pályi Zsófia

Vígszínház. Fotó: Pályi Zsófia

Katona József Színház. Fotó: Pályi Zsófia

Zeneakadémia. Fotó: Pályi Zsófia

Újszínház. Fotó: Pályi Zsófia

 

(Kiemelt kép: Csiky Gergely Színház, Kaposvár. Fotó: Pályi Zsófia)