A jövő elkezdődött: egy algoritmus mondhatja meg a vizeletedből, hogy emlőrákos vagy-e

Egy spanyol fejlesztő forradalmasíthatja az emlőrákszűrést ezzel a kis készülékkel.

Mi történt?

Egy spanyol tervező kifejlesztett egy eszközt, amely lehetővé teszi a nők számára, hogy vizeletminta alapján otthon teszteljék magukat emlőrákra. A The Blue Box, vagyis „kék doboz” névre keresztelt fejlesztés 2020-ban elnyerte a fiatal designerek egyik legrangosabb kitüntetését, a nemzetközi James Dyson-díjat.

Miért fontos ez?

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban közel egymillió nő mellrákszűrése maradt el egy kimutatás szerint.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mi inspirálta a fejlesztőt?
  • Hogyan működik a Blue Box?
  • Miért fontos a betegség korai diagnosztizálása?

A Blue Box – amelyet még nem festettek kékre, mivel jelenleg a tesztelés fázisában van – egy otthoni, orvosbiológiai emlőráktesztelő eszköz, amely vizeletmintát és mesterséges intelligencia (AI) algoritmust használ a betegség azonosítására. A Blue Box létrehozásában Judit Giró Benetet édesanyja inspirálta, akinél korábban emlőrákot diagnosztizáltak – szeretett volna számára egy otthon is használható, fájdalommentes, olcsó alternatívát kínálni a kórházi mammográfiával szemben.

(Forrás: jamesdysonaward.org)

Judit Giró Benet a készüléket azzal a céllal tervezte, hogy hozzáférhetőbb és kisebb járványügyi kockázatot jelentő módszert kínáljon a nők kivizsgálásra.

A mammográfiai vizsgálat eddig megkövetelte, hogy a szűrést végző kórházakat vagy más egészségügyi intézményeket személyesen keressék fel az érintettek. A mammográfiai vizsgálat ráadásul sokszor fájdalmas és – amennyiben magánúton végezzük – költséges is lehet. A fájdalom és a kórházi közeg sokakat visszatart: becslések szerint a nők 40 százaléka kihagyja a szűrést, így minden harmadik esetet későn észlelnek.

Az eszköz technológiáját egy kutya inspirálta, aki képes volt felismerni a tüdőrákot a gazdája leheletének illata alapján.

(Forrás: jamesdysonaward.org)

Benet arra törekedett, hogy egyfajta „elektronikus orrot” készítsen el úgy, hogy a kutya érzékszervét programnyelvre fordítsa le. Készüléke az Ardulino (ami egy nyílt forráskódú számítási platform) segítségével elemzi és azonosítja a vizeletmintákban található különböző anyagokat a rák szagának azonosítása érdekében. Ezt a „szagot” azután feldolgozzák az Arduinoval, az eredményeket ezután elküldik a felhőbe vagy az internetre, ahol egy AI-alapú algoritmus a vizeletben található specifikus metabolitokra reagálva kiadja a diagnózist. Az eszköz egy okostelefonos alkalmazáshoz kapcsolódik, amely az eredményeket közli a felhasználóval, és kapcsolatba is lép egy egészségügyi szakemberrel, ha a minta eredménye pozitív.
„A Kék Dobozban rejlő legnagyobb lehetőség, hogy a rákszűrést a mindennapi élet részévé tudja tenni” – mondta Benet. „Segíthet megváltoztatni az emlőrák elleni küzdelmet, mivel segítségével több nő kerülheti el az előrehaladott diagnózist.” A betegség korai felfedezése pedig kulcsfontosságú lenne:

az időben felfedezett emlődaganatnál 75 százalék esély van ugyanis arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessen az érintett személy.

(Forrás: jamesdysonaward.org)

Egy korábban általunk is ismertetett, friss hazai kutatás eredménye szerint bár a 20 évnél idősebb válaszadók 84 százaléka tudja, hogy az önvizsgálat a korai felismerés fontos módszere, ennek ellenére harmaduk végzi csak el havi rendszerességgel. Évente 6-8 ezer új emlőrákos esetet diagnosztizálnak Magyarországon, halálozást tekintve pedig több mint 2000 életet követel a betegség. 
A fejlesztő számára a James Dyson-díj teszi lehetővé, hogy fejlesztését szélesebb körben is szabadalmaztassa, felgyorsítsa a kutatást és a szoftverfejlesztést, amelyet a kaliforniai Irvine Egyetemen folytat. Benet orvosbiológiai mérnökként végzett a barcelonai egyetemen, de most Kaliforniában él, ahol kibernetikai-fizikai rendszerekből szerzett diplomát. 2017 októberében, a barcelonai egyetem utolsó évében kezdte el fejleszteni a The Blue Box első prototípusát. Jelenleg ennek szabadalmaztatási eljárása zajlik, Benet a következő néhány évben a kaliforniai Irvine Egyetem prototípus- és adatelemző szoftverének utolsó szakaszán fog dolgozni, előkészítve a humán és klinikai vizsgálatokat.

(Kiemelt kép: Judit Giró Benet és a Blue box. Forrás: jamesdysonaward.org)