Idén a koronavírus-járvány miatt csak online tudják megrendezni a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen című programsorozatot. De azért most is lesznek megemlékezések, előadások, beszélgetések. A XV. kerületi önkormányzat pedig saját kampánnyal kapcsolódik az eseményhez.

Mi történt?

„Nem magánügy” szlogennel indít kampányt a XV. kerület önkormányzata a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen alkalmából. A cél, hogy a családon belüli erőszak áldozatai tudják: van hova fordulniuk.

Miért fontos? 

Magyarországon évente körülbelül ötven nő hal meg családon belüli erőszak következtében. Döntő többségüket a partnere vagy volt partnere gyilkolja meg. A koronavírus-járvány okozta összezártság miatt a bántalmazó partnereiktől szenvedő nők még súlyosabb helyzetbe kerültek.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért kampányol az önkormányzat?
  • Mi történik a 16 akciónap keretében idén?

„A darnózseli hentes, a lúgos orvos – csak két név, csak két eset, amelyben a családon belüli erőszak súlyos áldozatokat követelt. Az egyik esetben egy édesanya brutális meggyilkolásával, a másik esetben egy nő megcsonkításával ért véget  a bántalmazás. A bántalmazást sajnos sokan a mai napig csak a családra tartozó magánügynek tekintik, és nem ismerik fel, milyen súlyos következményei lehetnek.


Édesanyaként, nőként és polgármesterként is kötelességemnek érzem, hogy kiálljak a bántalmazottak mellett. Főleg egy olyan járványhelyzetben, mint a mostani, amikor családok, párok – közöttük bántalmazók és bántalmazottak – kell, hogy összezárva éljenek” – ezzel a bevezetővel indul az a kiadvány, amelyet a XV. kerület önkormányzat készített a családon belüli erőszak ellen. 
A kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla bevezetőjében hozzáteszi, hogy az erőszak soha nem magánügy, soha nem az áldozat hibája. Az önkormányzat éppen ezért a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen alkalmából plakátkampánnyal és a már említett saját kiadvánnyal segít abban, hogy az áldozatok és közvetlen környezetük felismerje a bántalmazást, és tudják, hol és kihez tudnak segítségért fordulni.
Az ingyenesen elérhető kiadványban többek között a családon belüli erőszak felismeréséről a környezetünkben, az ilyen jellegű erőszak kialakulásáról, természetéről olvashatunk. A készítők azt kérik az érintettektől, hogy ha bántalmazást tapasztalnak, mindenképp forduljanak a kiadványban, a plakáton szereplő önkormányzati és civil szervezetekhez. Ne féljenek és ne szégyelljenek segítséget kérni.

Virtuális séta az áldozatokért

A 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen című rendezvénysorozatot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg. A kampány fő célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása. Magyarországon is minden évben megrendezik az eseménysorozatot, idén a koronavírus-járvány miatt csak az online térben.

A szokásos séta, amelyen minden évben az áldozatokat szimbolizáló piros bábukkal vonulnak végig a városon, idén szintén csak virtuálisan valósulhat meg, felvonulás helyett online megemlékezésre hívják a résztvevőket. A megemlékezésen felolvassák azoknak a neveit, akik az elmúlt egy évben lettek párkapcsolati erőszak áldozatai.

Emellett lesznek online előadások a párkapcsolati erőszakról, jótékonysági vásár, szintén csak az online térben, és Te most hogy vagy? címmel támogató beszélgetőkör azoknak, akik a szülés körüli időszak és a kisgyermekes kor kihívásaival küzdenek.
Az eseménysorozat része hagyományosan, hogy a párkapcsolati erőszak mellett foglalkoznak a szülészeti erőszak témájával is. A Másállapotot a szülészetben civil csoport szervezésében rózsákkal szoktak tiltakozni a nők kiszolgáltatott helyzete ellen a szülészeti ellátásban. Idén a járványhelyzet miatt a résztvevők nem tudják lerakni rózsáikat a szülészeteken, így erre is virtuális lehetőséget biztosítanak. „Arra bíztatunk benneteket, hogy készítsétek el a saját rózsáitokat, mert ez is a gyógyulás egyik lépése, lehet ez a magatokért tett út egyik állomása. A #rosrev2020 hashtaggel készült fotók ezen a napon erőt adnak, jelzik, hogy nem vagytok egyedül, és láttatják, hogy a szülészeti erőszak létezik!” – írják a szervezők.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)