Egy biogyógyszerészeti cég megállapodott a kanadai kormánnyal: akár 76 millió adag növényi eredetű COVID-19 elleni oltóanyagot biztosíthatnak.

Mi történt?

A kanadai Medicago biogyógyszerészeti vállalat bejelentette, hogy megállapodott a kanadai kormánnyal: hamarosan akár 76 millió adag COVID-19 elleni oltóanyagot szállíthat.

Miért fontos?

Ameddig nem lesz elérhető hatékony vakcina, rengeteg emberélet forog kockán, és az életünk sem tud visszaállni a normális kerékvágásba.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

  • Melyik fázisban tart az oltóanyag előállítása?
  • Miből nyerik ki a hatóanyagot?

A folyamat

A többek között a Philip Morris International (PMI) és más nagyvállalatok tulajdonában álló géntechnológiai kutatásokkal foglalkozó kanadai biogyógyszerészeti vállalat teljesen egyedülálló módszerrel állítja elő a COVID-19 vírus elleni oltóanyagot. Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, az innovatív vakcinát a nicotiana benthamiana növényből nyerik ki, mely a dohány rokonságába tartozó növény. Az oltóanyag célja, hogy a vírusra adott immunválaszt idézzen elő.
A Medicago idén márciusban jelentette be, hogy a vírus génjének kézhezvétele után sikeresen előállították a koronavírus vírusszerű részecskéjét (VLP), mely rendkívül ígéretes lépés a vakcina-fejlesztésben. A Medicago kezdeményezte a preklinikai vizsgálatokat, majd pár hónappal később, július 14-én megkezdte a humán tesztelést is, önkéntesek bevonásával. A Medicago azt tervezi, hogy november elején elindítja a 2. fázisos vizsgálatokat, majd 2020 decemberében a 3. fázisos vizsgálatokat.
„Bízunk abban, hogy oltóanyag-jelöltünk sikeres lesz, és már nagyon várjuk, hogy az elkövetkezendő hetekben nyilvánosságra hozhassuk az 1. fázis eredményeit” – mondta el a Medicago tudományos és orvostechnikai ügyvezető elnökhelyettese.
A Medicago 173 millió dolláros támogatást kap a kanadai kormánytól az oltóanyag fejlesztésére és a gyártási kapacitások kiépítésére. A kanadai kormány sajtóközleménye a témáról itt elérhető.

A Medicagoról

Az 1999-ben alapított Medicago biogyógyszerészeti vállalat, a növényi alapú gyógyászati technológia innovatív szereplője. A vállalat küldetésének tartja többek között a globális egészségügyi eredmények javítását az innovatív növényi alapú technológiák kiaknázásával, megoldást nyújtva a globálisan megjelenő egészségügyi kihívásokra. A Medicago korábban már bizonyított, az influenzajárvány ellen elsőként reagálók között. A társaság 2009-ben egy kutatási besorolású vakcina-jelöltet állított elő a H1N1 ellen mindössze 19 nap leforgása alatt. 2012-ben a Medicago 10 millió adag lehetséges monovalens influenza elleni oltóanyagot gyártott le egy hónap alatt az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma alá tartozó Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA = Fejlett Védelmi Kutatási Projektügynökség) részére.

(Kiemelt kép: Getty Images)