Szerelem korona idején Gryllus Dorkáék karanténfilmjében – Matalin Dóra ajánlója

Sok más színészhez hasonlóan Gryllus Dorka és Simon Kornél is munka nélkül maradt a karentén alatt. Ezt az időt a házaspár arra használta, hogy Zuniverzum - Jelenetek egy szerelemből címmel leforgassanak egy rövidfilmet arról, hogy milyen is egy titkos viszony a koronavírus-járvány idején. A mindössze hatfős csapattal készített karanténfilm már nézhető az HBO GO műsorán.

A koronavírus-járvány első hulláma alatti bezártságot mindenki másképp töltötte: van, aki jógázott, megtanult házilag kenyeret sütni, vagy elkezdte egy új nyelv elsajátítását. Élethelyzettől függően mások meg kis híján beleőrültek az online meetingek és a digitális oktatás okozta kihívásokba. Megint mások friss munkanélküliségükkel vagy egy hozzátartozójuk, barátjuk egészsége miatt aggódással voltak elfoglalva. 
Mindenkinek mást jelentett ez a bezárva, karanténban töltött pár hónap tavasszal, ami, a dolog a jelenlegi állása szerint simán megismétlődhet még ezen a télen. A művészek, színészek, zenészek nagy része is munkanélkülivé vált átmenetileg, amit sokan úgy vészeltek át, hogy a kreatív energiáikat új csatornákba terelték. Online mondtak verseket, meséket, így tartottak koncerteket, felolvasásokat. 

A Gryllus Dorka-Simon Kornél színész házaspár is munka nélkül maradt ebben az időszakban, amit arra használtak, hogy leforgassanak egy kisfilmet Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből címmel.

Az HBO GO-n nézhető, körülbelül fél órás rövidfilm egyszerre egy titkos szerelem története és egyben reflexió mindarra az őrületre, ami körülöttünk zajlott tavasszal. (És ami sajnos jelenleg is zajlik.) A koronavírus-járvány, az országhatárok lezárása, az átmeneti készlethiány a boltokban, a maszkviselés és a távolságtartás azonban csak a sztori hátterét adják, a lényeg, hogy mi történt a két főszereplő, Alíz (Gryllus Dorka) és Máté (Simon Kornél) között.

Járvány alatt nehéz a titkos viszonyokat intézni

A hatfős alkotói kollektíva (Gyrllus Dorka, Simon Kornél, Oláh Kata rendező-producer, Csukás Sándor operatőr, Baráthy György és Angyalosy Eszter írók) által készített filmben Alíz és Máté nem alkotnak hivatalosan egy párt. A nő férje és a férfi kollégák, hosszú ideje ugyanabban az építészirodában dolgoznak együtt. A legutóbbi céges karácsonyi bulin azonban Alíz és a szintén családos Máté egymásba gabalyodtak, és titkos viszonyuk azóta is tart. És talán el is tartana az idők végezetéig, ha nem jön közbe a koronavírus-járvány, ami jelentősen megnehezíti a titkos találkák szervezését.

A Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből öt ilyen titkos találkozást mutat be Alíz és Máté között. Mindegyikre a karantén ideje alatt kerül sor, amely arra kényszeríti a párost, hogy szembenézzenek magukkal, és feltegyék a nagy kérdést: meddig folytatható még így a viszonyuk? Mit akarnak valójában egymástól? Valóban mindkettőjük számára boldogító ez a kapcsolat? Ha nem, akkor van valamilyen mód arra, hogy változtassanak? Hány embert érint valójában ez a viszony? Hány embernek fájna, ha kiderülne? Akarják, hogy kiderüljön?

Bár a Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből a karantén ideje alatt karanténkörülmények között készült, és valóban csak hat ember dolgozott rajta (kiegészülve Gyrllus Dorka és Simon Kornél kisfiával, Simon Somával, aki egy kis szerepben látható) ez egyáltalán nem érződik a filmen.

Semmivel sem tud kevesebbet, mint bármely másik, rendes stábbal és hagyományos körülmények között készült rövidfilm. Visz magával a sztorija, van íve, felépítése, nem azzal vagyunk elfoglalva, hogy a látványos helyszíneket vagy jelmezeket hiányoljuk, mert a sztori ezeket nem is kívánja meg. A találkák utcasarkokon, erdőkben, parkoló autókban zajlanak, sietősen, kapkodva, nehezített pályán. A néző pedig ott szorong a pár mellett, velük idegeskedik és velük örül. 

Egy hiteles, jól működő páros

A rövidfilm legnagyobb erőssége az, hogy Gyrllus Dorka és Simon Kornél hiteles, jól működő páros a vásznon (vagyis a tévében, esetleg a monitoron jelen esetben). Játszottak már együtt nagyjátékfilmben (Víkend) és tévésorozatban (Ízig-vérig), de most egy újabb típusú kapcsolatot, és ezzel együtt újabb konfliktusokat mutatnak be. Eközben azért nem bújnak ki a bőrükből: Máté Simon Kornél alakításában a gyötrődőbb, szorongóbb kettejük közül, ő az, aki nem tudja, és egy idő után már nem is akarja könnyed kis liezonként felfogni a kapcsolatot. Alíz látszólag lazább, könnyedebb karakter, számára a kapcsolat inkább menekülés a hétköznapok elől, mint egy lehetőség valami valóban újra.

Az egyik kedvenc jelenetemben, a film egyik olyan jelenetében, ahol a humor is szerepet kap, Gyrllus Dorka és Simon Kornél kisfia, Simon Soma is felbukkan. Szerepe szerint a hasonló korú gyerekek éleslátásával és kérlelhetetlen őszinteségével kis híján lebuktatja a párost. Ebben a jelenetben is jól érzékelhető a Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből másik erőssége, a nyelvezete.

A film szereplői egy az egyben azt a nyelvet beszélik, amit mi itt, a mai Budapesten. A szófordulatok mind a mi szavaink, a mi hétköznapi beszédünk, amitől csak még életszagúbb lesz az egész.

A szereplők velünk együtt tanulják ezt az új világot, ízlelgetik az olyan kifejezéseket, mint a kontaktkutatás meg a távolságtartás, de a nagy dráma közepette a saját minidrámájuk is ugyanolyan fontos. Mert szerelmek, megcsalások, szakítások most is vannak, csak a díszletek változtak meg körülöttük, de nagyon.

(A Zuniverzum – Jelenetek egy szerelemből november 1-től az HBO GO kínálatában látható.)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.