Hogy milyen egy vegán hentes? Pont, mint a klasszikus, csak éppen igazi húst nem árul. Lehet, hogy furán hangzik, pedig úgy tűnik, ez a jövő.

Mi történt?

Megnyílt az Egyesült Királyság első vegán hentese.

Miért fontos?

Mert ez a jövő, ugyanis a húsipar mai formájában nem fenntartható. A nagyüzemi húsfeldolgozás és állattartás a klímaváltozás legfőbb okai között szerepel.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Azt tudjuk, hogy mi nincs ennél a hentesnél. De akkor mi van?
  • Hol és mikor nyílt a világ első vegán hentesboltja?
  • Döntött ez EU: hívható kolbásznak és burgernek a műhúsból készült termék is.

November 1-e újabban már a vegánok világnapja is, így nem is meglepő, hogy ezen a napon nyílt meg Nagy-Britannia első vegán hentese, a Rudy’s Vegan Butcher (Rudi vegán hentesboltja). A London északi részén, a trendi Islingtonban található bolt nemcsak tematikájában, kinézetében is nagyon menő, amolyan igazi hipszter borbély hangulat egy viktoriánus hentesbolttal vegyítve. Legalábbis most így látjuk, az ötlet azonban kevésbé a divatról szól, mintsem arról, hogy mérsékelnünk kell a húsfogyasztást, különben a bolygónak, amit ismerünk, befellegzik.

10 perc alatt be kellett zárni

A webshop élesítése után 10 perc alatt 100 rendelés érkezett be, és ennyi elég is volt, hogy aznapra bezárhassák az online boltot, nem mintha magában az üzletben nem lett volna sok érdeklődő: már bőven a nyitás előtt összegyűltek a jó vegán londoniak. Nem kérdés tehát, hogy vajon népszerű lesz-e a hely – ha valaki mégis szketpikus ezt illetően, akkor csak nézze meg a fotókat és videókat, amik a neten keringenek a nyitásról: végtelen hosszú sor kígyózik a hentes előtt egy kis húsmentes pastramiért, kamucsirkéért, szejtánból és szójából készült pulykáért, vagy a találó nevű chili-non-carne nevű, műhúsból készült csiliért.

View this post on Instagram

2️⃣ 😱🤪😂👏♥️

A post shared by Rudy's Vegan Diner (@rudysdvd) on

Mert nemcsak műhúst árulnak, hanem ezeken kívül még szendvicseket és burgereket is, homár salátát (persze nem igazi homárral), de egy kis vegán pulled porkra is benevezhetünk Rudynál, már ha sorra kerülünk. A hentescsapat egyébként nem vett zsákbamacskát: 2017 óta szinte folyamatosan teltházzal üzemel vegán étkezdéjük, a Rudy’s Diner. A csapat pedig idén döntött úgy, hogy a social distancing jegyében megadják a lehetőséget arra, hogy rajongóik otthon is az ő termékeikkel süssenek. Nem ez volt egyébként az első vegán hentes: az első 2016-ban nyílt az Egyesült Államokban, Minneapolis városban. A Herbivorous Butcher (vagyis növényevő hentes) két testvér, Kale és Aubry Walch vállalkozása, akik a Kickstarter nevű online adománygyűjtó oldalon szedték össze a bolt elindításához szükséges tőkét.

 

Nagy-Britannia vegán lesz

A vegán termékek iránti kereslet az utóbbi években igencsak megnövekedett Nagy-Britanniában, egyre több és több ember zárja ki étrendjéből az állati eredetű összetevőket, és talán még ennél is többen csökkentik a heti szinten elfogyasztott hús- és tejtermék mennyiségét. A brit EMW ügyvédi iroda szerint 2019-ben az Egyesült Királyságban 128%-kal több új vegán ételmárkát jegyeztek be, mint 2018-ban. És nem csak kis cégek által, hanem nagyválalaltok által is, ami már inkább globális trendről uralkodik, nem pedig egy nagyvárosi hóbortról.

Mi következünk?

Tetszik, nem tetszik, a mértéktelen húsfogyasztásról le kell állni. A nagyüzemi állattenyésztés ugyanis a bolygó ellensége, és nemcsak a magas szén-dioxid kibocsátása miatt (az általa kibocsátott üvegházhatású gázok felérnek az összes földi közlekedési eszköz, repülő és rakéta által kibocsátott gázzal) terheli meg rettenetesen a környezetet: ez az egyik fő oka az erdőirtásoknak, az emelkedő tengerszinteknek, a fajkihalásnak, emellett pedig rengeteg vizet igényel. Az tehát, hogy megfelelő helyettesítőt találjunk, már rég nem elvi kérdés és nem is elsősorban állatjogi okai vannak. Az UNEP (az ENSZ környezetvédelmi programja) álláspontja szerint a húsfogyasztás konkrétan az emberiség legégetőbb, megoldásra szoruló problémája. Az amerikai tanácsadó cég, az A.T. Keatney által készített tanulmány szerint

2040-re nagyjából annyi laboratóriumi körülmények között előállított húst fogunk enni, mint valódit.

A How Will Cultured Meat And Meat Alternatives Disrupt The Agricultural and Food Industry? (Hogyan fogják szétzúzni a húsalternatívák a mezőgazdasági és élelmiszeripart?) című írás megjelenéskor Carsten Gerhardt, a cég mezőgazdasági szakértője azt mondta, egyszerűen szembe kell néznünk azzal, hogy a húsiparnak, abban a formában, ahogyan most ismerjük, vége lesz. Szerinte 2040-re a hagyományos hústermékek piaci részesedése 40% körül lesz.

60-70 kiló húst esznek a magyarok évente

Globális szinten egyébként az amerikaiak és az ausztrálok eszik a legtöbb húst, utánuk következik Új-Zéland és Argentína lakossága. Ez a négy ország évi 100 kg/fő fölötti mennyiségű húst fogyaszt. A többi nyugati államban ez évi 80-90 kilogramm körül alakul, Magyarországon valamivel kevesebb, évi 60-70 kiló az évi átlag. A műhús, ahogy már említettük, nem a kis niche cégek mániája, az olyan hatalmas vállalatok is ráálltak már az ügyre, mint a Nestlé. 

Most akkor ez steak vagy sem?

Élénk viták előzték meg az Európai Parlament október 23-i döntését, miszerint a növényi alapú élelmiszerekre, az úgynevezett műhúsokra is lehet használni olyan megnevezéseket és kifejezéseket, amelyekkel korábban csak a húsok és hústermékek kerülhettek forgalomba. A mezőgazdasági és húsipari szervezetek természetesen nem támogatták a dolgot, szerintük nem lehetne forgalomba hozni zöldség-burgert, szója-steaket vagy éppen vegán-felvágottat.

Elnevezés ide vagy oda, az állagában majdnem tökéletes műsteak karrierje például már most egész jól áll egy izraeli startupnak köszönhetően, akik 3D-nyomtatással állítják elő a húshelyettesítőt, aminek állaga így már szinte teljesen megegyezik a valódi steakével. Már csak az ízen kell variálni, hogy a megtévesztésig eredetinek tűnő, ám növényi alapú steaket ehessünk, aminek környezetre gyakorolt hatása elenyésző lesz a valódiéhoz képest. A Redefine Meat a Tel Avivtól délre található Rehovotban működik, és még idén letesztelik terméküket néhány közeli, nívós étteremben. Ha pedig minden a tervek szerint működik, 2021-ben a nyomtató már elérhető lesz a húsforgalmazók számára.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.