Idén szokatlanul nagy kihívás elé állítja a szülőket az őszi szünet, hiszen a koronavírus-járvány miatt a beltéri programok nem ajánlottak. De akkor hova vigyük a gyerekeket? Összegyűjtöttünk pár ötletet: túrák, kalandparkok és állatos programok.

Mi történt? 

Kezdődik az őszi szünet, amely a legtöbb iskolában és óvodában idén október 23-tól november 1-ig tart.

Miért fontos?

Értelmes, változatos, szórakoztató elfoglaltságot találni a gyerekeknek eddig sem volt könnyű feladat, most azonban a koronavírus-járvány miatt az is fontossá vált, hogy ha az időjárás engedi, lehetőleg szabadtéri programokat válasszunk.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Milyen utazási kedvezményt kapnak a gyerekes családok az őszi szünetben?
  • Milyen szabadtéri programokat csinálhatunk járvány idején?
  • Milyen állatos programlehetőségek vannak?

Mivel a mozik, színházak, kiállítások látogatása, a barátokkal való közös játék otthon most a vírus miatt nem ajánlott, kirándulások, kalandparkok, állatparkok jöhetnek szóba, amihez a szülők kapnak némi segítséget. A MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain ugyanis a szünet ideje alatt, október 23. és november 1. között ingyen utazhatnak azok a gyerekek, akik a jegyvásárláskor felmutatják pecsétgyűjtő Kajla-útlevelüket és diákigazolványukat. (A Kajla programban minden általános iskolás alsó tagozatos diákhoz eljutottak az új, kék színű Kajla-útlevelek, de 2020-ban a korábbi Kajla-útlevelek is érvényesek, így idén még az 5. és 6. osztályos tanulók is használhatják régi útlevelüket.) A Kajla-útlevéllel ingyen utazó gyerek maximum két kísérője is 33 százalékos kedvezményre jogosult. A Kajla-kedvezmény az őszi szünet ideje alatt korlátlan alkalommal vehető igénybe.

Túrák

A kedvezményes utazás célja éppen az, hogy a járványhelyzetben lehetőség szerint beltéri összejövetelek helyett szabadtéri programokat szervezzenek a családok. A Kajla programban ajánlanak néhány családbarát túraútvonalat is, ezek az úgynevezett Kajla-körök, amelyek bejárásával Kajla-karikákat is gyűjthetnek a gyerekek az útlevelükbe. Többek között a Mogyoróhegyi Természeti Tanösvény, a pálházi Páfrány Tanösvény vagy a Szolnoki Széchenyi Parkerdő felkeresését javasolják.  

Kalandparkok

A túrázás mellett örökmozgó gyerekeknek ideális program valamelyik kalandpark meglátogatása. A parkok egy része ugyan ősztől tavaszig zárva tart, de vannak egész évben nyitva tartó kalandparkok is. Sok helyen gondolnak a szülőkre is, és ők is kipróbálhatják magukat pár feladatban. Mivel vannak olyan parkok, ahol a nyitvatartás időjárásfüggő, indulás előtt mindig érdemes ellenőrizni, hogy éppen nyitva van-e a kinézett hely. 
Magyarország legmagasabban fekvő kalandparkja, az Oxygen Adrenalin Park Gyöngyösön, ahonnan szép panoráma nyílik a Kékestetőre.

A kisebb gyerekekre külön gyerek kalandpark, erdei tornapálya és trambulinok várnak, míg a bátrabb felnőttek kipróbálhatják a 360°-ban átforduló hintát.

Van libegő, bobpálya és vízi akadálypálya is. A bobozás rajongói felkereshetik a Zemplén Kalandparkot Sátoraljaújhelyen is, ahol Magyarország leghosszabb bobpályája és libegője várja őket.
A Debreceni Kerekerdő Élményparkban hálós kalandpálya, dzsungelvonat, körhinta és egy beszélő fa várja a gyereket, míg a Szigetköz Kalandparkban Mosonmagyaróváron egy nyolcvan állomásos drótkötélpályát lehet kipróbálni, amelynek egy része a Duna fölött ível át.

Állatos programok

A budapestieknek valószínűleg nem kell bemutatni a Budakeszi Vadasparkot, ahol az őszi szünet ideje alatt is készülnek úgynevezett éjszakai szakvezetéssel. Ilyenkor a látogatók egy képzett vezető kíséretében bepillantást nyerhetnek a vadaspark záróra utáni életébe. A parkban lakó állatok némelyike éjszakai életmódot folytat, így ők napnyugta után esznek, játszanak, vadásznak, ilyenkor játszanak egymással. A túrán szülői kísérettel bárki részt vehet, de a szájmaszk és az elemlámpa kötelező.
Aki kevésbé kalandos állatos programra vágyik, vagy kisebb gyereke van, annak jó választás lehet a Piczinke Póniudvar a Normafánál. Itt a háztáji parasztudvarok állatvilágát ismerhetik meg a gyerekek, számos szelíd kisállatot, őshonos háziállatot simogathatnak, etethetnek, és persze lehet lovagolni is.

A Körösvölgyi Állatparkban viszont a vadállatoké a főszerep, itt többek között olyan rejtett életmódot élő állatokkal találkozhatnak a gyerekek, mint a nyest, az uhu, az uráli bagoly, a nyestkutya vagy az aranysakál.

 Az állatparkban kialakított vizes élőhelyen több mint tizenötféle vízimadár él, de láthatunk gímszarvast, őzet, dámszarvast, vaddisznót és rókát is. A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik. Az európai bölények egykor kifejezetten gyakoriak voltak a Kárpát-medencében, de az 1800-as évekre szinte teljesen kihaltak. Ma már sehol nem élnek vadon, de az állatparkban meg lehet nézni őket.
Aki ennél is különlegesebb élményre vágyik, az választhatja a mátrafüredi kutyafogat túrákat. Nincs életkori határ, akár már az óvodások is felülhetnek a fogatokra a szüleikkel. A programot megelőzi egy 15-20 perces ismerkedés a kutyákkal, majd körülbelül egyórás kutyafogatozás következik a Mátrafüred környéki erdőkben. A programra egész évben várják a családokat, de ez is időjárásfüggő, úgyhogy indulás előtt nem árt érdeklődni. 

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.