Egy nap, három állomás. A Nők Lapja 2020/42. számának riportja.

Ákos Juditot általában kétségbeesett családtagok vagy maguk a betegek hívják, mert a kórházból kilépve azonnali ápolásra, felügyeletre szorulnak. A Miskolcon és környékén dolgozó szakápoló és csapata ott lép be a képbe, ahol a távol élő rokonok tehetetlenek, az idő- és emberhiánnyal küzdő állami, egyházi gondozóintézetek pedig túlterheltek. Mindegy, hogy szegénytelepre, kertes házba vagy lakótelepi otthonba hívják, Judit pár órán belül a helyszínen van.

1. állomás

– Hogy tetszett aludni? – szól kedvesen Ákos Judit a fotelban, felpolcolt lábbal ülő Éva nénihez. Csapatának egyik tagja, István a kiszáradásból lábadozó, törékeny idős hölgy száját törölgeti finoman. Rántottát készített neki, és épp most végeztek a reggelivel. István húga, a szintén csapattag Ivett ablakot nyit, a friss levegőt az arcunkon érezzük hirtelen. Miskolcon vagyunk, egy kerttel körbevett, régi kis házban. Éva néni beszédét nehezen érteni, egyedül felállni sem tud, pedig három hete még járókerettel járt – ez is a kiszáradás miatt van, mondja Judit. Miközben arról kérdezi az asszonyt, hogy van, fáj-e a sebe, illetve mit hozzanak neki ebédre, a kezét simogatja, és figyelmesen néz rá. Évának egy szemölcse is elfertőződhetett, a sebet Juditék kezdték kezelni, és már szépen javul.

A másik út

Ha az állam által biztosított házi segítségnyújtást vennénk igénybe, az ehhez szükséges kérelmet írásban vagy szóban a területileg illetékes szolgáltatási központhoz kell benyújtani, illetve kezdeményezni a háziorvosnál is lehet, és akkor ő jelez a szolgáltató felé. A gondozási szükségletvizsgálat során az ellátást kérő lakásán a szociális szakember, majd a háziorvos rögzíti a szolgáltatást kérő aktivitását, önellátásának mértékét, mentális állapotát. Ez alapján fogják a beteg mellé kirendelni a gondozót, aki a jogszabály által meghatározott, a személyi és szociális segítés körébe tartozó tevékenységeket végezheti mellette. Például megállapíthatják, hogy heti háromszor egy órában fürdet, mosogat, bevásárol, kisebb takarítást, gyógyszerfelíratást végez, segít az evésben, a mozgásban stb.
Az állami házi segítségnyújtás esetében bizonyos szolgáltatásokért térítési díjat számolnak fel, amelyet minden hónap végén, a végzett munka és a gondozott jövedelmének arányában számol ki a szolgáltató. Miskolcon a fenntartó döntése alapján a házi segítségnyújtás első órája évek óta ingyenes.

– Egy hete hívott fel a fia – fordul hozzám Judit –, elmondta, hogy az anyukáját másnap engedik ki a kórházból, és napi hatórás felügyeletre lenne szüksége, de ő a munkája miatt nem tud mellette maradni. Jöttünk, felmértük a helyzetet, és István azóta vele van.
Az állami és egyházi gondozószolgálatok munkatársai az ország minden részén leterheltek. Kevés a szociális szakember, ahogy a szakma megtartó ereje és megbecsültsége is fogyóban. Kapacitástól, területtől is függ, hol mekkora a várólista, illetve hogy meg tudják-e oldani a délután négy óra utáni vagy a hétvégi munkavégzést. Juditék vállalkozóként sokkal rugalmasabbak, általában még este kilenckor is úton vannak, és számukra a hétvégék, az ünnepnapok a legzsúfoltabbak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Tovább kísérjük Juditot még két állomásra.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .