Egy nap, három állomás. A Nők Lapja 2020/42. számának riportja.

Ákos Juditot általában kétségbeesett családtagok vagy maguk a betegek hívják, mert a kórházból kilépve azonnali ápolásra, felügyeletre szorulnak. A Miskolcon és környékén dolgozó szakápoló és csapata ott lép be a képbe, ahol a távol élő rokonok tehetetlenek, az idő- és emberhiánnyal küzdő állami, egyházi gondozóintézetek pedig túlterheltek. Mindegy, hogy szegénytelepre, kertes házba vagy lakótelepi otthonba hívják, Judit pár órán belül a helyszínen van.

1. állomás

– Hogy tetszett aludni? – szól kedvesen Ákos Judit a fotelban, felpolcolt lábbal ülő Éva nénihez. Csapatának egyik tagja, István a kiszáradásból lábadozó, törékeny idős hölgy száját törölgeti finoman. Rántottát készített neki, és épp most végeztek a reggelivel. István húga, a szintén csapattag Ivett ablakot nyit, a friss levegőt az arcunkon érezzük hirtelen. Miskolcon vagyunk, egy kerttel körbevett, régi kis házban. Éva néni beszédét nehezen érteni, egyedül felállni sem tud, pedig három hete még járókerettel járt – ez is a kiszáradás miatt van, mondja Judit. Miközben arról kérdezi az asszonyt, hogy van, fáj-e a sebe, illetve mit hozzanak neki ebédre, a kezét simogatja, és figyelmesen néz rá. Évának egy szemölcse is elfertőződhetett, a sebet Juditék kezdték kezelni, és már szépen javul.

A másik út

Ha az állam által biztosított házi segítségnyújtást vennénk igénybe, az ehhez szükséges kérelmet írásban vagy szóban a területileg illetékes szolgáltatási központhoz kell benyújtani, illetve kezdeményezni a háziorvosnál is lehet, és akkor ő jelez a szolgáltató felé. A gondozási szükségletvizsgálat során az ellátást kérő lakásán a szociális szakember, majd a háziorvos rögzíti a szolgáltatást kérő aktivitását, önellátásának mértékét, mentális állapotát. Ez alapján fogják a beteg mellé kirendelni a gondozót, aki a jogszabály által meghatározott, a személyi és szociális segítés körébe tartozó tevékenységeket végezheti mellette. Például megállapíthatják, hogy heti háromszor egy órában fürdet, mosogat, bevásárol, kisebb takarítást, gyógyszerfelíratást végez, segít az evésben, a mozgásban stb.
Az állami házi segítségnyújtás esetében bizonyos szolgáltatásokért térítési díjat számolnak fel, amelyet minden hónap végén, a végzett munka és a gondozott jövedelmének arányában számol ki a szolgáltató. Miskolcon a fenntartó döntése alapján a házi segítségnyújtás első órája évek óta ingyenes.

– Egy hete hívott fel a fia – fordul hozzám Judit –, elmondta, hogy az anyukáját másnap engedik ki a kórházból, és napi hatórás felügyeletre lenne szüksége, de ő a munkája miatt nem tud mellette maradni. Jöttünk, felmértük a helyzetet, és István azóta vele van.
Az állami és egyházi gondozószolgálatok munkatársai az ország minden részén leterheltek. Kevés a szociális szakember, ahogy a szakma megtartó ereje és megbecsültsége is fogyóban. Kapacitástól, területtől is függ, hol mekkora a várólista, illetve hogy meg tudják-e oldani a délután négy óra utáni vagy a hétvégi munkavégzést. Juditék vállalkozóként sokkal rugalmasabbak, általában még este kilenckor is úton vannak, és számukra a hétvégék, az ünnepnapok a legzsúfoltabbak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Tovább kísérjük Juditot még két állomásra.
Próbáld ki most kedvezményesen!