Idén is lesz Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amelyen a szokásos programok mellett egy új podcastot is bemutatnak. A Kortárs Felbeszélésekben kortárs írók novelláit olvassák fel a Radnóti Színáz színészei. A podcasthoz kisfilm is készült egy Háy-novellából Kováts Adéllal.

Mi történt?

Idén is lesz Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, ezúttal 2020. október 15. és 18. között.

Miért fontos?

A fesztiválon a szokásos könyvbemutatók és beszélgetések mellett bemutatják a Kortárs Felbeszélések című podcastot is, amelyben tizennyolc kortárs magyar író huszonhét novellája elevenedik meg. A felbeszélők, vagyis a novellák felolvasói a Radnóti Színház színészei és vendégművészei, a művekhez Nyáry Krisztián írt kedvcsináló ajánlókat.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Az egyik novellából rövidfilm készült Kováts Adél főszereplésével.
  • Kik mutatják be legújabb könyvüket az idei fesztiválon? 
  • Kik lesznek a külföldi sztárvendégek?

Egy házasság válsága

A Kortárs Felbeszélésekben Bodor Ádám, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Harag Anita, Háy János, Jászberényi Sándor, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Szaniszló Judit, Tar Sándor, Tóth Krisztina és Vida Gábor novellái Bálint András, Börcsök Enikő, Gazsó György, Kováts Adél, László Zsolt, Lovas Rozi, Martin Márta, Martinovics Dorina, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán és Sodró Eliza előadásában hallhatók. Az ajánlókat Baki Dániel, Mészáros Blanka és Nagy Márk olvassa fel.

Az egyik novellából, Háy János Egy férfi című írásából Kováts Adél főszereplésével rövidfilm is készült.

Az Egy házasság című filmet Grosan Cristina rendezte, akinek hamarosan bemutatják első nagyjátékfilmjét is, A legjobb dolgokon bőgni kell címmel. A rövidfilmben a rendező új nézőpontot hozott a novella értelmezésébe, mert a szerelmi háromszögről szóló férfimonológ egyik szereplőjét, a feleséget állította a középpontba, végig rá koncentrált. A film azt az éjszakát mutatja be, amikor a nő egész addigi kapcsolatát kénytelen megkérdőjelezni. A novella szerzője, Háy János is feltűnik Kováts Adél mellett egy apró szerepben.

 

„Nagy novella rajongó vagyok, régen annyi felolvasás és rádiójáték volt, ami nagyon hiányzik nem csak a szakmának, a közönségnek is. A felolvasással a színész hangot, színt ad egy elbeszélésnek, most ebben a rövidfilmben a Háy-novella inspirált egy másik sztorit, és új aspektusból is látjuk a történetet. Amikor a társművészetek egymást inspirálják, akkor új alkotás keletkezik. Szerettem, hogy Háy János Egy férfija mellett lehettem az egy nő” – mondta a filmről Kováts Adél.

 

Bereményi, Grecsó és Sofi Oksanen

A podcast mellett a könyvfesztivál hagyományos programjai sem maradnak el, a Margón mutatja be legújabb könyvét többek között Barabási Albert-László, Háy János, Jászberényi Sándor, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István, Kiss Tibor Noé, Mucsi Zoltán, Nyáry Krisztián, Pető Péter, Tisza Kata és Závada Pál. Rendhagyó irodalmi-zenei műsorával fellép Pátkai Rozina, Bereményi Géza és Járai Márk. A 24.hu Dolgozószoba nevű beszélgetéssorozatának pedig Grecsó Krisztián, Orvos-Tóth Noémi és Vámos Miklós lesz a vendége.

A fesztiválon online vesz részt a Magyarországon is népszerű finn író, Sofi Oksanen, akinek Tisztogatás című regényét 38 nyelvre fordították le.

Szintén online vendég lesz A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című világsiker írója, a svéd Jonas Jonasson, az amerikai költőlegenda, Billy Collins, és a skandináv krimiszerző, Stefan Ahnhem is.

Jonas Jonasson (Fotó: Frank May/picture alliance via Getty Images)

A koronavírus-járvány miatt idén kicsit más keretek között zajlik a fesztivál, mint eddig. A szervezők a járványügyi szabályokat figyelembe véve, a fellépők és a nézők biztonságát szem előtt tartva regisztrációt vezetnek be, a látogatószámot csökkentik, a maszkviselést pedig kötelezővé teszik. A könyvvásárt hagyományos formában nem tartják meg, de a friss megjelenések online elérhetőek lesznek.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Kováts Adél az Egy házasság című filmben. Forrás: YouTube)