,,Jánoskám, ne légy szerény, mert elhiszik…!” – Kádár János Miklós festőművész története

Ecset, festék és vászon. A Nők Lapja 2020/41. számának Élettörténet rovata.

Egyesek ugyanúgy próbálnak élni ebben a vírus uralta világban, mint korábban, mások bezárkóznak, passzívvá válnak, egy harmadik csoportnak viszont feléledt a munkakedve, és kitartóbban dolgoznak, mint régen. Közéjük tartozik a Munkácsy-díjas festőművész, akinek különös ismertetőjegye, hogy emberpróbáló helyzetekben sem veszíti el az öniróniáját.

Ha színdarabot írnék Kádár János Miklósról, biztosan az lenne a nyitójelenet, hogy egy kicsi, Balaton-parti apartmanban portrét fest az Egyperces novellák zseniális humorú szerzőjéről, Örkény Istvánról. Ugyanis az író atyai jóbarátként nevelgette munka közben a fiatal festőt. – Jánoskám, ne légy szerény, mert elhiszik…! – hangzott a szózata, amelyre ma, évtizedekkel később is nevetve emlékezik a festőművész a csopaki háza teraszán, mert soha nem tartotta magát szerénynek, inkább gátlásosnak.

Nevelőnő a pincében

– Ez a kiszámíthatatlan vírus már márciusban leűzött minket Csopakra – meséli lemondó legyintéssel. – Az ügyvéd feleségem fel-felruccant Budapestre, tárgyalásokra, de én semmit sem csináltam. Vegetáltam, lestem a híreket, tépelődtem, gondolkodtam. Aztán egyszerűen rám jött, megint festeni kell! Nem a pesti otthonunk műtermében, hanem itt. Az első képemen koromfekete a nap… Aztán jött a nyár, világosodtak, élettel teltek meg a munkáim, még egy önarcképig is eljutottam – mondja, s nekem eszembe jut, milyen gyakran láttam őt a kiállításmegnyitóin, és mindig arra gondoltam, nincs kora. Ötvenes vagy hetven feletti? Nem tudtam, nem is érdekelt. Csak hallgattam a hatalmas műveltségéről tanúbizonyságot tevő, humoros történeteit a művészbarátairól meg a csopaki értelmiségi kompániáról, amelynek az Örkény házaspár mellett tagja volt Reich Károly, Boldizsár Iván, Illés György, az operatőr és sok, kevésbé ismert képzőművész, filmes, irodalmár meg ügyvéd. Nem véletlenül hívják ma a strand menti utcát Örkény István sétánynak… János meghatározó személyisége volt a társaságnak, de gátlásossága a jókedvű csopaki nyarakon is hű társa maradt. Amikor ennek okairól faggatom, a „rosszul megválasztott” születési időpontját hozza szóba.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Múlt és jelen, szakmai kihívások és egy életcél.
Próbáld ki most kedvezményesen!