Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja. Idén az önvizsgálat fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Mi történt?

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja. Sokan kitűzik a rózsaszín szalagot, rózsaszínbe borul a Lánchíd és számos már épület is világszerte, programsorozatok váltják egymást, hogy arra figyelmeztessenek: a betegségről beszélni kell, mert a korai felismerés életet menthet. Egy friss kutatásból kiderül, hogy rózsaszín lufik ide, fények és kitűzők oda, az érintettek 60 százaléka nem végzi el saját magán a szűrés első lépésének tekinthető vizsgálatot.

Miért fontos ez?

Évente 6-8 ezer új emlőrákos esetet diagnosztizálnak Magyarországon, halálozást tekintve pedig több mint 2000 életet követel a betegség. A korai felfedezés kulcsfontosságú lenne: az időben felfedezett emlődaganatnál 75 százalék esély van ugyanis arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessen az érintett személy. Egy friss kutatás eredménye szerint bár a 20 évnél idősebb válaszadók 84 százaléka tudja, hogy az önvizsgálat a korai felismerés fontos módszere, ennek ellenére harmaduk végzi csak el havi rendszerességgel.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért fontos az önvizsgálat?
  • Hogyan végezd el?

„Egyetlen dologtól kell félnünk: magától a félelemtől. Tehát egy dolog miatt aggódj: ha nem vizsgálod meg a melleidet.” Az idézet Cyntia Nixontól, a Szex és New York Mirandájaként ismert színésznőtől származik, aki maga is átesett a betegségen, és ezért biztosan tudja, hogy havi rendszeres (ön)vizsgálattal csökkenthető lenne a mellrák halálos áldozatainak száma, hiszen

az időben észrevett daganat jó eséllyel gyógyítható.

Az AVON friss kutatásából mégis az derül ki, hogy bár az érintettek nagy része tisztában van azzal, milyen módszerekkel fedezhető fel időben a betegség, 58 százalékuk mégsem végzi el magán a rendszeres ellenőrzést.
„Annak érdekében, hogy az esélyek javuljanak és szükség esetén időben elkezdődhessen a megfelelő kezelés, mi magunk is sok mindent tehetünk: a havi önvizsgálat és az ingyenesen is elérhető mammográfiás szűrés az életünket mentheti meg” – állítja Dr. Drajkó Veronika onkológus, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke a kutatás apropóján.
Az idézett kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek majdnem kétharmada ismer olyat a környezetében, akit mellrákkal diagnosztizáltak és a válaszadók 84 százaléka azt is tudja, hogy az önvizsgálat a korai felismerés fontos módszere, mégis

csak a magyar nők harmada szán erre a gyakorlatsorra havi rendszerességgel néhány percet.

Kiderült, hogy azért, mert a 20 évnél idősebb nők negyede nem is tudja, hogyan kell ezt elvégezni. Pedig nem csak Cynthia Nixon, de a szakértők szerint is ez az egészségünk megőrzésének első, és egyik legfontosabb lépése.
A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy az idősebb korosztály sem él az ingyenes mammográfiás szűrővizsgálat lehetőségével: bár a 45-65 év közötti korosztály számára biztosított, az érintettek mindössze 40 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
„Önvizsgálatot legkésőbb 20 éves kortól, havonta érdemes végezni, lehetőleg azonos időpontban, a menstruációs ciklus kezdete után egy héttel. Minden mell más, első alkalommal ismerkedjünk meg a saját mellünkkel. Innentől kezdve figyeljünk oda, hogy észreveszünk-e bármilyen elváltozást a havi önvizsgálat során, és ha valami szokatlant, furcsát tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz” – hívja fel a figyelmet Dr. Drajkó Veronika, onkológus.
A kutatást készítő szervezet egy az önvizsgálat lépéseit bemutató videót is készített tavaly, melyben szülő-gyerek párosokat kértek fel arra, hogy keressék meg a betegséget egy implantátumon.

(Kiemelt kép: Getty Images)