Leiden, a legszebb holland város – Rembrandt és a tulipánmánia szülőhelye

Képzeletbeli utazás a Nők Lapja 2020/41. számának Útitárs rovatában.

Egy olyan gazdag történelmi múltú városban, mint Leiden, mindig találni valamilyen, ünneplésre lehetőséget kínáló évfordulót. Tavaly mindenhol 444 feliratú zászlókat lengetett a szél, utalva arra, hogy 1575-ben alapították nemzetközi hírű egyetemét. Idén a zarándokok történetével találkozunk városszerte, hiszen pontosan négyszáz éve annak, hogy az itt menedéket talált angol puritánok útra keltek Southampton felé, hogy onnan a Mayfloweren áthajózzanak Amerikába, és megalapítsák Új-Anglia első települését.

ALeidennel való ismerkedés legkellemesebb módja felülni egy városnéző hajóra. Nekivágtunk a csatornáknak, és mire megkerültük a botanikus kert sarkában emelkedő régi csillagvizsgálót, már tudtam, nem tévedett a blogger, aki a legszebb holland városnak nevezte. Hangulatos csatornák olyan tiszta, sötétzöld vízzel, hogy nyugodtan lehet fürdeni bennük, vörös téglás, oromzatos, keskeny homlokzatú házak a csatornaparton, púpos hátú kis hidak, apró üzletek, hangulatos éttermek, és a történelmi negyeden túl modern város annak minden kényelmével: megtaláltam azt a helyet, ahol, ha tehetném, szívesen eltölteném a hátralévő éveimet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több érdekesség Leidenről a cikk folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .